Karaca Mağarası kadar görülmeye değer: Çımağıl Mağarası

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak da bilinen Çımağıl Mağarası, Gümüşhane’nin gizli tacı olarak nitelendirilen Karaca Mağarası gibi keşfedilmeyi bekliyor.

Karaca Mağarası kadar görülmeye değer: Çımağıl Mağarası
Bayburt Postası - Gümüşhane’nin en önemli turistik yerlerinden biri olan Damlataşı Karaca Mağarası’na her geçen yıl ilgi artıyor. Ziyaretçi sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13, yabancı ziyaretçi sayısında ise yüzde 98 oranında artış olduğunu açıklayan Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, geçen yıla göre bu yıl ki ziyaretçi sayısında yaşanan artışın sevindirici olduğunu söyledi.

Kurum olarak mağaranın sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Akdoğan, Karaca Mağarası’nda bu yıl aydınlatma sisteminin ısı yaymayan led lambalarla tamamen yenilendiğini, yürüyüş parkurunun tamir edilerek aydınlatıldığını, mağaranın içindeki nem ve diğer gazların ölçümü ve kontrolü noktasında bilimsel çalışma hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Akdoğan, yıllık ortalama 50 bin civarında turistin ziyaret ettiği mağarada Gümüşhane'nin diğer tarihi ve turistik değerlerini içeren tanıtım çalışması da yapılacağını belirterek, mağaranın 2014 yılının 45 günlük turizme açık olduğu süre zarfında 426'sı yabancı toplam 9 bin 276 kişi tarafından ziyaret edildiğini dile getirdi.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan ve İl Özel İdaresi tarafından işletilen dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasını 2013 yılı turizm sezonunda ise 56 bin 326 kişi ziyaret etmişti.

Karaca Mağarası kadar gizemli ve eşsiz bir doğa güzelliğine sahip ama talihi farklı

Öte yandan Bayburt'a 35 kilometre uzaklıktaki Aşağı Çımağıl köyünde vatandaşlar tarafından keşfedilen fakat tam anlamıyla turizme açılamayan Çımağıl Mağarası ise doğa severler tarafından ulusal boyutta henüz keşfedilemedi!

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak da bilinen Çımağıl Mağarası, Gümüşhane’nin gizli tacı olarak nitelendirilen 18 metre yükseklikte ve 105 metre uzunluğa sahip Karaca Mağarası’ndaki, sarkıtları, dikitleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri ile incilerini 30 metre yükseklikte ve yaklaşık 1 kilometrelik fantastik bir atmosferde sergiliyor…

Çımağıl Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ''Mağara Turizmi Projesi'' kapsamında turizme kazandırılan ve yılda yaklaşık 50 bine yakın turisti ağırlayan Karaca Mağarası kadar gizemli ve eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olsa da talihi farklı…

Talihi farklı çünkü, köy halkı tarafından keşfedildiği 1986 yılından beri sürekli Bayburt’un en önemli turizm merkezi olabileceği ifade edilen bu doğa harikası, mağara içi aydınlatma, ulaşım, tanıtım gibi sorunların yumağında bir gün değil sürekli turizme açık tutulmayı bekliyor...

Çımağıl Mağarası Karadeniz’in en büyüğü bile olsa…

Sarkıtlı ve dikitli mağaralar bakımından oldukça zengin olan Türkiye'de, birçok mağara hem keşfedilmeyi hem de turizme açılmayı bekliyor. 1980’li yıllardan beri Bayburt’ta en önemli turizm merkezlerinden biri olarak gösterilen Çımağıl Mağarası da bunlardan biri. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından doğal ve kültürel değerlerin koruma-kullanma dengesi içerisinde turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen ''Mağara Turizmi Projesi''ne göre Çımağıl Mağarası, korunabilecek ve kullanıma açılabilecek mağaralardan biri konumunda olmasına rağmen turistik anlamda beklenen ilgiyi görmüyor. Bunun en büyük nedenleri, çevre düzenlemesi turist çekecek bir kapasiteye sahip olmayan bu doğa mirasının, mağara içi aydınlatma ve Bayburt’a özgü ulaşım sorunu.

Başta Çımağıl köyünün sakinleri olmak üzere zaman zaman yetkililer tarafından da dikkat çekilen mağaranın turizme açılabilmesinin önündeki engellerin çözümü için ilk defa 2007 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje kapsamında adım atılsa da, bu çalışma yeterli olmamıştı.

Sarkıtları, dikitleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri ile incilerini 30 metre yükseklikte ve yaklaşık 1 kilometrelik fantastik bir atmosferde sergileyen Çımağıl Mağarası, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak tanıtılmasına rağmen, köy halkı tarafından keşfedildiği 1986 yılından beri halen turizme açık tutulmayı bekliyor.

İlgili haber:
Aydıntepe’den Çımağıl’a kestirme yol bulundu!



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali kılıç 10 yıl önce

cinler

Avatar
Ikram Araz 10 yıl önce

Gecen sene oftan arkadaşlar mağarayı gezmeye gittiler anahtarı alan vatandaş tarlaya çalışmaya gitmiş kapı kitli olduğu için geri döndüler

Avatar
Cengiz Bilgiseven 10 yıl önce

Arkadas kultur mudurlugu ele almasi lazim bu kadar guzel bir sey varken cok iyi tanitim yapmasi lazim

Avatar
Hakan Sancaktaroglu 10 yıl önce

Çımağıl mağarası turizme kazandırılması gerekiyor..

Avatar
Harun 10 yıl önce

Bende Gelip göreyim dedim Madenden mağaraya kadar yol boyunca bir tane tabela yok bilgilendirme yok köye kadar tek şerit asfalt köyden mağaraya kadar patika yol tek araç zor gidiyor. Mağara girişinde araç için filan alan yok 2 araç gelse dönemez kitlenir. Çalışan zaten yok anahtar köylüde zorla kırk minnetle açtırdık baktık içerisi süper ama içerde yol yok harita yok kimse yok...Vahim

Avatar
m.yücesoy 10 yıl önce

karaca mağarası,ismi ile müsemma,geçen yıl verileri 50 bin kişi ziyaret etti!!!!,bayburt
çımağıl mağarası,acınacak durum,yol yok,park yok,lavabo yok,yok,yok.
sn yetkililer"ÇIMAĞIL KARTAL MAĞARASI"ilave edilirse,g.hane gibi olur,saygı ile.