Türkiye’nin en büyük turba bataklığı korunmaya alınacak

Ağaçbaşı Yaylası’nda bulunan ve Türkiye’nin en büyük turba bataklığı olduğu belirtilen alan için koruma çalışmaları başlatıldı.

Türkiye’nin en büyük turba bataklığı korunmaya alınacak
Trabzon Tarihi ve Doğal Değerleri Koruma Derneği (TDDKD) ve TEMA Trabzon Temsilcisi Yard. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Ağaçbaşı Yaylası'nda bulunan ve birçok endemik bitki ve havan türünü barındıran turbalığın korunması gerektiğini söyledi. 



Sürmene ilçesi Ağaçbaşı Yaylası’nda bulunan, endemik ve nesli tehlikede bitki ya da hayvan türlerini içinde barındıran ve Türkiye’nin en büyük turba bataklığı olduğunu belirtilen alan için koruma çalışmaları başlatıldı.

TDDKD tarafından yapılan proje ile aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek turba bataklığı alanındaki canlı hayatın korunması için toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF Türkiye) "Türkiye’nin Canı Programı" kapsamında hibe olarak desteklenen proje hakkında açıklamalarda bulunan Trabzon TDDKD Başkanı Yard. Doç. Dr. Coşkun Erüz, "Son yaşam alanları turbalıklar olan çok sayıda canlı var. Hedefimiz bu bölgenin doğal SİT alanı olarak ilan edilmesi." dedi. 

Erüz, projeyle, ender ve tehlike altındaki yüksek rakım turba bataklıklarından Ağaçbaşı Turbalığı'nın ekosistem bütünlüğünü ve tür çeşitliliğinin devamlılığını amaçlamadığını söyledi. Bataklığın, sadece turbalıkta yaşayabilen böcek yiyen bitkisini ve turbalık oluşumunda önemli yeri olan bataklık yosunu gibi türleri barındırdığını belirten Erüz, "Turbalıklar, (bataklık) ekolojik önemleri bilinmediği ve tanınmadıkları için son yıllarda hızla yok olmaktadır. Çünkü yakacak olarak kullanılmakta, sera yetiştiriciliğinde faydalanılmakta ve yerel halk tarafından drenaj kanalları açılarak kurutulmaktadır. Bununla birlikte, hızlı yapılaşma ve doğanın kirletilmesi de turbalıkların yok olmasına neden olmaktadır. Turbalık alanlar ve üzerinde yaşayan türler ülkemizde çok fazla bilinmemektedir. Proje ile ülkemizde bulunan turbalık alanlar için örnek oluşturularak, bu alanların öneminin yaygın bir şekilde anlaşılması sağlanacaktır." ifadelerini kullandı. 



Coşkun Erüz, endemik türler ve yaşam alanları ötesinde dünya çapında yüzde 3'lük bir alan kaplamalarına karşın turbalık alanların en önemli karbon tutucusu olduğunu, buraların zarar görmesi halinde doğaya daha fazla karbon salınacağından, bunun doğal hayata etkisinin olumsuz olacağını vurguladı. Proje kapsamında 3 ayı aşkın bir süredir özellikle bu konuda eğitim gören öğrencilere yönelik eğitim çalışmalarının yapıldığın anlatan Erüz, bir yıla dağılan proje ile vatandaş, kamu kurum idareciler ve karar vericiler nezdinde de eğitim çalışmasının gerçekleştirileceğini açıkladı. 





Turbalık nedir?

Turbalıklar, sulak alanların etrafındaki bitkilerin su altında oksijensiz kalarak çok yavaş bir şekilde çürümesi sonucu meydana gelen doğal yaşam alanları. Oluşumu binlerce yıl süren turbalıklardaki bitki kalıntıları, 'yaşayan arşiv' niteliğinde. Çıkarılan bitki örneklerinden insanoğlunun o yöreye ne zaman geldiği ve hangi ürünleri yetiştirdiğine dair önemli bilgilere ulaşmak mümkün.

Ağaçbaşı Yaylası ve Turba Bataklığı, Trabzon ili Köprübaşı ilçesinin güneyinde, ilçeye 30 kilometrelik orman yolu bağlantısı bulunan, 2 bin 100 metre yükseklikte. Alan, başta böcek yiyen ile bataklık yosunu bitkisi, Kafkas kurbağası ile semender türleri olmak üzere endemik ve nesli tehlikede canlı türlerini bünyesinde barındırıyor. Ayrıca bataklık çevresinde de dağ zambakları ve birçok endemik orkide türü de mevcut. Türkiye’nin en büyük ve tehdit altında olan yüksek rakım bataklığı. Alanda koruma için çalışmalar başlatılmış olmasına, TDDKD tarafından 2008’de 'doğal SİT alanı' başvurusu yapılmasına karşın, henüz koruma statüsüne kavuşmadığından tahribat tehdidi çok yüksek olduğu belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eymen 5 yıl önce

Birazdağabüyükolsaydı