“Çöplük gibi kullanıyoruz“

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Bayburt Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Bayburt Bilim ve Kültür Derneği (BEKDER) çeşitli etkinliklere imza attı.

“Çöplük gibi kullanıyoruz“
Bayburt Postası - 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Bayburt Çevre ve Şehircilik  Müdürlüğü ile Bayburt Bilim ve Kültür Derneği  (BEKDER) çeşitli etkinliklere imza attı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli Rabia Kadıoğlu Parkı'nın iki kilometrelik alanındaki çöpleri toplayarak çevre duyarlılığı adına temsili bir farkındalık örneği sergilerken, BEKDER üyeleri ise Çoruh’ta rafting botlarıyla temizlik yaptı. BEKDER üyeleri ayrıca üzerinde ‘Çevreyi Hor Gören, Geleceği Zor Görür’ yazılı paraşütle Çoruh üzerinde bir gösteri yaptı.

“Çoruh herkesin sorumluluğunda”


Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Saka, gün dolayısıyla yaptığı açıklamada dünyadaki hızlı sanayileşme ve bilinçsiz tüketime dikkat çekerek, dünyadaki hızlı sanayileşmenin bilinçsiz tüketim ve doğal kaynakların hızlı şekilde tahrip edilmesine sebep olduğunu söyledi.

Çevrenin sadece kurumların ve belediyelerin sorumluluğunda olmadığını belirten Saka, “Çoruh, bizim için, Bayburt için büyük bir nimet. Yani burada salına salına nazlı nazlı akması bile bir başka. İnsanların etrafında yürüyerek gezmesi başka,  bu kirliliği seyretmesi ise bambaşka. Yani insanlarımızdan istirham ediyoruz. Çerini çöpünü Çoruh’a atmasınlar. Çoruh dediğimiz gibi eski haline gelsin. Balıkların ve bütün canlıların yaşadığı temiz bir şekle bürünsün" dedi.



“Çoruh’u çöplüğümüz gibi kullanıyoruz”


BEKDER Başkanı Mete Emir ise Çoruh’ta yaptıkları temizlikle farkındalığa dikkat çektiklerini belirterek şunları söyledi:

"Günümüzde gelişmişliğin önemli ölçülerinden bir tanesi de insanların çevreyle olan ilişkisi. Gelişmişliği sadece ekonomik veriler üzerinden değerlendirmek günümüzde çok doğru bir tavır ve düşünce olarak değerlendirilmiyor. Bu nedenle çevre ile ilgili duyarlıklarımızı ve hassasiyetlerimizi fırsat buldukça ifade etmek durumundayız. Biz Bayburt’un en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, ilimizde çevre duyarlılığını geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. 2008’den bu yana çabalarımız devam ediyor. Önemsediğimiz hususlardan bir tanesi de Çoruh. Çünkü Çoruh sınır aşan bir suyumuz ve sınır aşan sular şehirlerin kartvizitleri gibidir. O su ne kadar temizse siz o kadar temizsiniz. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki Çoruh’la şehrimizdeki insanların ilişkisi pek arzu edildiği gibi değil. Çoruh’u çöplüğümüz gibi kullanıyoruz bazen.”

"Çoruh yalnızca bizim değil"


5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle Çoruh’ta sembolik bir çevre temizliği yapıldığını ifade eden Emir, plastikten metale kadar birçok atığın çıktığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunları biz attık, attığımızda bu atıklar yok olmuyor maalesef. Bizim Bayburtlular olarak Çoruh’la olan ilişkimizi gözden geçirmemiz lazım. Bu konudaki duyarlılığımızı geliştirmemiz lazım. Çoruh’u bize yakışır bir şekilde kullanmamız lazım. Çoruh Nehri’nde, katı atık kaynaklı kirlilik çok yoğun bir şekilde yaşanıyor. Burada yaşayan canlılar var. Buranın ekosistemini, fauna yapısını yok edecek, değiştirecek, bozacak fiillerden hepimizin kaçınması gerekiyor. Ben 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle tüm hemşerilerimizi çevrenin temiz tutulması ve çevrenin korunması ile ilgili bireysel sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze de yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. "

Öte yandan 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında bir de fotoğraf sergisi açıldı. BEKDER tarafından açılan sergide çevre kirliliğine vurgu yapan fotoğraflar Rabi Kadıoğlu Parkı’nda açık havada sergilendi.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Safak Güngör 10 yıl önce

Belediye başkanı Sayın Hacı Ali beye özellikle nehir kenarında bulunan lokanta ve kahve garsonlarının eline geçen herşeyi nehire attııkları konusunda ciddi bi şekilde uyarılarda bulunmuştum. Buradan sizin aracılığınızla yetkililere sesleniyorum nehir kenarında bulunan işletmelere bu konuda yaptırım uygulamaz iseniz çoruh nehri kirlenmeye mahkumdur. TEMİZLİK İMANIN YARISIDIR diyen bir dinin mensubuyuz.