BAYGİAD üyeleri Mostar’da

Bayburt Girişimci İşadamları Derneği (BAYGİAD) üyeleri tarihi Mostar Köprüsü’nü ziyaret etti. Bir iş gezisi düzenlemek üzere Bosna Hersek’e giden BAYGİAD üyeleri, Türkiye ve dünyadan çok sayıda turisti ağırlayan tarihi köprüyü ve Kovaçi Mezarlığı’nı ziyaret etti...

BAYGİAD üyeleri Mostar’da

Bayburt Postası - Bayburt Girişimci İşadamları Derneği (BAYGİAD) üyeleri tarihi Mostar Köprüsü’nü ziyaret etti. Bir iş gezisi düzenlemek üzere Bosna Hersek’e giden BAYGİAD üyeleri, Türkiye ve dünyadan çok sayıda turisti ağırlayan tarihi köprüyü ve Kovaçi Mezarlığı’nı ziyaret etti.

Kentin Boşnak ve Hırvat kesimlerini bağlayan Osmanlı yadigârı Mostar Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda turisti ağırlamaya devam ediyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ve ziyaretçi akınına uğrayan tarihi köprü BAYGİAD üyelerinin de ilgisini çekti.

Bosna Hersek’in en büyük şehit mezarlığı olan ve bin 500 şehidin yattığı Kovaçi Mezarlığı’nı da ziyaret eden BAYGİAD üyeleri adına gezi hakkında bir açıklamada bulunan BAYGİAD Genel Sekreteri Bedri Özdemir, yaptığı açıklamada duygusal anlar yaşadıklarını anlattı. Özdemir, “Bu tarihi ve kültürel gezilerin bizi mazi ile aramızdaki bağların daha güçlendiren, kim olduğumuzun somut örneklerini görerek dünü ve bugünü daha iyi algılamamızda yardımcı ve önemli olan faaliyetler olduğunu ve bu tip geziler sıklıkla ve katılımcı sayısı daha da artırılarak yapılmalı” dedi.

Önümüzdeki süreçte ticari iş gezilerini tarihi ve turistik yerleri de ziyaret edebilecek şekilde programlayacaklarını söyleyen Özdemir, bu gezilerin önemli olduğunu söyledi.

Öte yandan BAYGİAD tarafından organize edilen geziye Bayburtlu işadamı ve esnaflardan Erol Köprücü, Hayri Tekin, Ali Saraçoğlu, Ahmet Ölmez, Mehmet Sala, Salih Zeki İşaşır ve Suat Köprücü ile birlikte Kardelen Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ayhan Işık katıldı.

Bayburtlu ustaların ellerinde yeniden ayağı kalkan tarihi köprü

1992 yılında çıkan iç savaş sırasında, Sırp milisleri tarafından defalarca top atışına tutulan tarihi Mostar Köprüsü, 1993 yılında atılan son top darbesiyle yıkılmıştı... Kanuni Sultan Süleyman'ın yıkılmadan ayakta kalabilmesi için Mimar Hayreddin'in ömrüne paha biçtiği köprü, ancak 429 yıl ayakta kalabilmişti. Neretva Nehri'nin boynunda bir gerdanlık gibi duran köprünün ulusal haber kanalları tarafından yıkılış anını gösteren görüntüler, aslında Bosna Savaşı'nı dünyanın tanımasına sebep olmuş -en başta Türkiye olmak üzere- tüm dünyayı ayağa kaldırmıştı. Ve en önemlisi savaşın durmasını sağlayan tepkileri doğurmuştu...

1995 yılında savaş bitmişti... Fakat 456 taşıyla birlikte nehrin derinliklerine gömülen tarihi Mostar Köprüsü artık yoktu... Neretva Nehri'nin iki yakası, farklı kültürleri birleştiren dünya mirası "taştan hilal" yerine yıllarca bir insanlık ayıbı olan asma köprü ile birleştirildi...

Tamamen yıkılan Mostar Köprüsü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Bosna-Hersek Devleti’nin çalışmaları sonucunda yeniden inşa edildi. Bir Osmanlı eseri olan köprüyü yeniden inşa etmek yine Türkler'e nasip oldu.

Eski haline uygun olmak kaydıyla çalışmalar 1997 yılında başladı. Köprünün inşaatını Türk şirketi ER-BU üstlendi. Önce dalgıçlar tarafından köprünün orijinal taşları nehir yatağından bulunup vinçlerle çekildi. Zamanla suyun içinde bozulmaya uğrayan bu taşlar yapıda kullanılamayacak derecede aşındığı için orijinal taşların çıkarıldığı ve günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu iş için açılıp aynı ocaktan taşlar çıkarılmaya başlandı. Orijinal modele sadık kalarak yapılan; 4 metre genişliğe, 30 metre uzunluğa ve 24 metre yüksekliğe ulaşan bu köprünün yeniden inşasında ise tam 27 taş ustası çalışmıştır. Kemerindeki çalışmalardan; kilit taşının konulmasına dekMostar Köprüsü’ne yeniden hayat veren o 27 taş ustasından 25'i ise Bayburtlu'ydu…


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.