STK'lar şölenlerin 20 yılını değerlendirdi

Bayburt için proje üreten ve çeşitli etkinlikler düzenleyen sivil toplum kuruluşları ikinci toplantısını yaptı.

STK'lar şölenlerin 20 yılını değerlendirdi
Bayburt Postası - Bayburt için proje üreten ve çeşitli etkinlikler düzenleyen sivil toplum kuruluşları ikinci toplantısını yaptı. Toplantıda Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri'nin 20 yıllık değerlendirmesi yapıldı.
 
2013 yılı Kasım ayında ilk toplantısını gerçekleştiren sivil toplum kuruluşları Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin ev sahipliğinde ikinci toplantısını gerçekleştirdi.

Dernek binasında gerçekleşen toplantıda Bayburt Postası arşivinden elde edilen Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri'nin 20. yıllık program değerlendirmesi yapıldı. 

Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bilim Eğitim Kültür Derneği ve Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından yapılan değerlendirme çalışması hakkında konuşan BEKDER Başkanı Mete Emir, 20 yıllık süreçte şölen programının her yıl biraz daha  zayıflatılarak günümüze geldiğini söyledi.

"Bölgedeki en uzun soluklu şölen"


1995 yılında Bayburt Valiliği organizasyonun da başlatılan şölenlerin bölgedeki en uzun soluklu şölen olma özelliğini koruduğunu söyleyen Emir, "Bölgemizde 20 yıldır bir şölen olmadığı gibi uluslararası niteliği olan başka bir şölen de yok. Şölenleri 7 yıl boyunca valilik üstlenmiş, sonrasında doğru bir hamle olarak yerel yönetimlere devredilmiş. Bir yönüyle şölenlerin halen devam ediyor olması çok büyük bir başarıdır, ancak günümüze gelindiğinde şölenlerin içeriği zenginliği ve her şeyden en önemlisi iddiası çok büyük bir soru işareti" dedi. 

İlk olarak 7 gün etkinlikle hayat bulan şölenlerin zamanla 5, sonrasında 4 güne düşürüldüğünü söyleyen Emir, ilk yıllardaki şölen komitesi toplantılarının da önemine değindi.

Emir şunları söyledi:

"1995'ten 2005 yılına kadar 7 gün olarak devam ediyor. 2005 yılında 2012 yılına 5 güne, 2013 yılında 4 güne iniyor. Malum geçen senede Filistin'de yaşananlar nedeniyle 2 gün olarak hayat buldu. Şölenlerde göze çarpan bir sorun da sivil katılım ve uluslararası boyutuyla ilgili. Uzun bir süre şölenler başlamadan 3 ay öncesinde toplanan şölen komitesi geleneği vardı. Daha sonraki yıllarda da şölen komitesi toplantıları yapılıyor ama etki erozyonu oluyor. Şöyle ki şölen komitesine gelenler fikirlerini söylüyorlar ancak fikirler genel olarak icraya yansımıyor. Son bir kaç yıldır da şölen komiteleri sadece belediye içerisinde oluşturulan bir yapıya dönüşüyor."

"Şölenlerin içerisinde Dede Korkut yoktur"

Zamanla Dede Korkut isminin şölenlerden adeta silindiğini ve uluslararası alanda asıl amacına hizmet etmesi gereken etkinliklerin günümüzde gerçekleşmediğine değinen Emir, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Dede Korkut markası üzerinden oluşturulan kültür ve sanat şölenleri milletlerin buluşmasına ev sahipliği yapma iddiasından zaman içerisinde uzaklaşmış ve yerelleşmiştir. Başka bir sorunda Dede Korkut şölenlerin içerisinden adeta ayıklanmıştır. Şölenlerin içerisinde Dede Korkut yoktur. Şölenlerin 1. yılında Dede Korkut konulu açık oturum, 2. yılında Türk Dünyası ve Avrupa'da Dede Korkut konulu açık oturumlar yapılmıştır. Daha sonra bunlar unutulmuş. İlk yıllarda şölenlerde sürekli Dede Korkut'a atıflar var. Mesela cirit müsabakalarının adı Bey Böyrek cirit müsabakası. Daha sonra bu isim ortadan kalkmış. Yürüyüş kortejinin adı İpek Yolu Korteji'dir. İpek Yolu Korteji ortadan kalkmış ve şölen korteji ifadesi yerini almıştır. Boğa Güreşleri'nin adı Boğaçhan Boğa Güreşleri. İlk yıllarda Dede Korkut'a atıf çok var, sonraki yıllarda şiddetle uzaklaşılmış. Şölenlerin başladığı 90'lı yıllarda olağanüstü bir katılım vardı. Özellikle son dönemlerde bilimsel toplantılara katılım neredeyse yok. Şölenlerin tanıtım çalışmaları da zenginleştirilememiş. Tanıtım çalışmaları şehir merkezine asılan bir kaç afiş ve broşür ile davetiyelerden ibarettir. Dünyanın her yerinde gerçekleştirilen şölen, festival gibi organizasyonların ana ekseni turizmdir. Oysa Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri'nin en eksik yönlerinden biridir turizm. Bizim şölenlerin turizminin olduğunu söylemek pek mümkün değil."  

Şölenlerin ekonomik katkısı

Şölenlerin Bayburt ekonomisine katkısının araştırılması konusunun da ele alındığı toplantıda 2015 yılında yapılacak 21. şölen programında saha çalışması ile bu çalışmanın tamamlanacağı ve kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi. Çalışmanın Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirileceği kaydedildi.

Dede Korkut-Bayburt ilişkisi için akademik çalışma

Kasım ayında ilk toplantıda ele alınan Dede Korkut ile Bayburt arasındaki bağın bilimsel bir çalışma ile ortaya konulması fikri hayata geçiyor. BAYPROJE Başkanı Akın Bayrak, konu ile ilgili çalışma başlattıklarını ve bilimsel çalışmanın Mayıs ayında tamamlanacağını kaydetti.

Bayrak, şunları söyledi:

"Dede Korkut'un Bayburt'la olan ilişkisi hakkındaki çalışma ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görev yapan Türkolog Prof. Dr. Kemal Üçüncü ile diyalog kurduk. Bayburt'a gelişte de bizzat yanına uğradık. Bu işi yürütmesi içinde gerekli yönergeyi de hazırladık. Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odası bu çalışmaya destek sunacak. Şuanda başlatılmış durumda. Buraya da gelerek alan çalışması da yapacak. Mayıs ayında çalışmanın tamamlanması planlanıyor."

Toplantıda 20 yıllık şölen programlarının ve değerlendirmenin bir rapor halinde Bayburt Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumlara sunulmasına karar verildi.

Toplantıya; Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, BAYPROJE'den Prof. Dr. Rıfat Yıldız ve Akın Bayrak, Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mete Emir, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Önder Karaoğlu, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Karabulut, Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği Başkanı Fatih Dündar, Çerçi Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Aslan Özkan, Dursun Ali Emir, Umut Özkan, Abdulkadir Nişancı ve Murat Okutmuş katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburt halkı 9 yıl önce

değerli yetkililer,selamlar sunarak,çalışmalarınız önemli yalnız *kent konsayi*arge
iki ayda bir toplanmalı,dırki*proje üretilsin,!!,diğer iller hep böyle yapıyor.!!,önemine
binaen,siyasi il başkanlarıda dahil edilmelidir.esen kalınız,başarılarınızın devamını
diler,saygılar sunarız.

Avatar
abdullah @bayburt halkı 9 yıl önce

bayburtta bilinen 60 a yakın ..s.t.k.var,amma velakin 10 grupa bölünmüş,birlik ve beraberlik yok,ve biraraya gelmek hiç yok,,,bundan dolayıdırki,,Bayburt kalkınamaz???
kimse kimseyi kandırmasın.yazık.

Avatar
Ahmet Çağıldak 9 yıl önce

Harika analizler ama nedense kimse Bayburt'un Türk tarih bilincinden koparılıp Araplaştırılmak istendiğini söylemiyor. Bayburt'ta atılan her adım bu amacın açık göstergesidir.