Bu iki beldeden birini kurtaran formül!

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile kapatılması gündeme gelen belediyeler ile ilgili ülke genelinde tartışmalar sürüyor.

Bu iki beldeden birini kurtaran formül!

Bayburt Postası - İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile kapatılması gündeme gelen belediyeler ile ilgili ülke genelinde tartışmalar sürüyor. TBMM’de görüşülmeye başlanan ve kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanırsa nüfusu 2 binin altındaki 559 beldeyi köye dönüştüren tasarı hakkında farklı görüşler ve formüller de üretiliyor.

Son günlerde Türkiye genelinde en çok tartışılan konuyla ilgili bazı beldelerde referandum yapılırken, bazı belde belediyelerinin başkanları ise ortak bir bildiri yayınlayarak bu tasarıya tepki gösterdi.

Çayıryolu ve Salyazı beldelerinden biri köy olmaktan kurtulabilir!Geçtiğimiz günlerde Bayburt Postası’na açıklamada bulunan belde belediye başkanları ise farklı değerlendirmelerde bulunmuştu. Beşpınar Belediye Başkanı Hasan Timur, yeni düzenlemenin büyükşehir belediyeleri için olumlu diğer iller için doğru olmadığını savunurken, Konursu Belediye Başkanı Osman Karabulutoğlu da, belde olarak kapatılmayı hak etmediklerini söylemişti.

Akşar Belediye Başkanı Salih Aydoğdu’nun sorularımızı yanıtsız bıraktığı konuyla ilgili, Çayıryolu Belediye Başkanı Necdet Okur ise yaptığı açıklamada belediyelerin kapanmayacağı yönünde ümitli olduğunu dile getirmişti.

Konuyla ilgili son açıklama Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek’ten gelmişti. Özbek, Ak Parti il teşkilatının bayramlaşma programında, kapatılan belde belediyeleri ile ilgili yaptığı konuşmada, nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin kapatılacağını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda kararlı olduğunu söylemişti.

Açıklamasında, “Bu sıkıntı beni ciddi anlamda üzmüştür. Yaklaşık 2 bin 500 tane belediye maalesef kapanma durumunda. Büyükşehir yasasına göre tüm belde belediyeleri, nüfusu ne olursa olsun kapanıyor. Onun dışındaki illerde de, 2 bin nüfusun altındaki belde belediyeleri kapanacak. Belediyesi kapanan tüm iller, bu konuda sıkıntı yaşıyor. Kırşehir’in 23 belde belediyesinden 20 tanesi kapanıyor. Sayın Başbakanımız bu konuda kararlı gözüküyor. Ben milletime bu şekilde daha fazla hizmet ederim diyor. 2011 yılına kadar yapılan katılımlar 2 bin nüfusu kurtaran beldelerimiz kapanmayacak. Arpalı bir önceki dönem kapanıyor idi. Şu anda kapanmıyor. Bu konuda üretilecek fikirlere ben açığım. Bu konuda Bayburt Milletvekili olarak tek başıma gücümün yetmediğini biliyorum." ifadelerini kullanan Özbek, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’de görüşülmeye başlanan tasarıya göre büyükşehirler dışında kapatılacak 559 belde arasında bulunan Akşar, Beşpınar, Çayıryolu ve Konursu beldelerinin kapatılmaması için önerilere açık olduğunu da sözlerine eklemişti.

İki belde belediyesinden birini kurtuluyo!

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı’ya göre, Bayburt sınırları içinde yer alan Çayıryolu ve Gümüşhane sınırları içinde yer alan Salyazı belde belediyelerinden biri kapanmaktan kurtulabilir.

Nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasını öngören tasarıya göre yine birleşmesi halinde kapanma sınırı olan 2 bin sayısının üzerine çıkan beldeler ise tüzel kişiliğini koruyor!

Yasa ne diyor?

Bayburt sınırları içinde yer alan 9 belediyeden Akşar, Çayıryolu, Konursu ve Beşpınar belediyelerinin merkez nüfusu 2 binin altında. Yasalaşması beklenen tasarıya göre, yeni 'Belediyeler Kanunu' nüfusu 2 binin altına düşen bu dört beldenin de tüzel kişiliğini kaybederek köy olmasını öngörüyor.

Konuyla ilgili ülke genelinde yapılan bazı açıklamalara göre nüfusu 2 binin altında bulunan belediyelerin kapatılan diğer belde belediyesi ile birleştirilerek bucak merkezi yapılabileceği ve bu sayede kapatılan bazı belde belediyelerinin ilçe belediyesi olabileceği şeklinde yorumlar yapılmıştı.

Çalışmaların devam ettiğini belirten bakanlık kaynakları tarafından ise, yeni 'Belediyeler Kanunu’nun TBMM’de görüşüldükten sonra netlik kazanacağı ve kapatılacak belediyelerin bu süreçten sonra belirleneceğine dikkat çekilmişti.

Bu açıklamaların ardından bazı beldelerde referandum yapılırken, bazı belde belediyelerinin başkanları ise farklı önerilerde bulundu.

İşte o formül

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı’nın geçici 2. maddenin beşinci fıkrasındaki, “Birinci fıkra hükmü uyarınca köye dönüştürülen belediyeler, 30/06/2013 tarihine kadar 5393 sayılı Belediye Kanununun 8'inci maddesindeki usule bağlı olmaksızın, belediye meclisinin karan ile ortak sınır olan ve ekli (28) sayılı listeyle tüzel kişiliği sona ermeyen belediyeye mahalle olarak katılma talebinde bulunabilir.” hükmüne göre kapatılacak olan beldelerden birinin birleşme olması halinde tüzel kişiliğini koruması mümkün.

Kapatılan her iki beldenin birleşmesine imkân tanıyan yeni Belediyeler Kanunu, bu birleşmeyi her iki beldenin arasında köy olmaksızın öngörüyor.

Salyazı ve Çayıryolu arasındaki uzaklık kaç kilometre?

Tasarının devamındaki, “Katılma işleminin gerçekleşebilmesi için katılacak belediye ile katılınacak olan belediyenin sınırları arasında başka bir belediye veya köy bulunamaz. Bu belediyelerin meskun sahaları arasındaki uzaklık on kilometreden fazla olamaz. Katılım işlemi katılınacak belediye meclisinin olumlu kararı ile sonuçlanır. Başka il ya da ilçe -mülki sınırındaki bir belediyeye katılım olması durumunda belediye sınırı ile birlikte mülki sınır değişmiş sayılır. Ekli (28) sayılı listede yer almakla birlikte, bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar 5393 sayılı Kanunun 8 inci maddesine uygun olarak birleşme veya katılma yoluyla nüfusunu 2000′in üzerine çıkaran belediyelerin tüzel kişilikleri korunur.” hükmüne göre Salyazı ve Konursu beldesi birleşirse, iki beldeden biri kapanmıyor!

Diğer yandan konuyla ilgili edindiğimiz bilgiye göre Salyazı sınırları içindeki meskun yani oturulan yerleşim alanları ile Çayıryolu sınırları içindeki meskun alanlar arasında 10 kilometreden daha az bir mesafe bulunduğu ve her iki belde arasında ortak sınır var.

Bu, birleşmesi halinde belediye kapanma sınırı olan 2 bin sayısını geçen bin 817 nüfuslu Salyazı ile 477 nüfuslu Çayıryolu beldelerinden birinin kurtuluşu anlamına geliyor!

Salyazı’dan olumlu açıklama gelmişti

Daha önce Salyazı beldesinin ilçe olarak Bayburt’a bağlanması gündeme gelmişti. Salyazı çevre köylerinin muhtarları tarafından gündeme getirilen bu iddiayı destekleyen bazı açıklamalar da yapılmıştı. Her iki ilin üst düzey siyasilerinin sessiz kaldığı bu konuda en önemli açıklamayı ise Salyazı Beldesi Dernek Başkanı Cevdet Mutlu yapmıştı. Mutlu, Bayburt’a ilçe olarak bağlanmayı desteklerken, bu açıklama Gümüşhane kamuoyu tarafından tepki görmüştü.

Yeni Belediyeler Kanunu’na göre kapatılması gündemde olan Salyazı beldesinin köye dönüşmesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’nin yerel haber sitesi, haber29.net’e bir açıklama daha yapan Mutlu, “Biz Salyazı’nın menfaatlerini ve bugünlerini düşünerek geçtiğimiz ay ilçe olmamız halinde gerekirse Bayburt’a bağlanılması ile alakalı demeç  vermiştim. Ancak olaya duygusal yaklaşan Gümüşhane kamuoyu bana tepki gösterdi. Ama bugün bakıyorum geçtiğimiz ay bize tepki verenler bugün arayıp derdimize merhem dahi olamıyor. Maalesef tedirginliğimde haklı çıktım.” dedi.

Havaalanını barındırması ile önemli bir konuma sahip olduklarını belirten Mutlu, belediyelerinin kapanmaması için yetkililerden yardım istediği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Yeni tasarı kanunlaşırsa  beldemiz  bin 817 nüfusa sahip olduğundan belediyemiz kapanacaktır. Buradan şu sitemimi dile getimek istiyorum. Biz Salyazı’nın menfaatlerini ve bugünlerini düşünerek geçtiğimiz ay ilçe olmamız halinde gerekirse Bayburt’a bağlanılması ile alakalı demeç  vermiştim. Ancak olaya duygusal yaklaşan Gümüşhane kamuoyu bana tepki gösterdi. Ama bugün bakıyorum geçtiğimiz ay bize tepki verenler bugün arayıp derdimize merhem dahi olamıyor. Malesef tedirginliğimde haklı çıktım. Buradan özellikle Gümüşhane cenahına sesleniyorum. Salyazı bu ilin en eski beldesidir. Sınırlarında bölgemiz için önem arz eden bir havaalanı barındırıyor. Bu belediyenin kapanmasına sessiz kalmasınlar. Biz, bölgemize havaalanının gelmesi ile daha da büyümeyi ve ilçe olmayı beklerken, mevcut belediyemiz kapanıyor. Gümüşhaneli idarecilere önerimiz şu, Salyazı’ya yakın olan Yenice, Nazlıçayır, Örenşar, Oylumdere, Altuntaş gibi köyler beldemize bağlanarak hem o köylerin muhtarlıkları kapanmaz, hem belediyemiz kapanmaz hem o köylerde daha iyi hizmet alır. Yetkililer sesimize kulak versin."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.