"Yabani hayvanların yumurtalarını toplamayın" uyarısı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Bayazıt: "Yabani hayvan avcılığının yasaklanması, o hayvanların yok olmasını, soylarının tükenmesini engellemek amaçlıdır. Bu dönemde, yabani hayvanların yumurta ve yavrularının toplanması da yasaktır."

"Yabani hayvanların yumurtalarını toplamayın" uyarısı
Bayburt Postası - Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Oğuz Bayazıt, yabani hayvanlar tarafından doğaya bırakılan yumurtaların alınmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Bayazıt, yaptığı açıklamada, 22 Şubat itibarıyla kara avcılığının yasaklanmasının ardından yabani hayvanların üreme ve yumurtlama dönemine girdiklerini belirtti. Av yasağının üreme dönemiyle birlikte başladığına dikkati çeken Bayazıt, şunları söyledi:

"Yabani hayvan avcılığının yasaklanması, o hayvanların yok olmasını, soylarının tükenmesini engellemek amaçlıdır. Bu dönemde, yabani hayvanların yumurta ve yavrularının toplanması da yasaktır. Av yasağının ana maksadı bu hayvanların üreme ve yumurtlama dönemlerinin rahat geçirilmesini sağlamaktır. Bizler o yumurtaları alırsak üremelerini engellemiş oluyoruz. Bu durumda bir nevi avcılık yapmış oluyoruz ve cezası da bir nevi biyokaçakçılığa giriyor. Şahıslar bu konuda yakalandığında cezası daha fazla. Örneğin tek bir bitki veya tek bir hayvan da olsa biyokaçakçılık yapanlara 30 bin lira para cezası uygulanıyor ve ardından adli makamlarada sevk ediliyor."

Bayazıt, üreme dönemindeki yabani hayvanların rahatsız edilmeden korunması gerektiğini vurgulayarak, "Nerede olursa olsun gördüğümüz sahipsiz yumurtaları ve yavruları almayalım. Yumurtadan çıkan yavru hayvanlar başıboş değil, onun çok yakınında annesi, ailesi var. Biz yaklaştığımızda onlar kaçıyor ve kaçamayan yavrular orada kalıyor. Biz onları başıboş zannediyoruz. Vatandaşlarımızdan isteğimiz bu konuda daha duyarlı olsunlar. Doğanın dengesinin korunabilmesi için bunlar çok önemli" diye konuştu. AA



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.