40 yıllık hasret sokaklara taştı

Bayburt Sivil Toplum Platformu üyelerinin çalışmaları sonucu Araklı –Bayburt yolunun açılması ve tünelle kısaltılmasına yönelik arzu, imza kampanyasına dönüştü. Adeta bir bayram havasında başlayan imza kampanyası için Türk Dünyası Parkı’nda temsili olarak Bayburt Araklı tüneli oluşturuldu. Bayburt Valisi Kerem Al, Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Üyeleri ve kalabalık halk topluluğu Bayburt Belediyesi önünde toplanıp, davul zurna eşliğinde Türk Dünyası Parkı’na yürüdü.

40 yıllık hasret sokaklara taştı

Bayburt Sivil Toplum Platformu üyelerinin çalışmaları sonucu Araklı –Bayburt yolunun açılması ve tünelle kısaltılmasına yönelik arzu, imza kampanyasına dönüştü. Adeta bir bayram havasında başlayan imza kampanyası için Türk Dünyası Parkı’nda temsili olarak Bayburt Araklı tüneli oluşturuldu. Bayburt Valisi Kerem Al, Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Üyeleri ve kalabalık halk topluluğu Bayburt Belediyesi önünde toplanıp, davul zurna eşliğinde Türk Dünyası Parkı’na yürüdü.

 

İmza kampanyası Türk Dünyası Parkı’nda temsili tünelin açılış kurdelasının kesilmesi ile başladı. Törenin açılış konuşmasını Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları adına Ahmet Aker yaptı. Ahmet Aker konuşmasında şu ifadelere yer verdi :

“Bayburt Sivil Toplum Platformu olarak Bayburt-Araklı Karayolunun yılın 365 günü çalışmasını sağlayacak mevcut projeye tünel ilave edilmesi için başlatacağımız imza kampanyası nedeniyle burada toplanmış bulunuyoruz. Aldığımız bilgilere göre 25 trilyona ihalesi yapılan bu yola 3 kilometre tünel ilavesiyle 10 milyon TL civarında bir maliyet artışı olacaksa da bu artış Trabzon gidişlerde sağlanacak 50 kilometre kısalma ve rakımın düşmesiyle kısa zamanda amorti edilecektir.

Yılların ihmaline uğrayan Bayburt-Araklı yolunun 4 mevsim çalışır hale gelmesi ile Bayburt’un denize ulaşım yolu 80 kilometre kısalacak, yayla turizmi gelişecek, çayın Bayburt ikliminde ‘doğal ortamda’ kurutulması ile bu konuda Bayburt cazibe merkezi olacaktır. Bu yol bölge ekonomisini canlandıracak, Tarihi İpek yolunu ihya edecek, Bayburtlu’nun da 40 yıllık hasretini giderecektir.

Yolun bu şekilde tünel ilavesiyle yapılması başta sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız, olmak üzere tüm bölge milletvekillerimizin katkısını beklediğimizi belirtiyor, katılımınızdan dolayı hepinize teşekkürlerimizi sunuyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daha sonra kürsüye gelen Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi imza kampanyasını başlatan STK’lara teşekkür etti. Yolun % 70’nin tamamlandığını, 3.8 kilometrelik tünelin mutlaka olması gerektiğini söyleyen Recep Çebi, tünelle birlikte 12 kilometre daha azalacak olan Bayburt-Araklı yolunun 1 saatlik kısa bir mesafeye düşeceğini söyledi. Daha önceki dönemlerde STK’ların gündeminden düşmeyen Tarihi İpek Yolu üzerinde düşünülen Demiryolu’na da atıfta bulunan Çebi, “icabında Erzincan demiryolunu da aynı hattan bağlayacağız” dedi.

Başkan Çebi, konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Araklı’nın Bayburt’la kültür bağlılığı çok fazla”

“Araklı - Bayburt Yolu’nun açılması için yapılan bu etkinliğe bizleri davet eden Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’na teşekkür ediyorum. Daha önceden Bayburt’a geldiğimde Bayburt Belediye Başkanını ziyaret ederek yılların kangren olan Araklı Dağbaşı - Bayburt yolunun 12 ay çalışabilmesi için Belediye Başkanımdan ve Sivil Toplum Örgütlerinden yardım istedim. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Belediye Başkanını ziyaret ettiğimde kendisi bana “hiç şüpheniz olmasın Bayburt – Araklı yolu 12 ay çalışacak” dedi. Buradan ilçeme giderek bu iş bitmiştir diye söyledim. Araklı’nın Bayburt’la kültür bağlılığı çok fazla.”

“İcabında Erzincan demiryolunu da aynı hattan bağlayacağız”

“Bu yol bizim için olmazsa olmazdır. Yolumuzun % 70’i tamamlanmış durumda. Dolayısıyla şu an 16 kilometrelik eğimli bir yol var. İhalesi yapılmış. Burada Bayburt Belediye Başkanımıza, Sivil Toplum Örgütlerimize, Bayburt’umuzun, Trabzon’umuzun ve Araklı’mızın siyasetçilerine büyük iş düşmektedir. 16 kilometrelik bölümü 3.8 kilometre tünelle beraber imar tadilatı yaparak geçeceğiz inşallah. Yani yeniden bir ihale yapmaya gerek yok. İhalenin içerisindeki imar tadilatına bu yolu 12 kilometre daha azaltarak, Bayburt – Araklı yolunu 1 saate düşüreceğiz. Bunun bize önemi fazla, turizmimizi artıracağız. İcabında  Erzincan demiryolunu da aynı hattan bağlayacağız. Dolayısıyla ilişkilerimiz son derece daha fazla olacak. Bölge için ekonomik canlılıkta sağlanacak. Bu duygu ve düşüncelerle şimdiden hepimize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları tarafından gündeme getirilen Bayburt-Araklı Yolu çalışmalarının her aşamasına destek veren Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi :  

“STK’ların idareyi yönlendirmesi, zorlaması, takipçiniz demesi vazgeçilmez bir unsurdur”

“Öncelikle tüm hemşehrilerime desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Bu konuda katılımcı demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan Sivil Toplum Kuruluşlarının bu girişimlerinden dolayı teşekkür ediyorum. İdareciler ve siyasiler kendilerine teşekkül edilenleri yerine getirirler. Ama arkasında mutlaka bir motor güç lazımdır. Şu anda biz onu tespit etmiş bulunuyoruz. Bayburt adına bu olay çok müthiş bir gelişmedir. STK’ların idareyi yönlendirmesi, zorlaması, takip diyoruz demesi vazgeçilmez bir unsurdur. Kalkınmış ülkelerin sırrı burada yatmaktır. Yani seçimden seçime sadece seçmen idareye karışmamalı, hayatın her anında STK’lar varlığını hissettirmelidir. Bu, idarecilerin yanlış yapmasının önüne geçer ve idareleri motive eder. Yapılan doğruların desteklenmesi yanlış yapma olasılığını da ortadan kaldırır. STK’ların içerisinden gelen biri olarak bunu çok önemsiyorum. Halk her zaman yönetime katılmalı.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bayburt’un çevre illerle bağlantılarını sağlayan yollarda ciddi çalışmalar yapılıyor”

“Yol medeniyettir, hayattır. Bayburt gerçekten dağlarla çevrili, zor bir coğrafyada yer alıyor. Bölge illere bağlantılarımız dağlarla çevrili. Dolayısıyla ekonomik açıdan bu bir dezavantajdır. Ne zaman çevre illerle yol bağlantılarımız olması gereken standarta gelirse, o zaman Bayburt makus talihini yener. Burada memnuniyetle görüyoruz ki, Bayburt’un çevre illerle bağlantılarını sağlayan yollarda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bayburt bu sene duble yollara kavuşuyor. Araklı Organize Sanayi’nde bir arkadaşımızı ziyaret ettim. Bizim farkında olmadığımız bir nimetimizden bahsetti. Dedi ki, “Araklı- Bayburt yolu açılsın, en az 15 Çay paketleme tesisi Bayburt’a gelecektir. Çünkü Bayburt’un kuru havası var. Araklı, Rize ve bu civarda dışarıda çay kalsa 2 haftada küflenir ama Bayburt’ta 2 sene kalsa bir şey olmaz.” Karadeniz sahili boyunca tüm yerleşim yerleriyle iyi ilişkilerimiz olmuştur. Kız alıp verme, oralara yerleşme, oradan buraya gelip yerleşme gibi sosyal dokular oluşmuş. Biz bu durumdan çok memnunuz.”

“Zaman birleşme, bir araya gelme zamanıdır”

“Ben insanımızdan idareyi desteklemesini ve Bayburt’umuzun kalkınmasına her zaman destek sunmalarını istiyorum. Bayburt’un büyük menfaatleri basit dedikodulara malzeme olmasın. Bu konuda herkesin yapabileceği bir şeyler vardır. Şu anda sadece bir imza kampanyası başlatıldı. İlerleyen aşamada Bayburt’un kalkınması adına mutlaka herkese görev düşecek. Bu görevler yerine getirildiğinde Bayburt kabuğunu kıracaktır. Sizin yüreklerinizin atışında bu potansiyeli görüyor, hissediyorum. Zaman birleşme, bir araya gelme zamanıdır. Sadece Bayburt değil bölge olarak birleşme ve güçlü olma zamanıdır. Gelin hep birlikte bu makus talihi hep birlikte değiştirelim.”

Protokol üyelerinin ilk imzaları atmasıyla başlayan kampanyaya Bayburt halkı büyük ilgi gösterdi. Davul-zurna eşliğinde zaman zaman halayların da çekildiği kampanyada renkli görüntüler vardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet pamuköz 8 yıl önce

galiba demiryoluda bu bölgeden geçer,sn c.başkanına binlerce tşk,ler.
ve ayrıca prf dr sn fazıl çelikede binlerce tşk,ler.