Özbek, arıcılara verilen desteği anlattı

Bayburt Milletvekili  Bünyamin Özbek, TBMM’de arıcılık üzerine açıklamalarda bulundu. Milliyetçi Hareket Partisi’nin arıcılık sektörü üzerine yaptığı grup önerisi hakkında partisi adına söz alan Özbek, konuşmasında, Türkiye’deki kovan varlığı ve bal üretimine ilişkin verileri açıklarken, ayrıca Bayburt balının kalitesine de dikkat çekti.

Özbek, arıcılara verilen desteği anlattı

Bayburt Postası - Bayburt Milletvekili  Bünyamin Özbek, TBMM’de arıcılık üzerine açıklamalarda bulundu. Milliyetçi Hareket Partisi’nin arıcılık sektörü üzerine yaptığı grup önerisi hakkında partisi adına söz alan Özbek, konuşmasında, Türkiye’deki kovan varlığı ve bal üretimine ilişkin verileri açıklarken, ayrıca Bayburt balının kalitesine de dikkat çekti.

Türkiye’nin, FAO Arıcılık verilerine göre Dünya kovan varlığı ve bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu belirten Özbek, 2011 yılı istatistiklerine göre 6 milyon adet koloni varlığı ve bu kolonilerden 94 bin 245 ton bal üretildiğini söyledi.

AK Parti olarak hükümetleri döneminde arıcılık alanındaki zenginliğin farkında olduklarını ve arıcılığı geliştirmek üzere zaman içinde farklı destekleme politikaları uyguladıklarını anlatan Özbek, konuşmasının son bölümünde ise Bayburt balının kaliteli üretimde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Arıcılık destekleri hakkında da bilgi veren Özbek, şu açıklamayı yaptı:

“2003 yılında 200 arıcı ile başlayan arıcılık destekleri katlanarak artmış,  2012 yılında 37 bin 757 arıcımıza 5 milyon 32 bin 592 kovan için 40 milyon 260 bin 736 lira karşılıksız destekleme yapılmıştır. Halen arı yetiştiriciliği yapan ve merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve üretici birliklerine üye olan üreticilere, Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olma şartı ile kovan başına, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla bombus arısı kullanan yetiştiricilere ise koloni başına destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca 2004 yılından itibaren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla üreticilerimize farklı tarımsal üretim konularında değişik oranlarda sıfır faizli ve faiz indirimli tarımsal kredi de kullandırılmaktadır. Bu üretim dallarından birisi de arıcılıktır. 2006 yılında yüzde 40 indirimle başlayan kredilendirme, 2008 yılında yüzde 50’ ye çıkarılmıştır. Başlangıçta sadece işletme kredisi kullandırılırken 2010 yılından itibaren yatırım amaçlı da verilmeye başlanmıştır. 2013’te son çıkan kararname ile arıcılarımıza 1.500 liraya kadar işletme ve yatırım kredisi kullandırılmaktadır. Ayrıca kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında Arıcılık işleme ve paketleme konularında 526 kişiye istihdam sağlayan 53 projeye 8 milyon 755 bin lira hibe destek verilmiştir. Bütün bu desteklemeler etkisini göstermiş,  kovan sayımız 2002 de 4 milyon iken 2011 yılı sonu itibariyle yüzde 44’lük artışla 6 milyon 11 bin 332 olmuştur. Bombus arısında da verilen desteklerle büyüyen sektör kendi üretimini yapmaya başlamıştır. Bu konuda faaliyet gösteren firmalarımızın ürettiği koloniler desteklenmeye devam edilmektedir. Bu destekler 2012 yılı sonu itibariyle 19 ilde 8 bin 841 işletmede 84 bin 689 koloniye ulaşmıştır. 2005 yılında bin 62 üreticiye 4 bin 150 koloni için 83 bin lira destekleme yapılırken, bu miktar 2012’ yılına 8 bin 841 işletmede 84 bin 689 koloni için 5 milyon liraya ulaşmıştır. Ama hükümet olarak amacımız sadece para dağıtıp kalitesi tartışılır ürün miktarını artırmak."

“Bayburt bal üretimi önemli bir yere sahiptir”

“Şunu da ifade etmek isterim ki, Bayburt bal üretimi önemli bir yere sahiptir. Özellikle çiçek florasının çok zengin olması bal kalitesini de beraberinde getirmektedir. İlimizde arıcılığa önem verilmekte olup, arıcılığın sorunlarıyla da yakından ilgilendiğimizi de ifade etmek isterim. İlimizde 26 bin üzerinde arı kovanı mevcuttur. Ülkemizin de kaliteli bal üretilen bölgelerinden biridir. Kalitesini ülke çapında ispatlamış olan Bayburt balının tanıtımını hususunda elimizden geleni yapmaktayız."

Bayburt’ta bal üretimi düşüşte

Özbek’in Türkiye’deki arıcılık sektörü üzerine yaptığı açıklama akıllara Bayburt’taki bal üretimini getirdi. Yaklaşık bin ton üzerinde bal üretiminin yapılabileceği ve Türkiye’nin en zengin florasına sahip olduğu dile getirilen Bayburt’ta bal üretimi azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2011 (TÜİK) verilerine göre bal üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında düşüş yaşandı.

2010 yılında 612 ton bal üretimiyle iller sıralamasında 39’uncu sırada görülen Bayburt, 2011’de ise 442 ton bal üretimiyle 58’inci sıraya geriledi. Verilere göre, son beş yıllık periyotta en düşük üretim 220 tonla 2009’da yapılırken, 2008’de 631 ton ve 2007’de ise 615 ton bal üretimi yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
TBMMBünyamin özbek
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.