Hayvan pazarı tedbir amaçlı kapatıldı

Aydıntepe ilçesindeki bir köyde şap hastalığına rastlanmasının ardından belediyeye ait hayvan pazarı kapatıldı.

Hayvan pazarı tedbir amaçlı kapatıldı
Bayburt Postası - Aydıntepe ilçesindeki bir köyde Nepal tipi şap hastalığına rastlanmasının ardından belediyeye ait hayvan pazarı tedbir amaçlı kapatıldı.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Aydıntepe'ye bağlı Akbulut köyündeki bir ahırda ölen hayvandan alınan numunede Nepal tipi şap virüsüne rastlandığını söyledi.

Türkiye genelinde Nepal tipi şap hastalığının görüldüğüne dikkati çeken Yıldırımtepe, "Özellikle bu hastalık Türkiye'de Van ilinden yayılmaya başladı. Bu hastalık nedeniyle Antalya'dan doğuya kalan tüm illerde hayvan pazarları kapalı" dedi.

Yıldırımtepe, Bayburt'ta bu virüse bağlı sadece bir vaka tespit edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayvan Sağlığı Zabıtası olarak geçtiğimiz hafta toplanarak bu konuya ilişkin bazı tedbirler aldık. Bu tedbirlerimiz arasında çevre illerle olan sınırlarımızın kontrol edilmesi, hayvan girişlerinin yasaklanması, aşılamaların hızlandırılması ve hayvan pazarımızın dezenfekte edilmesi konusunda kararlar aldık. İlimizde Aydıntepe ilçesine bağlı Akbulut köyünde görülen vakanın Nepal tipi olması nedeniyle tedbir amaçlı Bayburt Hayvan Pazarı'nı kapatmak zorunda kaldık. Öyle zannediyorum ki en iyi ihtimalle hayvan pazarını ancak 3 hafta sonra açabileceğiz" diye konuştu.

Yıldırımtepe, bu tür vakalarda en büyük koruyucu hekimliği üreticilerin kendilerinin yapacağını düşündüğünü aktararak, "Çünkü biz bu hastalığın çıkış noktalarına baktığımızda, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi ile Erzurum'dan hayvan getiren çiftçilerin işletmelerinde çıktığını belirledik. Yani bu hastalık diğer illerden buraya taşınmış durumda. Dolayısıyla çiftçilerimizin kendi ahırlarını kendileri koruyarak başka vatandaşların giriş çıkışlarını yasaklaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kış aylarında olduğu için hastalığın kısa zamanda daha fazla yayılmadan kontrol edilebileceğini aktaran Yıldırımtepe, "Bu hastalığın öldürücü bir virüs olduğunu biliyoruz. Buna bağlı olarak çevre illerde hayvan ölümlerine çok sık rastlanılması ve hayvan pazarlarının kapalı olması nedeniyle biz de tedbir amaçlı hayvan pazarını kapattık. Tarim ve hayvancılık şehri olan ilimizde bu hastalığı, hayvancılık büyük zarar görmeden en hafif şekilde atlatırız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
HAYVAN SAĞLIĞI 8 yıl önce

BAŞKAN HAYVAN PAZARI KAPANDIĞI ZAMAN TARIM YERLEŞKESİNDEKİ DİĞER YERLER NE OLACAK,

Avatar
Hayvan Sağlığı 8 yıl önce

Yeni tarım yerleşkesinde yapılması düşünülen yerlerin aynı bölgede yapılması yanlıştır. benden söylemesi canlı örneği karşımızda projenin bölünmesi ve bazı bölünmelerin başka yerlerde yapılması geregiyor