Albay Güler, Kop Savunması’nı anlattı

‘Şanlı Kop Dağı Savunması’ adlı kitabın yazarı Emekli Albay Atilla Güler, “Askeri Açıdan Kop Savunması” konulu konferans verdi.

Albay Güler, Kop Savunması’nı anlattı
Bayburt Postası -Şanlı Kop Dağı Savunması’ adlı kitabın yazarı Emekli Albay Atilla Güler,  “Askeri Açıdan Kop Savunması” konulu konferans verdi. Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BAKÜTEM) organizesiyle verilen konferansta konuşan Albay Güler, Türk Milleti’nin kahramanlık destanıyla yazılan Kop Savunması’ndan alması gereken dersler olduğunu belirterek, “Tarih kitaplarında bu inanılmaz tarihi olaydan ve kahraman insanlardan söz edilmediğini üzülerek belirtmek istiyorum” dedi.

Kop Savunması’nın Türk tarihindeki diğer destanlardan farklı bir özelliğiyle ön plana çıktığını söyleyen Güler, “Türk Tarihi’nde yaşanmış Kanije, Plevne, Çanakkale Savunmaları daha önceden hazırlanmış mevzilerde gerçekleştirilmiş olmasına karşın, Kop Dağı Savunması, kahramanlık destanları yazılan bu savunma harekâtlarından farklı olarak, söz konusu bölgedeki arazi kesimlerinde muharebeler esnasında hazırlanmış mevzilerde gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Güler, şanlı destanın Rusya ve Büyük Ermenistan hayallerinin gerçekleşmesine engel olduğunu belirttiği konuşmasında, “Kop Dağı Savunması, Ruslar’ın sıcak denizlere inme ve İstanbul ile boğazlara sahip olma tarihi misyonu ile Ermeniler’in, bu cephede Ruslarla işbirliği yaparak ‘’Büyük Ermenistan’’ hayallerini gerçekleştirmelerine de engel olmuştur" ifadelerini kullandı.

Şanlı destanı yazan kahramanları rahmetle anan Güler, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün, Kop Dağı’nda adlarına bir anıtın yükseldiği vatan evlatlarının kahraman olarak anılmalarının nedeni, onların kendilerine teslim edilen kutsal değerler uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda etmeleridir. Dolayısıyla, bu kahraman insanların, neler yaşadıklarını, hangi değerler uğruna bu sıkıntılara göğüs gerdiklerini ve bu mücadelelerin yaşandığı vatan topraklarını, bu vatan üzerinde yaşayan tüm insanlara anlatmak, onların bizler için neler yaptıklarını unutmamak ve unutturmamak, Ulu Önder M. Kemal Atatürk’ün “Büyük devletler kuran atalarımız, büyük ve kapsamlı uygarlıklara da sahip olmuştur. Bunu aramak, incelemek, Türklüğe ve dünyaya bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır” ifadesinden yola çıkarak, bizler için bir görev olarak kabul edilmelidir. Kanlarıyla suladıkları Anadolu topraklarını bizlere emanet ederek, Kop Dağı’nda anıtlaşan şehitlerimizi şükran ve minnetle yad ediyor, önlerinde saygıyla eğiliyor, Tanrı’dan rahmet diliyorum."

Konferansın ardından Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Selçuk Coşkun tarafından plaket takdim edilen Albay Güler, protokol üyelerine ‘Şanlı Kop Dağı Savunması’ adlı kitabını hediye etti. Güler, ayrıca konferansın sonunda okuyucular için kitabını imzaladı.







Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.