Arpalı’nın yalnız leyleği eş buldu

Arpalı’da kış mevsimini yıllardır yalnız geçiren leylek, kendine eş buldu. Beldede bulunan Merkez Cami’nin kubbesinde yaşayan ve yıllardır göçmeyen leylek, bu kışı yaz mevsiminde bulduğu eşiyle birlikte geçirecek gibi görünüyor...

Arpalı’nın yalnız leyleği eş buldu

Bayburt Postası - Arpalı’da kış mevsimini yıllardır yalnız geçiren leylek, kendine eş buldu. Beldede bulunan Merkez Cami’nin kubbesinde yaşayan ve yıllardır göçmeyen leylek, bu kışı yaz mevsiminde bulduğu eşiyle birlikte geçirecek gibi görünüyor.

Dünyadaki  göçmen kuşlarının iki ana göç yolundan biri olan Türkiye'de, son yıllarda -özellikle leylekler olmak üzere- bazı kuşların göçmeyişi dikkat çekiyor. Kuşların göç yolları ve kış mevsimini geçirdiği yerlerle ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda, küresel ısınma nedeniyle leyleklerin de uzun bir süredir kış mevsimini Türkiye'de geçirdiğini ortaya koyan ve dikkat çeken yerlerden biri de Arpalı beldesi. Her yıl üreme mevsimini tamamlayıp sürüler halinde Türkiye’yi terk eden leylekler, son zamanlarda artık pek göç telaşı yaşamıyor.

Arpalı’da bulunan Merkez Camii’nin kubbesine yuva yapan ve yuvasını yiyecek bulmak dışında terk etmeyen leylek her yıl olduğu gibi bu yıl da dikkat çekmeye devam ediyor. Yöre sakinlerine göre kimi 6 yıl, kimi 7 yıldır göçme güdüsünü unutan leylek, yıllardır göçmediği gibi bu defa kendine ayrıca bir eş buldu.

Daha önce Arpalı sakinlerine göre eşini kaybettiği için göçmeyi unuttuğu ileri sürülen leylek her yaz olduğu gibi kendine yine bir eş buldu ama bu defa eşinin de Arpalı’yı terk etmeye niyeti yok gibi. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan beldeye yaz aylarında sürüyle gelen leyleklerden kendine eş bulmasına rağmen Ağustos ayının sonunda yine kışı geçirecekleri Afrika'ya uçan sürüye karışmayan beldenin meşhur leyleği bu yıl yine göçmediği gibi aksine kışı eşiyle birlikte geçirmeye kararlı.

Kuru soğuklara rağmen...

Türkiye genelinde göçmeyip kış aylarında yiyecek sıkıntısı çeken kuşlar, çoğunlukla açlıktan ölse de, Arpalı’yı yıllardır terk etmeyen leyleğin kuru soğuklara rağmen açlık sorunu yaşamaması dikkat çekiyor.

Kış aylarında eksinin altına düşen soğuklara nasıl dayandığı da merak edilen leylek için yöreden geçen Çoruh Nehri'nin bir şans olduğuna dikkat çeken belde sakinleri, “Kış aylarında yaşaması mucize. Her zaman yiyeceğini temin etmesi çok zor. Yıllardır kış mevsimini göç etmeden geçirdiğine göre yiyecek konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Sadece ılıman bölgelerde yaşamaya alışkın leyleğin kuru soğuklara nasıl dayandığını anlamak güç” şeklinde ifade ederken, leyleği bu kış da özellikle takip edeceklerini dile getirdi.

Öte yandan yaz aylarında eşi ve yavrularıyla görülen fakat kış mevsimini tek başına geçiren leyleğin bu yıl göçün ardından kendine ilk defa bir eş bulması yöre sakinlerini oldukça şaşırttı. Beldenin adeta turizm elçisi olarak kabul edilen ve zaman zaman ulusal basına da konu olan leyleğin bu defa eşiyle birlikte daha çok dikkat çekeceğe benziyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.