Bayburt'ta mukabele geleneği yaşatılıyor

Bayburt genelindeki 250 cami ve Kur'an kurslarında mukabele geleneği sürdürülüyor.

Bayburt'ta mukabele geleneği yaşatılıyor
Bayburt Postası - Bayburt genelindeki cami ve Kur'an kurslarında mukabele geleneği yaşatılıyor.

"Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an'ı takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamına gelen mukabeleye, kentte her yaştan vatandaş ilgi gösteriyor.


İl genelindeki yaklaşık 250 cami ve Kur'an kurslarında ramazan dolayısıyla sabah, öğlen ve ikindi namazlarının akabinde mukabele geleneği sürdürülüyor.

Kent merkezinde Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Mesud zamanında 1282-1299'da yaptırılan Bayburt Ulu Cami, Demirözü ilçesi Gökçedere beldesinde Akkoyunlu Hacı Ferahşad Bey tarafından 1517'de inşa ettirilen Ferahşad Bey Camisi ile Konursu köyünde 1812'de çivi kullanılmadan yapılan ve ahşap işçiliğiyle ön plana çıkan Konursu Ulu Camisi de geleneğin yaşatıldığı yerler arasında bulunuyor.

Korunsu Ulu Camisi hafızı Doğan Karabacak, Hazreti Muhammed'in sünneti olan ve asırlardır süren mukabele geleneğini, kendilerinin de coşkuyla devam ettirdiğini söyledi.

Karabacak, ramazan dışında kış aylarında gerçekleştirilen mukabeleye de tüm köy sakinlerinin katıldığını belirtti.

Ramazan mukabelelerine gelen 62 yaşındaki Habip Karabacak ise "Allah'ın rızasını kazanmak için oruç tutuyoruz, mukabele okuyoruz. Bu geleneği yıllardır devam ettiriyoruz." dedi.AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
rambo yağız 7 yıl önce

MaşaAllah hz Allah adetlerini artırsın camilerimizin ve okuyan hoca ve talebelerimizin