“Kurban her yerden alınmamalı“

Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, kurbanlık hayvanların, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmasının...

“Kurban her yerden alınmamalı“
Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, kurbanlık hayvanların, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmasının gerektiğini söyledi.
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinde artış olacağına dikkat çeken Yılmaz, bu nedenle kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın bulaşmasını önlemek, hayvan yetiştiricilerinin, nakliyeciliğini yapan araç sahiplerinin ve kurbanlık alacak vatandaşların dikkat etmesi etmeleri gerektiğini ifade etti.
Kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Okan Yılmaz “Hayvanların önce sağlıklı ve besili olmasına, kulaklarının küpeli olmasına, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili Yönetmelikler gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka illere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki, İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi veya İlçe Müdürlüklerinden "Veteriner Sağlık Raporu" alınması mecburidir. Aynı İl içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportunun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması yeterli olmaktadır. Sevk edilecek büyükbaş hayvanlara şap aşısı ve küçükbaş hayvanlara da PPR aşısının yapılmış olması ve kulak küpesi bulunması zorunludur. Trakya bölgesine hayvan nakillerin de ise bunların yanı sıra Bakanlığımız tarafından yayımlanan Genelgelerde belirtilen ilave özel şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu vardır” dedi.
KURBANLIK HAYVAN NAKLEDECEKLERİN YAPMASI GEREKENLER
Kurbanlık hayvan nakledeceklerin dikkat etmesi gereken konuların bulunduğunu da anlatan Yılmaz, “Avrupa Birliği hayvan refahı mevzuatına uyum kapsamında yayımlanan yönetmelikler gereğince, Hayvan taşıyacak araçların sahiplerinin İl Müdürlüklerine müracaat ederek, düzenlenen eğitime katıldıktan ve araçlarında teknik ekipman ve donanımı tamamladıktan sonra "Nakliyeci Yetki Belgesi" ve araç sürücüleri içinde "Sürücü Yetki Belgesi" almaları gerekmektedir. Hayvanların nakliyesi sırasında bakımlarından ve refahından sorumlu kişilerin de aynı şekilde eğitime katıldıktan sonra "Bakıcı Yeterlilik Belgesi" almaları gerekmektedir. Üreticilerimizin, İl / İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri durumunda bu konularda kendilerine her türlü yardım yapılmaktadır. Belirtilen şartlara haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve hayvan pazarlarına girişlerine izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanunun 36. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca yine aynı kanun maddesi gereğince "tanımlattırılmamış yani numaralı kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilerek, sahibine teslim edilmektedir.” dedi.
Yılmaz, kurban kesilen sığır cinsi hayvanlar ve küçükbaş hayvanların kulak küpe ve pasaportlarının hayvan sahipleri, kasaplar, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vasıtasıyla İl veya ilçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüklerine 31 Ekim 2014 tarihi Cuma günü mesai bitimine kadar teslim etmeleri gerektiğini de belirtti.
KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kurban Bayramı'nda kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak kesmelerinin büyük önem arz ettiğini söyleyen Yılmaz “ Bu nedenle yaklaşan Kurban Bayramı kurbanlık alıp satacak, kesecek ve nakledecek kişilerin aşağıdaki belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır. Kurbanlık hayvan alırken sağlıklı ve besili olmasına, il dışından gelen hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunmasına, hayvanların kulaklarının küpeli olmasına, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunmasına ve küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olmasına dikkat edilmelidir. İlimizden Kurban Bayramı münasebetiyle İstanbul'un Anadolu yakası ve Trakya'ya hayvan sevki sadece Bakanlığımızca belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabilecektir. Bu şartları taşımayan hayvanların Avrupa yakasına sevki yapılmayacaktır. İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakası ile Trakya'ya kurbanlık hayvan sevklerine 19 Eylül 2014 tarihinden itibaren başlamıştır.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.