“Ceza yerine, mesleki eğitim”

Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü tarafından ilde görev yapan Rehberlik Öğretmenlerine yönelik bilgilendirme semineri yapıldı. Halk Eğitim Salonunda yapılan seminerde Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Mehmet Korkmaz Peker, konu ile ilgili bilgi verdi. Son yıllarda adalet hizmetlerinin günün koşullarına uygun, modern ve insan haklarına daha duyarlı bir şekilde sürdürülmesi için reform niteliğinde çalışmalar yapıldığını vurgulayarak sözlerine başlayan Mehmet Korkmaz Peker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ceza yerine, mesleki eğitim”

Mehmet Korkmaz PekerCumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü tarafından ilde görev yapan Rehberlik Öğretmenlerine yönelik bilgilendirme semineri yapıldı. Halk Eğitim Salonunda yapılan seminerde Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Mehmet Korkmaz Peker, konu ile ilgili bilgi verdi. Son yıllarda adalet hizmetlerinin günün koşullarına uygun, modern ve insan haklarına daha duyarlı bir şekilde sürdürülmesi için reform niteliğinde çalışmalar yapıldığını vurgulayarak sözlerine başlayan Mehmet Korkmaz Peker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu çalışmaların başında, Türk Ceza Adalet Sistemine,  Denetimli Serbestlik uygulamalarının dahil olması gelmektedir. Ülkemizde yeni olan denetimli serbestlik ve yardım hizmetlerinin önemi kuşkusuz çok büyüktür. Denetimli Serbestlik hizmetlerinin genel amacı, topluma ve mağdura verilen zararı onarmak, hükümlülerin ıslah edilerek ve iyileştirilerek yeniden topluma kazandırılmalarını sağlamak ve toplumu korumaktır.

Suçluları sadece dört duvar arasına kapatarak özgürlüğünden yoksun bırakmanın ne suçlulara ne de topluma bir faydası olmuştur. Suçlunun toplum içerisinde, ailesiyle ve yakın çevresiyle düzenli ve sürdürülebilir bir ilişki kurması sağlanarak bireyselleştirme, eğitim ve iyileştirmenin hapis dışında sağlanması ve hayatını kendisi kazanan, verimli, üretken, yasalara saygılı sorumlu bir birey olarak topluma kazandırılması denetimli serbestlik açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu bakımdan Türk Denetimli Serbestlik hizmetleri; toplumun güvenliğini sağlamak için, suç işleyen veya şartla tahliye olan insanların yeniden suç işlemesini önlemeyi, suçluların cezalarını toplum içinde rencide olmadan çekmelerini sağlamayı ve onlara her konuda rehberlik yaparak topluma kazandırılmalarında katkıda bulunmayı amaç edinmiştir.

Suçlu özgürlüğünden tamamen yoksun bırakılmıyor ama denetim altında bir serbestliliğe tabi tutuluyor. Denetimli serbestliğin bu farklı yaklaşımının altında yatan aslında suçlulara yardımdır. Denetimli serbestliğin özünde yardım vardır. Bu bakımdan denetimli serbestlik suçlunun ıslahı ve sosyal ortamdan koparılmaması yönünde suçlulara tanınan bir fırsattır. Denetimli serbestlikte, ‘denetim ve yardım’ birlikte ele alınmaktadır. Denetim ve yardım madalyonun iki yüzü gibidir. Suçlulara denetimle birlikte rehberlik, danışmanlık ve psikososyal yardımlar götürerek denetimli serbestlikten beklenen amaç gerçekleşebilir.  

Bayburt Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğümüz 2005 yılı sonu itibari ile faaliyete geçmiş olup; bu tarihe kadar Şube Müdürlüğümüze infazı gerçekleştirilmek üzere gelen kararları tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri, ağaç dikme yükümlüğü, kitap okuma yükümlülüğü, kamu yararına ücretsiz çalışma cezası, bir eğitim programına devam etme yükümlülüğü ve belirli yerlere gitmekten men edilme yükümlülüğü gibi sıralayabiliriz.

Bu seçenek yaptırımlardan bugünkü konumuzu oluşturan eğitim kurumu veya programına devam etme yükümlülüğü; özellikle suça sürüklenen çocuklar için mahkemelerimiz tarafından verilen bu yükümlülük sayesinde, bir meslek sahibi olmaları için Halk Eğitim Merkezinde kurslara, Çıraklık Eğitim Merkezinde ise mesleki bilgilerini geliştirmek üzere eğitim öğretime devam etmeleri sağlanarak infaz işlemleri sağlanmaktadır.

Bütün bu uygulamaları yerine getirirken insan onuruna saygı ve dürüstlük, gizlilik, tarafsızlık ile çocuğun yüksek yararı şeklindeki temel ilkelerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”  

Seminer “Denetimli serbestlik ve eğitim tedbirleri nelerdir”, “Hükümlülere Rehber Öğretmen Tarafından Yapılacak İşlemler” başlıklı sunumların izlenmesinin ardından son buldu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.