Ferahşat Bey mirasları onarım bekliyor

Atıl bir vaziyette günümüze kadar gelebilen tarihi hamam ve aynı yerde aynı kaderi paylaşan tarihi ev...

Ferahşat Bey mirasları onarım bekliyor
Bayburt Postası - Tarihi Bent Hamamı, onarılacağı günü bekliyor. En son 1980’li yıllarda hamam olarak faaliyet gösteren ve o günden itibaren yıkılmamak için direnen tarihi yapı eski günlerine dönmeyi bekliyor.

Mimari kimliğine özgü karakteri her geçen gün kaybolan tarihi Bent Hamamı, artık neredeyse çökmeye yüz tutmuş durumda. Özellikle kış aylarında olmak üzere yağan yağmur ile beraber aşındığı için göçük tehlikesiyle karşı karşıya. Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2008'de tüm projelendirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından yapım ihalesine çıkılması beklenirken şu ana kadar bir adım atılmadı. 

Atıl bir vaziyette günümüze kadar gelebilen hamamla aynı yerde aynı kaderi paylaşan yapılardan biri yine Ferahşat Bey Vakfı malı olan bitişikteki 2 katlı ev. Geçmişte hamamı işleten Ferahşat Bey Ailesi tarafından kullanılan ev zaman içerisinde definecilerin uğrak yeri olmuştu. Kapısı kırılan ve içerisinde çukurlar açılan virane ev de tarihi hamam gibi yıllarca yağmaya açıktı. 



Sahiplerine emanet edildi

Öte yandan tarihi Bent Hamamı Akkoyunlu Ferahşat Bey ailesine emanet edilmişti. Bayındırlı Ümerası'ndan Akkoyunlu Hacı Ferahşat Bey Vakfı Mütevellisi Hayrettin Haluk Akkoyunlu, Bayburt genelinde yer alan 88 vakıf eserinin kendilerine mahkeme kararıyla teslim edildiğini söylemişti. 

Yaklaşık 4 yıldır süren mahkemenin sonlandığını açıklayan Akkoyunlu, “Biz yaklaşık 4 yıl gibi bir süre mahkeme gördük. Vakıf evladı olduğumuzu ispat etmek için. Neticede vakıf evladı olduğumuzu, Hacı Ferahşat bey soyundan geldiğimizi mahkemede ispat edince Vakıflar Genel Müdürlüğü mütevellilik görevini 461 sayılı kararla bize devretti” diyerek, yeniden faaliyete geçmesi beklenen Bent Hamamı’nın virane ve içler acısı ortamında aile bireyleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Akkoyunlu, şu açıklamayı yapmıştı:   


“Mülkün sahibi yalnızca yüce Allah’tır. Biz fani kullar sadece bekçiliğini yapmaktayız. Tarihi Bent Hamamı Bayındırlı Ümerası'ndan Akkoyunlu Hacı Ferahşat Bey Vakfı’na aittir. Bu vakfın daha önceki mütevellisi 1974 yılında Milli Selamet Partisi döneminde TBMM Başkanvekilliği yapmış olan emekli milletvekili merhum amcamız Avukat Mehmet Orhan Akkoyunlu idi. 2006 yılında amcamız yaşlılığı ve hastalığından dolayı mütevellilikten istifa etti. Sonraki yıllarda aile ile yapmış olduğu istişareler sonrasında vakıf yöneticiliğini yani mütevelliliğini bana devretti” 

“Yapılması gereken, ödeneğin tahsis edilip ihaleye çıkılması”

“Biz yaklaşık 4 yıl gibi bir süre mahkeme gördük. Vakıf evladı olduğumuzu ispat etmek için. Neticede vakıf evladı olduğumuzu, Hacı Ferahşat bey soyundan geldiğimizi mahkemede ispat edince Vakıflar Genel Müdürlüğü mütevellilik görevini 461 sayılı kararla bize devretti. Burası bir mülhak vakıf. Mülhak vakıf yöneticisi kurucunun soyunda gelenler tarafından idare edilen vakıf demek. Aslında hepsi bir bütünün parçaları. Yalnız Cumhuriyet döneminde çıkan bir yasa ile bu ayrılmış ve mülhak vakıflar olarak eritilmeye çalışılmış. Mülhak vakıf bir nevi aile vakfı. Yani medeni kanundan önce kurulan vakıf. Mazbut vakıf ise devlet tarafından yönetilen vakıflardır. Tarihi Bent Hamamı Bayburt’un kanayan yaralarından biridir. Tabi Mehmet Orhan Akkoyunlu’nun istifa ettiği 2006 yılından 2014 yılı Aralık ayına kadar yasa gereği Vakıflar Bölge Müdürlüğü buraya vekaleten baktı. Bu sürede Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu hamamın tüm projelendirme işlemlerini tamamladı. 2008 yılında projelendirme işlemi tamamlandı ama  halen yapım ihalesine çıkılmadı. Herşey hazır, yapılması gereken sadece ödeneğin tahsis edilip ihaleye çıkılması.” 

“Restore edilip hamam olarak hizmete açılacak”


“Mahkeme kararının ardından 22 Aralık 2014 tarihinde  Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğünden davet geldi, gittik. Bana bu vakıfla alakalı 88 gayri menkul tahsis edildi. Bunlardan biri Bent Hamamı ve hamamın bitişiğindeki 2 katlı kargir ev. Orası yıkılmaya yüz tutmuş bir yer. Orayla ilgili de düşüncelerimiz var. Bundan sonra bu hamam aslına uygun bir şekilde restore edilip hamam olarak hizmete açılacak. Eski günlerde olduğu gibi. Vakıf tarafından işletilecek. Hamamızı eski ihtişamına kavuşturacağız inşallah.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mst 7 yıl önce

Böyle bir tarihi eserin geri kazanılması gerçekten çok iyi düşünülmüş.inşAllah yapılan çalışmalar neticesinde eski haline kavuşur yapanların ve ilgilenlerden Allah razı olsun.

Avatar
Erdem Akkoyunlu 7 yıl önce

İnşAllah bu haber hayırlara vesile olur..tarihi hamamın faaliyete gecmesi bayburt un geleneklerinin devamı acısından ön ayak olacağı düşüncesindeyim..inşaAllah ilgililer bir an önce çalısmara başlar...

Avatar
Cht 7 yıl önce

Boylesine tarihi bir eseri simdiye kadar restore edip halka acmadiklari icin çok üzüntü duyduk umarim yetkililerin en kisa zamanda buduruma kayitsiz kalmayip gerekli calismalari baslatirlar.

Avatar
bir bayburtlu 7 yıl önce

Ne açı gerçek ki
bu gün diğer illerde eski binalar koruma altına alınıyor çeşitli projelerle restorasyonu yapılıp turinm kazandırılarak il tanıtımana büyük faydalar sağlıyor, Bizim Maliye bakanımız, iktidar belediyemiz, çalışkan valimiz var ve maalesef memleketin ahvalinini anlayacak siyasi yetersiz yönetimimiz sayesinde ön ayak olacak bir idaremiz yok, her geçen gün şingah ve daha bir çok tarihi eser yok olmaya yüz tutmaktadır uyyan bayburt nerde uyanacak

Avatar
7 yıl önce

19 saat önce Böyle bir tarihi eserin geri kazanılması gerçekten çok iyi düşünülmüş.inşAllah yapılan çalışmalar neticesinde eski haline kavuşur yapanların ve ilgilenlerden Allah razı olsun. K.Ç

Avatar
Cht 7 yıl önce

Boylesine tarihi bir eseri simdiye kadar restore edip halka acmadiklari icin çok üzüntü duyduk umarim yetkililerin en kisa zamanda buduruma kayitsiz kalmayip gerekli calismalari baslatirlar.

Avatar
Kutlu 7 yıl önce

Bent hamamı bayburtun nişanelerinden biridir mutlaka sahip çıkılmalıdır

Avatar
Sahib Kıran 7 yıl önce

Bu yapı inşAllah tez zamanda aslına uygun olarak onarılır. İlgilenenlerin emeğine sağlık hayırlısı olur inşAllah.