TİHEK Üyelerinden Bayburt Ziyareti

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kurul Üyeleri Bayburt'ta bir dizi kurum ziyaret gerçekleştirdi, Ziyaretlerin ardından Bayburt Öğretmenevi'nde kurumun kurulu amacı, görevleri ve Bayburt ziyareti hakkında bir basın toplantısı düzenlendi. 

TİHEK Üyelerinden Bayburt Ziyareti

Bayburt Postası - Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Kurul Üyesi Mehmet Emin Genç tarafından okunan basın bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

"Kurumumuzun kuruluş amacı; insan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmektir.

İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi bağlamında kurumumuz, farkındalık yaratmak adına muhtelif yayınlar, paneller, sempozyumlar düzenlemektedir. İnsan Hakları eğitim-öğretimi ve araştırma programlarının geliştirilmesi için ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmakta ve bu programların okul, üniversite ve meslek çevrelerinde uygulanmasına katılmaktadır. Ziyaretimiz esnasında Bayburt Üniversitesi Rektörü ile de bir görüşme gerçekleştirilmiş ve insan hakları alanında ortak çalışmalar yapılması için bir protokol yapılması gündeme gelmiş, ilgili süreç başlatılmıştır.

Kurumumuzun görev alanlarından bir diğeri ise ayrımcılıkla etkin mücadele edilmesidir. Anayasanın 10. Maddesinde, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı ile herkesin hak ve hürriyetlerden ayrım gözetmeksizin yararlanması güvence altına alınmıştır. Ayrımcılık yasağına karşı mücadele, gerek Türkiye’nin taraf olduğu temel insan hakları sözleşmelerinde gerekse Avrupa Birliği müktesebatına uyum çerçevesinde ele alınmaktadır. Kurumumuzun ayrımcılık yasağının ihlali halinde Kamu Kurumlarına ve gerçek kişilere 30 bin TL’ye kadar idari para cezası verme yetkisi bulunmaktadır.

BM nezdinde hem de bölgesel kuruluşlar nezdinde oluşturulan insan hakları belgeleri, bu belgelere taraf devletlere, belgelerin uygulanmasını teşvik etmek, izlemek veya uygulamak gibi amaçlarla yerel düzeyde kurumlar oluşturulması veya var olan kurumların görevlendirilmesi yönünde yükümlülükler getirmektedir. Bu insan hakları belgelerinden biri de OPCAT’tir. OPCAT, haziran 2006’da yürürlüğe girmiştir. OPCAT’ın merkezinde, alıkonulma yerlerine düzenli, bağımsız ziyaretler sisteminin suistimallere karşı önemli bir koruma görevi görebileceği ve doğası gereği halkın gözünün dışında kalan yerlerde işkence ve kötü muameleyi önleyebileceği fikri yatmaktadır. Bu bağlamda, TİHEK özgürlüğünden mahrum bırakılan ve koruma altına alınan kişilerin kaldıkları merkezlere haberli ve habersiz ziyaretler düzenlemektedir. Bu kapsamda Bayburt ilinde, Memnune Evsen Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine ve Bayburt M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna habersiz ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaretler neticesinde yapılan inceleme ve görüşmelere ilişkin tespit ve tavsiyeleri içeren raporlar hazırlanarak ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılacaktır."   
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
MTK 3 yıl önce

Olmayan İNSAN HAKKI ve EŞİTSİZLİK için bir de kurum mu kurmuşlar.

ülkenin geldiği hale bakın.