Her şık üniformalıyı polis sanmayın!

Türlü yöntemlerle vatandaşları mağdur eden dolandırıcılar, şık bir polis üniformasıyla özellikle yaşlıları kendilerine hedef seçebiliyor.

Her şık üniformalıyı polis sanmayın!
Türlü yöntemlerle vatandaşları mağdur eden dolandırıcılar, şık bir polis üniformasıyla özellikle yaşlıları kendilerine hedef seçebiliyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıda, "Dolandırıcılar, çok nadir de olsa güveninizi kazanmak amacıyla şık bir üniforma giyip yetkili ve görevli olduklarını ima edebilirler. Her ne suretle olursa olsun mutlaka kimliklerini göstermelerini talep edin. Kuşkunuzun geçmemesi durumunda şahsın verdiği bilgileri telefonla kontrol ediniz." ikazında bulunuldu.

Bursa Emniyet Müdürlüğü, yaşlı vatandaşların dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı alacakları tedbirleri kamuoyu ile paylaştı. Yaşlı bir insanın kolay bir hedef olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekilen açıklamada, dolandırıcıların iyi niyetlileri, hırsızların ise güçsüzleri beklediği hatırlatıldı. Gelen kişiyi tanımadan kapıyı, kapı zincirini ya da kapı sürgüsünün açılmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Zilinizi çalan kişileri kapı deliğinden dikkatlice gözetleyiniz. Şayet karşınızdaki şahsı tanımıyorsanız, kapının tam açılmasına izin vermeden (kapı zinciri takılıyken) görüşünüz. Kapıdaki şahısla görüşürken sizi etkisiz hale getirebilecek malzemeleri olabileceğini unutmayınız. Telefon her zaman erişebileceğiniz uzaklıkta olmalıdır. Telefon, geceleri yatağınızın yanında bulunmalıdır. Hafızasına da polis, jandarma veya itfaiye telefonlarını kaydediniz. Böylece hırsızlık esnasında acele olarak polise ya da jandarmaya haber verme durumunuz doğar. Tabii ki bu, akrabalarınız, doktorunuz ya da komşularınız da olabilir. Evinize girer girmez kapıyı kapatınız ve kilitleyiniz."

Dolandırıcılık olaylarına karşı da alınacak tedbirlerin sıralandığı açıklamada, her şık üniforma giyenin yetkili ve görevli olmayacağı belirtildi. Açıklamada, "Evinize gelen resmi görevlilerin resmiyetini göz önüne almadan kimliklerini ibraz etmelerini isteyiniz. Dolandırıcılar, çok nadir de olsa güveninizi kazanmak amacıyla şık bir üniforma giyip yetkili ve görevli olduklarını ima edebilirler. Her ne suretle olursa olsun mutlaka kimliklerini göstermelerini talep edin. Kuşkunuzun geçmemesi durumunda şahsın verdiği bilgileri telefonla kontrol ediniz." denildi.

Eve gelen tamircinin bile kimliğinin kontrol edilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Eğer yabancı birisini (örneğin tamirci) evinize alıyorsanız, onu odanın içerisinde yalnız bırakmamaya çalışınız. Şayet yalnızsanız, komşularınızın akrabalarınızın veya tanıdıklarınızın yanınıza gelmesini sağlayınız. Elinizde banka hesap cüzdanı varsa kaldırınız. Hesabınıza ödeme yapılacağını söyleseler bile şifrenizi kimseye söylemeyiniz. Birisine acil yardım gerekiyorsa, 155 polis imdadı arayınız. Kimseyi anında eve almayınız. İmzalarınızı gerektiği zamanlarda atınız. Zaman süreci dar olan bir vakitte imza atmayınız. Eğer komşularınız evlerinde bulunmadıklarında sizden kendileri için gelen bir postanın alınması için ricada bulunmuşlarsa, postaları veya mektupları teslim alınız. Posta kutusunda biriken mektup, fatura v.b. şeyler evin boş olduğunun kanıtıdır. Buda hırsızlara davetiye çıkarır." ifadeleri yer aldı.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.