Çin’e Türk Dünyası Parkı’ndan protesto

Bayburt Postası - Çin  Halk  Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı uyguladığı şiddete tepki gösteren Anadolu Gençlik Derneği Bayburt Şubesi protesto gösterisi düzenledi. Türk Dünyası parkında toplanan dernek üyeleri, Çin Hükümeti’nin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik uyguladığı şiddet politikalarına bir an önce son verilmesini istedi. Toplanan kalabalık basın açıklamasının ardından dua etti. Anadolu Gençlik Derneği Bayburt Şubesi Başkanı Sadettin Yazoğlu, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı uyguladığı şiddetin kabul edilemez olduğunu söyledi. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Çin’e Türk Dünyası Parkı’ndan protesto

Toplanan kalabalık basın açıklamasının ardından dua ettiBayburt Postası - Çin  Halk  Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı uyguladığı şiddete tepki gösteren Anadolu Gençlik Derneği Bayburt Şubesi protesto gösterisi düzenledi. Türk Dünyası parkında toplanan dernek üyeleri, Çin Hükümeti’nin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik uyguladığı şiddet politikalarına bir an önce son verilmesini istedi. Toplanan kalabalık basın açıklamasının ardından dua etti. Anadolu Gençlik Derneği Bayburt Şubesi Başkanı Sadettin Yazoğlu, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı uyguladığı şiddetin kabul edilemez olduğunu söyledi. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Türk Dünyası parkında toplanan dernek üyeleri, Çin Hükümeti’nin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik uyguladığı şiddet politikalarına bir an önce son verilmesini istedi“Haksızlığın karşısında susan dilsiz şeytandır fermanı resulüne biat edenler hangi şart ve ortamda olursa olsun zalimin karşısında mazlumun yanında olacaktır. Bu hayat görüşünden yola çıkarak zalim ve despot Çin hükümetini kınamak için Bayburt’un çağlayanı olan Türk dünyası parkından Uygur Türkleri’nin yanında olduğumuzu göstermek için burada toplanmış bulunuyoruz.

Mao’nun kanlı mirasını devam ettiren Çin yönetimi doğu Türkistan’daki Müslüman soydaşlarımıza karşı dini, etnik ve sosyal soykırım uygulanmaktadır. Demirperde ülkesi katil Çin tam bir asırdır sürdürdüğü Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik katliamlarına bir yenisini daha eklemiştir.

Tüm dünyanın gözü önünde sistematik bir asimilasyona tabi tutulan Müslüman Uygur Halkı göz göre göre katledilmektedir.

İnançlarının gereklerini yerine getirmeye çalışan Uygur Türklerinin baskı ve zulüm politikalarıyla sindirilmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti şunu unutmamalıdır ki katlettiği insanlar sahipsiz değildir.

Müslüman Uygur Türklerinin acısını yüreğinde hisseden milyonlarca kardeşi olayları bütün şiddetiyle lanetlemektedir. Çin hükümeti despot uygulamalardan ve temel insan hakları ihlallerinden derhal vazgeçmelidir. Müslüman Uygurların insanca yaşam haklarına saygı göstermelidir.

Milletimizin arzusu ve beklentisi, soydaşlarımızın Çin'in toprak bütünlüğü içinde temel hak ve özgürlüklerden yararlanacakları şartların ve ortamın hazırlanması ve maruz kaldıkları şiddet ve baskıların biran önce son bulmasıdır.

Bölgede yaşananlara karşı ortaya konulan duyarsızlık üzücüdür. Ticari bir takım menfaatleri uğruna bu olaylara sessiz kalan ülkeleri kınıyoruz.

İran’da yaşanan olayları bahane ederek dünyayı ayağa kaldıran batının bu olaylara kayıtsız kalması son derece manidardır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti sorumluluk alanının sadece kendi hudutları ile sınırlı olduğunu düşünemez. Türk hükümeti Uygurlu kardeşlerimize yönelik saldırıların derhal durdurulması için vakit geçirmeksizin kararlı bir tutum sergilemeli, Çin hükümeti nezdinde gerekli girişimlerde bulunmalı ve bunun ısrarlı takipçisi olmalıdır.

Ülkemizdeki siyasi iktidar içinde bulunduğu ağır mesuliyetin farkına bir an önce varmalı ve bu zumlun sona ermesi için gerekli hamleleri yapmalıdır. Hükümet, Türkiye’deki Çin elçiliği vasıtası ile Çin’e ciddi bir uyarıda bulunmalıdır. Çin’e karşı gerekli siyasi, ekonomik ve diplomatik girişimlerde bulunması gerekmektedir.

Anadolu Gençlik Derneği Bayburt Şubesi Başkanı Sadettin Yazoğlu, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı uyguladığı şiddetin kabul edilemez olduğunu söylediÇin, Doğu Türkistan’daki insanlık dışı katliam, sürgün, ırki aşağılama ve asimilasyon gibi uygulamalarını derhal durdurmadığı takdirde Çin mallarının Türkiye’ye girişine asla izin verilmeyeceği konusunda uyarılmalıdır. Bu zulümleri yapanlara karşı Müslümanların artık tek yumruk olma vakti gelmiştir. Uluslararası kamuoyu ve Türkiye, daha fazla acziyet göstermeden sürece açık şekilde müdahil olmalıdır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler(BM) ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) başta olmak üzere dünya kamuoyunu harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu vahşetin sorumluları ortaya çıkarılmalı ve yargılanmalıdır. Türkiye, çözüm için öncülük rolünü üstlenmeli ve sonuç alıcı girişimlerde bulunmalıdır. Türkiye, Avrupa Birliği (AB) bloğundan ayrı bir şekilde dindaşlarına ve soydaşlarına karşı girişilen bu saldırıları kınamaktan öte caydırıcı bir güç olmak zorundadır. Bunun için Türkiye’nin öncülüğünde kurulan D-8 derhal hayata geçirilmeli ve zulme karşı gerekli tedbirler derhal alınmalıdır. Bizler haykırıyoruz ki, şu bayrak rengini kanımızdan aldıkça, şu kale surlarıyla ufkumuzda oldukça, şu minare gök kubbeye uzandıkça, şu tepe şehidiyle yattıkça şu, nehir ruhumuzla birlikte aktıkça tüm dünya bilsin ki Ana Dolu Gençlik sizlerden aldığı güçle zalime yavuz, mazluma yar olmaya devam edecek. Bu gök renkli bayrakta buna şahit olsun.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.