Tüm camilerde eller, Soma için duaya açıldı

Türkiye, 284 kişinin öldüğü Soma faciasında yaşanan acıya ortak oldu...

Tüm camilerde eller, Soma için duaya açıldı
Türkiye, 284 kişinin öldüğü Soma faciasında yaşanan acıya ortak oldu. Yurt genelindeki tüm camilerde, Soma’da hayatını kaybeden maden şehitleri için eller semaya açıldı, dualar edildi. Birçok camide gıyabi cenaze namazları kılındı.

Soma faciasında yaşanan acıya 76 milyonun ortak olması için Türkiye genelindeki tüm camilerde okunan Cuma hutbelerine din görevlileri, “Andolsunki, biz sizi biraz korku ve açlık ile bir de mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmek suretiyle imtihan ederiz. Sabredenleri müjdele! Müminler, bir musibetle karşı karşıya kaldıklarında ‘İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn/Biz Allah’a aidiz ve O’na döneceğiz.’ derler.” ayetini okuyarak başladı.

Türk milletinin yüreğinin Soma’da, maden faciasında hayatını kaybeden evlatları için yandığı belirtildi. Yüzlerce insanın çocuklarına ekmek getirmek için girdiği kara toprağın bağrında can verdiği ifade edilerek “Bu defa ateş, düştüğü yeri de yaktı, düşmediği yeri de. Çünkü ateş, bütün memleketin bağrına düştü. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan sonsuz rahmet diliyoruz. Mekânları cennet olsun! Rabbim, onları şehitler zümresine dâhil eylesin! Kederli ailelerine, annelerine, babalarına, eşlerine, yakınlarına ve topyekûn milletimize sabr-ı cemil, metanet ve dayanma gücü bahşetsin! Yaralı kardeşlerimize acil şifalar ihsan etsin! Milletimize, memleketimize bu tür acıları, elemleri, kederleri bir daha yaşatmasın!” denildi.

Ölümün bir şekilde gelip insanı bulduğu, yaşı olmadığı ifade edilerek, “Rabbimiz, Kur’an-ı Azimüşşan’da ölüm veya benzeri zor durumlar karşısında sabredenler için “Allah sabredenlerle beraberdir.” buyurduğu hatırlatılarak sabrın müminin gönlünü teskin eden Rabbani sır olduğu vurgulandı. Böyle zamanlarda sabra ve duaya sığınılması gerektiği anlatılarak “Üzerimize sabır yağdır Rabbim!’ diyerek el açılması gerektiği dile getirildi. Madenlere çoluk çocuğunun rızkını ararken gidenlerin, toza toprağa bulansalar bile yüzleri ak olarak gideceği belirtilerek, “Soma’da, Zonguldak’ta ya da başka bir yerde yerin yüzlerce metre altına inerek rızkını arayan madenci kardeşlerimizi, oralarda sahur ve iftar yaparken görmüşüzdür. Onlar ne mübarek kardeşlerimizdir. Onlar bize emeğin, alın terinin ve helal rızık peşinde koşmanın ne mübarek bir şey olduğunu öğretirler. Onlar şimdi Rabbimizin misafiridirler. Onlar şimdi Sevgili Peygamberimize (s.a.v) komşuluk yapacaklardır. Onlar için yüreklerimiz yanıyor elbette. Nasıl yanmasın ki? Anne yüreği nasıl teselli edilebilir ki? Gene de Rabbimize sığınarak teselli bulmalıyız.” denildi.

Bugünün millet olarak acıları paylaşma, yaraları sarma günü olduğu vurgulanarak, günün millet olarak 76 milyonun bütünleşmesi gereken bir gün olduğu ifade edildi.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.