500 yıllık camide asırlardır yaşatılan gelenek

Bayburt'ta yapımı 16. yüzyıla dayanan Ferahşad Bey Camisi, asırlardır her gün Müslümanları ibadete davet ederken, ramazan aylarındaki mukabele geleneği de aksatılmadan sürdürülüyor.

500 yıllık camide asırlardır yaşatılan gelenek
Bayburt Postası - Bayburt'ta yapımı 16. yüzyıla dayanan Ferahşad Bey Camisi, asırlardır her gün Müslümanları ibadete davet ederken, ramazan aylarındaki mukabele geleneği de aksatılmadan sürdürülüyor. 



Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere beldesinde Akkyunlu Hacı Ferahşad Bey tarafından 1517 yılında yaptırılan ve Osmanlı mimarisinin tek kubbeli örneklerinden olan cami, asırlardır Müslümanlara hizmet veriyor.  

Ferahşad Bey Camisi İmam Hatibi Ahmet Aşkın, asırlardır süre gelen mukabele geleneğinin ramazan ayının en güzel özelliklerinden biri olduğunu söyledi.

Aşkın, asırlık Ferahşad Bey Camisinin kubbesi altında bir araya gelen Müslümanların, ramazanda da huzurlu şekilde ibadetlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

"Peygamber efendimizin sünnetini yaşatmaya gayret gösteriyoruz"

Aşkın, peygamber efendimizin bu sünnetinin Gökçedere beldesindeki Ferahşad Bey Camisi'nde asırlardır kesintisiz yaşatıldığını anlatarak, "Bu cami 1517 yılında imar edilmiş. O tarihten itibaren bu gelenek, bu sünnet-i seniye burada da yaşatılmaya gayret gösteriliyor. Peygamber efendimizin sünnetini yaşatmaya gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

Ferahşad Bey Camisinde her gün üç cüz Kur'an-ı Kerim okuduklarını dile getiren Aşkın, "Her gün öğlenden önce kadınlara ve ardından da erkeklere mukabele okuyoruz ve bu sünnet-i seniyyeyi yaşatıyoruz. Ramazanda yoğun olarak günde üç defa mukabele geleneğini sürdürüyoruz ama diğer aylarda da bu gelenek devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Aşkın, yöre insanının tarım ve hayvancılık yapması dolayısıyla mukabelelere kış aylarındaki katılımın daha yoğun olduğunu kaydederek, "Kış aylarında insanlar biraz daha müsait oluyor. Kış aylarında da günlük bir cüz Kur'an-ı Kerim biz hocalar okuyoruz, vatandaşlarımız da dinliyor. Böylelikle mukabele geleneğini yaşatmaya gayret gösteriyoruz" şeklinde konuştu.AA 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tarihci 8 yıl önce

Hem Akkoyunlu hem de Osmanli eseri nasil oluyor acaba

Misafir Avatar
Kenan 8 yıl önce @Tarihci

Akkoyunlu eseri demiyor, eseri Akkoyunlu Hacı Ferahşad Bey'in Osmanlı mimarisine uygun olarak yaptırdığını söylüyor. Sonuçta Akkoyunlular'ın egemenliği 1508'de son bulmuştu ve bu topraklar Osmanlı'nın eline geçmişti.

Beğenmedim! (0)