Koçan: “İnsanımız burada kalsın ve mutlu olsun istiyoruz”

Sempozyum öncesi, KUDAKA destekli “Geleceğe Açılan Kapılar” projesi kapsamında, Bayraktar Köyü meydan düzenlemesinin ve restorasyonu gerçekleşen konuk evinin açılışı yapıldı...

Koçan: “İnsanımız burada kalsın ve mutlu olsun istiyoruz”
Bayburt Postası - Bayburt Baksı Müzesi, “Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü” başlıklı sempozyuma ev sahipliği yapıyor.

Baksı Kültür Sanat Vakfı öncülüğünde; Bayburt Üniversitesi, Okan Üniversitesi ve Bayburt il Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle, KUDAKA destekli “Geleceğe Açılan Kapılar” isimli proje kapsamında düzenlenen ve bugün başlayan sempozyum, 2 gün sürecek. 

Bayraktar Köyü yeni meydanına ve Konuk Evlerine kavuştu

Sempozyum öncesi, KUDAKA destekli “Geleceğe Açılan Kapılar” projesi kapsamında, Bayraktar Köyü meydan düzenlemesinin ve restorasyonu gerçekleşen konuk evinin açılışı yapıldı. 

Açılış programına son Valiler Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine atanan Bayburt eski Valisi Mükerrem Ünlüer, AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Kültür ve Turizm eski Bakanlarından Bahattin Yücel, Bayraktar Köyü sakinleri, sempozyum için Baksı’da bulunan akademisyen ve uzmanlar, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve davetliler katıldı. 

Bayraktar Köyü’nde gerçekleşen açılış ve incelemelerin ardından, konuklar yürüme yolunu takip ederek Baksı Müzesi’ne geçti.


Baksı Müzesi Konferans Salonu’nda başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Prof. Dr. Hüsamettin Koçan yaptı. Koçan, konuşmasına projeye destek veren tüm STK, kurum ve kişilere teşekkür ederek başladı. Koçan, özetle şunları söyledi: 



“Koçan: Bizim insanımız burada ‘mutlu’ olarak kalsın istiyoruz”

“Yaşamı zenginleştirmekten anladığım şu: Göçü durdurmak… Bizim insanımız burada kalsın istiyoruz. Ekonomik arayışlar nedeniyle başka kentlere, başka ülkelere göç etsinler istemiyoruz. Çünkü göçün bedeli bir tanesi hasret bir tanesi kültürel yabancılaşma öteki de adressizleşme ve kimliksizleşme diye tanımlanabilir. Onun için büyük idealimiz, insanların ‘buradan bir türlü gitsem’ hayallerinin ‘burada daha çok mutlu olabilirim’ ile yer değişmelerini sağlamak.

Bir evi, bir konağı restore etmek, bir meydan düzenlemesi yapmak, yaşanılır alanlar oluşturmak, tıpkı Baksı Müzesi’nin ilk adımları gibi şu an için sembolik olabilir. Ama bunların hepsi birer adımdır. Her hayal, her düşünce hemen ve hızlı olmuyor, sağlıklı ve doğru adımlar atıyorsunuz, filizleniyor ve büyüyor.” 

Coşkun: “Bayburt’un kültür turizminin lokomotifi Baksı Müzesi’dir”

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise açılış programında yaptığı konuşmada “Bayburt ve Bayburt kültürüne dair yapılacak çok iş var” dedi.

Coşkun, özetle şunları söyledi: 

“Kültür ve turizm… Bu iki kavram üzerine tartışmalar sürüyor ve hala tam olarak bir tanımlama yapılabilmiş değil. Bayburt ve Bayburt kültürüne dair yapılacak çok iş var. Bu noktada, Bayburt’ta kültür turizmine ivme kazandıran Baksı Müzesi var. Bayburt’un kültür turizminde Baksı Müzesi şu anda lokomotif görevi görmektedir.”

Memiş: “Bayburt’un kültür ve turizm destinasyonunda çok önemli bir potansiyeli var”

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ise hükümetin kültür ve turizm vizyonundan daha fazla pay almak için uğraş vereceklerini söyledi. 

Bayburt’un kültür turizmini projelendirirken, Baksı Müzesi’nin yanı sıra tüm kültür değerleri ile ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Memiş, “Evet, Bayburt olarak kültür ve turizm konusunda eksiklerimiz var ama Bayburt’un kültür ve turizm destinasyonunda çok önemli bir yeri olabileceğini düşünerek bunu başarabiliriz. Çünkü bu potansiyel Bayburt’ta mevcut.” Dedi. 


Vali Ünlüer’e ilk veda, Baksı Müzesi’nde gerçekleşti

Son Valiler Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine atanan, Bayburt’ta son günlerini geçiren ve vedaya hazırlanan Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer’e, Baksı Müzesi’ne verdikleri destekten dolayı teşekkür plaketi sunuldu.

Vali Ünlüer’e teşekkür plaketini Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Oya Koçan birlikte sundu. 

Programda daha sonra oturumlara geçildi. Sempozyumun ilk gününde 3 oturum gerçekleşti. 

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun başkanlığında gerçekleşen 1. Oturumun başlığı “Kültür ve Turizm ilişkisi”ydi. Oturumda; Bahattin Yücel (TURAD), Doç. Dr. Ebru Günlü (Dokuz Eylül Üniversitesi) ve Yard. Doç. Dr.Candan Ölçer (Okan Üniversitesi) birer sunum gerçekleştirdi.

Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurinisa Esenboğa’nın başkanlığında gerçekleşen 2. Oturumun konusu ise “Turizmin Bölgesel Kalkınmadaki Önemi” oldu. Oturumda; Yard. Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz (Bayburt Üniversitesi), Doç. Dr. Onur Gülbahar (Okan Üniversitesi), Yard. Doç. Dr.Erkan Sağlık (Atatürk Üniversitesi) ve Yüksel Türemez (TÜRSAB) birer sunum gerçekleştirdi. 

İlk günün “Bölge İçin Önermeler” başlıklı 3. ve son oturumuna ise Bahattin Yücel (TURAD) başkanlık yaptı. Bu oturumun konuşmacıları ise Bahri Akbulut  (Bayburt İl Kültür Müdürü), İbrahim Yumak (Ticaret Odası Başkanı), Mete Emir (BEKDER) ve Lokman Altunbilek (KUDAKA) oldu. 

Kültür ve turizm ilişkisi, turizmin bölgesel kalkınmadaki önemi, bölge için önermeler, yerel kültürel dinamikler ve turizm çeşitliliği adı altında düzenlenecek oturumların ardından Baksı Kültür Sanat Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan başkanlığında bir genel değerlendirme yapılacak. 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ve Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy'un da katılacağı sempozyumun 2. Gün oturumlarının ardından konuklara, program kapsamında ‘Huykesen Dilek Ağacı’ ziyareti, Çoruh Nehri kıyısında piknik ve Bayburt gezisi düzenlenecek.


Sempozyum Pazar günü gerçekleşecek 2 oturum ile sona erecek.

Sempozyumun 2. Gün programı şöyle:
21 Eylül 2014 Pazar

4. Oturum
Yerel Kültürel Dinamikler ve Turizm Çeşitliliği
09:30-10:30

Oturum Başkanı: Doç.Dr.Ebru Günlü, Dokuz Eylül Üniversitesi
Mete Memiş (Bayburt Belediye Başkanı)
Mehmet Sekmen (Erzurum Belediye Başkanı)
Cemalettin Başsoy (Erzincan Belediye Başkanı)
Prof.Dr. Hüsamettin Koçan (Baksı Kültür ve Sanat Vakfı)

5. Oturum
Genel Değerlendirme
11:00-12:00

Oturum Başkanı: Prof.Dr.Hüsamettin Koçan (Baksı Kültür Sanat Vakfı)
Yüksel Türemez (TÜRSAB)
Kerem Köfteoğlu (TUYED) 

13:00 / Huykesen Dilek Ağacı ziyareti
13:30 / Çoruh Nehri kıyısında piknik
16:00 / Bayburt gezisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
recai bayrakoğlu-dısburg 10 yıl önce

sn hüsamettin hocaya"tanıtım için"üçhisarlı kale"yi"(bayburt)kısa zaman içerisinde"dün-
ya sıralamasında"ilk üçe girer"gerçekten.,yetkililere önemle duyrulur,esen kalınız.

Avatar
Muharrem 10 yıl önce

sayın hocam saygılar. sizin gibi vizyonlu insanlar gerçekten bayburt için veli nimet. yanınızdakilere bakınca ne kadar yalnız olduğunuz anlaşılıyor. Allah kolaylıklar versin.

Avatar
seda bayburtlugil-london 10 yıl önce

89 yılında il oldu bayburt.,emeği olanlar yad ediliyor,ama nekaderki o yıldan beri,sade-
ce Bayburtlular için,araklı ve kop tüneli.,avrupadan hibe.!.taş işletmeciliği.(mermer derneğinin projesi).!,başka..hiç yok.sadece.2014 yılı avrupa konseyi ödülü.baksı.şahsi gayret-hızlı tren için çalıştay yok!!??,-ey yetkililer,lütfen çalışınız,biraraya geliniz,lütfen.

Avatar
Ahmet Çağıldak 10 yıl önce

Daha büyük başarılar için daha büyük hedefler diliyorum.