Bal üretiminin yüzde 20'si DOKAP'tan

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce 19 bin ton bal üretimi ile Türkiye bal üretiminin yüzde 20'sinin DOKAP bölgesi arıcıları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Bal üretiminin yüzde 20'si DOKAP'tan
Bayburt Postası - DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce 19 bin ton bal üretimi ile Türkiye bal üretiminin yüzde 20'sinin DOKAP bölgesi arıcıları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Kalkınma Vakfı tarafından yürütülen Arı Ürünlerinin Doğu Karadeniz’de Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Arı Ürünlerinin Türkiye ve Dünya’daki Önemi konulu seminer gerçekleştirildi.

Seminer Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce’nin açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasında Yüce "Ülkemizin Dünya arıcılığındaki yerini kısaca değerlendirirsek 6.641.348 arı kolonisi ile Çin’den sonra 2. sıradadır. Bal üretimin de ise 94 bin 245 ton ile yine Çin’den sonra 2. sıradadır. Fakat 2011 FAO rakamlarına göre koloni başına verimde 15.68 kilogram ile Güney Kore’ nin ardında 13. sıradadır. Bal üretiminde kilometre kareye düşen koloni miktarı önemli rol oynamaktadır. Kilometre kareye koloni sayısı 0.06 ile en düşük olan Kanada’ da bal verimi 55 kilogramdır. Ülkemizde kilometre kareye koloni sayısı 7.2 olup bal verimi 14 kilogramdır. Bal verimi yüksek ülkelere göre ülkemizde kilometre kareye düşen koloni sayımız daha yüksektir. Dünyada bal ihracatında Çin 103 bin 716 ton ile birinci sıradadır. Ülkemiz ise  bin 263 ton bal ihracatı ile ilk 15 arasına girememiştir. Ülkemiz arı kolonisi varlığının 1 milyon 74 bin 351 adedi bölgemiz illerindeki arıcılarımıza aittir. Yine 19 bin ton bal üretimi ile ülkemiz üretiminin yüzde 20 si bölgemiz arıcıları tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye bal üretiminde 12 bin 864 ton ile Ordu ilimiz birinci sırada yer almaktadır. Kovan sayısı bakımından Ordu ilimiz 519 bin 836 kovan ile Muğla’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır" dedi.



Ardından söz alan Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli yaptığı konuşmada arı yetiştiricilerinin sorunları hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra Türkiye Kalkınma Vakfı Başkanı Rıfat Dağ, DOKAP İdaresi ile birlikte yürüttükleri bu projenin önemine vurgu yaparak bu konuda bugüne kadar yapılan çalışmalara değindi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz Türkiye’deki arı yetiştiriciliği konusunda katılımcılara kısa bir sunum yaptı.

DOKAP BKİ tarafından yürütülen Arıcılık Eğitim Projesi Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Bacaksız katılımcılara proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara kısa bir sunum gerçekleştirdikten sonra seminer Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in yönettiği Emekli-arıcılık uzman Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Kadriye Sorkun ve Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Dr. Ali Kormaz’ın katıldıkları panel bölümüyle devam etti.

DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem Yüce’nin ev sahipliğinde gerçekleşen seminer DOKAP İdaresi Başkan Yardımcıları Yusuf Mengi ve Mustafa Kemal Bilgin, Samsun Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Mehmet Sıddık Kılınçer, Trabzon Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Engin Çubukçu, Samsun Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Mahmut Şencan, TKDK Giresun İl Koordinatör Vekili Bülent Mermertaş, Giresun Orman Bölge Müdür Yardımcısı Metin Kırcı, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu İl Müdürü Feyzullah Konak, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Necati Aydın, Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, İlgili Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda arıcının katılımıyla gerçekleştirildi.

Seminer DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem Yüce’nin kapanış konuşmasının ardından yapılan plaket töreniyle sona erdi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.