Demirkapı zirvesine uzanan yol!

Dünyanın en tehlikeli yolu olarak gündeme gelen ve büyük ilgi uyandıran "o" yolun hikayesi nerede ve nasıl başlıyor? İşte detaylar...

Demirkapı zirvesine uzanan yol!
Bayburt Postası - Dünyanın en tehlikeli yollarını araştırıp tanıtan www.dangerousroads.org isimli sitenin, okuyucularının oyları ile belirlenen tehlikeli yollar sıralaması, uzun zaman sonra değişti ve D915 nolu Bayburt yolu, bilinen adıyla Demirkapı (Derebaşı Geçidi) site kullanıcıları tarafından “Dünyanın en tehlikeli yolu” seçildi.



Site kullanıcıları yolu, “Ölüm yolu” olarak nitelendirilen Bolivya’daki yoldan daha tehlikeli olarak tanımlandı. Sitenin seçimi ile tekrar göndeme gelen ve büyük ilgi uyandıran yolun hikayesi nerede ve nasıl başlıyor? İşte o yol hakkında bilinen ve bilinmeyenler...

Demirkapı zirvesine uzanan yol!

Bölge halkının Derebaşı Virajları veya Rus Yolu olarakta adlandırdığı bu zorlu yol, yakın zamana kadar bölgede, özellikle yaylalara ulaşım için en çok kullanılan yollardan biriydi. Yol, geçitte yer alan 9 zorlu virajdan geçerek Karadeniz'e ulaşıyor.

Yörede yaşayan insanların anlatımı ile; yolun 1917 Rus ihtilali öncesi Karadeniz Bölgesi'ne kadar ilerleyen Ruslar tarafından bölge halkına yaptırıldığı iddia edilmektedir. Geçidin sert kayalıklardan oluşması, yolun günümüze kadar gelmesini ve hala işler vaziyette kalmasını sağlamıştır. 

Bölgede doğmuş ve büyümüş, 1999-2002 yıllarında Bayburt'ta görev yapmış ve aynı zamanda fotoğrafçı olan Dr. Bülent Hakan Altuncu, Demirkapı zirvesinden çektiği yandaki fotoğraf hakkında şunları söylüyor: 

"Buralarda araç kullanmak her yiğidin harcı değildir. Öyle ki, yaylaya (Çaykara Karaçam, Ogene Köyü) çıkış sezonunda araçlar buraya geldiğinde, araçta sadace iki kişi kalır. Bunlardan biri aracı kullanan kişi diğeri de, varsa muavini. Diğer yolcular patika yollardan dağın tepesindeki son viraja kadar yaya giderlerdi. Fotoğrafı çektiğim nokta ise 'Demirkapı' ismini taşır. Neden Taşkapı denmedi bilmem ama burada 100 metreden uzun bir kaya kazmalarla oyularak bu yol açılmış. Çocukluğumda bu yoldan yaylaya giderken şöförler Demirkapı'ya kadar Kuran, Demirkapı'dan sonra ise kemençe dinletirlerdi bizlere."



“İnmesek de, çıkmasak da, o dağ bizimdir”

Ait olduğu sınırlar içerisinde bölge insanı tarafından farkındalıksız bırakılmış, fakat her yıl uzak diyarlardan gelen doğa tutkunlarını ağırlayan, onlara en yüksek tepelerden; kimi zaman yemyeşil, kimi zaman da bembeyaz bir örtünün muazzam görüntülerini sunan bir doğa eseri… Herhangi bir noktadan bakıldığında, olağanüstü panoramik manzarasıyla uçsuz bucaksız görünebilen eşsiz bir yer… Bayburt sınırları içinde bulunan ve 3 bin 409 metrelik rakımıyla bölgenin en yüksek tepelerinden biri olan Demirkapı’dan bahsediyoruz.

Doğaya hakim tepesi ve yüksek rakımı ile adeta dağcıların gözdesi haline gelen Demirkapı’yı; ilgisizliğimizle unuttuk adeta. 

Demirkapı Efsanesi!

Yayın Editörümüz Kürşat Okutmuş, Demirkapı Zirvesi hakkında, bilinmeyen bir bilgiyi aktarıyor: 

"Rahmetli dedem Osman Okutmuş'un sohbetlerinde bir kaç kez duyduğum ve o yıllardan itibaren merak ettiğim bir bilgi var. Dağcılığa ve bölgeye merakı olan Osman Okutmuş'un, macerasever arkadaşlarıyla ve zirveye tırmanmak için Bayburt'a gelen dağcılarla bu zirveye bir çok kez çıktığını biliyorum. Ama asıl merak ettiğim, zirvede olduğunu söylediği bir demir kasanın varlığı. Rahmetli; Demirkapı zirvesine, demir çubuğa bağlı bir bayrak diktiklerini ve zirvede yarım metre kadar derinliğe gömdükleri demir kasadan bahsederdi. Ve kasanın içinde bulunan hatıra defterinden... Zirveye her çıkışlarında, tırmanışta yer alan dağcıların hatıralarını not aldığı o demir kasanın ve zirve defterinin oralarda bir yerlerde olduğunu düşünüyorum.
"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.