Doğu Karadeniz'de biyokaçakçılıkla mücadele

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Gümüşhane, Artvin, Rize, Trabzon ve Bayburt'taki endemik türlerin koordinatlarıyla tespit edildiğini bildirdi.

Doğu Karadeniz'de biyokaçakçılıkla mücadele
Bayburt Postası - Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Gümüşhane, Artvin, Rize, Trabzon ve Bayburt'taki endemik türlerin koordinatlarıyla tespit edildiğini bildirdi. Bulut, Türkiye'de 10 bin bitki türü bulunduğunu, bunların 3 bininin endemik olduğunu belirtti.

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün bölgelerdeki endemik bitki türü ve yaban hayatının tespit edilmesi için proje başlattığını ifade eden Bulut, "Gümüşhane'de de endemik bitki türlerini koordinatlarıyla tespit etmeye başladık. Bu tespiti yaparken aynı zamanda yaban hayvanları türlerinin de tespitini yapıyoruz. Bu çalışmamız sadece Gümüşhane'yi değil Artvin, Rize, Trabzon ve Bayburt'u da kapsamaktadır" dedi.

Bölgeye gelen kötü niyetli yabancıların, bu türleri kaçırmasına izin vermediklerini kaydeden Bulut, müdürlük olarak endemik türlerin bölgede yaygınlaştırılması için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bulut, Gümüşhane'de iki yıl önce, iki Çek Cumhuriyeti vatandaşının böcek kaçırırken yakalandığını da kaydederek, "Haklarında Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapıldı. Ülkelerine cezalarının tahsil edilmesi için yazı gönderildi ancak Kabahatler Kanunu gereğince işlem olduğu ve biyokaçakçılık suç sayılmadığı için kendilerinden gereken tahsilat yapılamıyor. Tebligat Kanunu hükümleri gereğince ülkelerinde kendilerine yapılan tebligat gerçekleştikten sonra tahsilat yapılabiliyor. Nasıl ki bir trafik suçu işlendiğinde araç trafiğe çıkamıyorsa biyokaçakçılığın da suç sayılması bu bakımdan önemlidir" diye konuştu.

Haber: Haber61.net


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.