Engin Kaban’la ‘Enine Boyuna Fotoğraf’

Gazetemiz yazarlarından Engin Kaban Bayburt’ta bir söyleşi gerçekleştirecek.

Engin Kaban’la ‘Enine Boyuna Fotoğraf’

Bayburt Postası - Gazetemiz yazarlarından Engin Kaban Bayburt’ta bir söyleşi gerçekleştirecek. Gazeteci-yazar ve fotoğraf sanatçısı Kaban, “Fotoğraf Okuma ve Enine Boyuna Fotoğraf” başlıklı etkinlikte fotoğrafa dair birikimlerini paylaşacak.

Söyleşide Kaban; haber fotoğrafı ile belgesel fotoğrafı nerede ayrılıyor, her görüntü belge ya da fotoğraf mıdır, içeriksel ve biçimsel yapılanma arasındaki ilişki, fotoğraf sanatında çeşitli yaklaşımlar, ülkemiz fotoğrafına genel bir bakış, tarihsel ve kültürel mirasa sırt dönmek, 'güzel fotoğraf' anlayışı, oryantalist bakış, farklı coğrafya, kültür ve yaşamların tek düzleme indirgenmesi, fotoğrafta sınırları çizilmiş kompozisyon kuralları var mı, nesnenin esteği ve 'piyasa estetiği', görüntü kirliliği, “varlıkta yok olmak“ ve öznenin kendi hali olamama durumu gibi konulara örnekler eşliğinde değinecek.

Engin Kaban’ın fotoğraf anlayışını kendi sözlerinden şöyle özetleyebiliriz:

“Vasatlık ve popülizmle yoğrulan fotoğraf çevrelerini oldum olası eleştirdim. Bugünde iddia ediyorum; ülkemiz fotoğrafı 'güzel fotoğraf' anlayışından, 'biçimci yaklaşım'dan öteye geçemedi. Fotoğrafın bir 'dil' olduğu atlandı. Bir geleneği olmayan Türk Fotoğrafı’nı, 'ithal anlayışlar' yönlendirdi. Kültürel ve tarihsel değerlerimiz belgelenmedi. Bilimsel bilgi ve belge oluşturacak bir fotoğraf tarihi yazılmadı. Daha da vahimi kendi ülkesine batılı gözüyle bakan bir fotoğrafçı kuşağı yetişti.”

Kaban, fotoğrafla ilgilenenlere ise şu mesajı veriyor :

"Şimdi geriden gelenlere ve öğrencilerime şunu söylüyorum: Nasıl yaptığınıza itirazım olmasa da asıl mesele ne söylediğinizdir. Ve hayatı tanımanın ve tanımlamanın bir aracı olan fotoğrafın makbulü, yürekle çekilenidir...'

Katılımcıların fotoğrafları değerlendirilecek

Bayburt Üniversitesi ve Bayburt Postası’nın desteğiyle, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda gerçekleşecek söyleşide değerlendirilecek fotoğrafları ise katılımcılar getirecek.

Tarih: 
11 Haziran 2014 Çarşamba
Saat: 18.30

Engin Kaban kimdir?

Bayburt’ta doğdu. Çocukluğu İstanbul’da geçti. Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf Bölümü’nü dönem birincisi olarak bitirdi. Çeşitli dergi ve gazetelerde muhabirlik, editörlük ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. “Fotoğrafın F'si" ve "Fotoğrafa Giriş" isimli kitapları yayımlandı. Atlas, Skylife, Geo Dergisi ve bir çok yayın organında foto-röportajları ve yazıları yayınlandı.

Birçok yarışmada ödül aldı. Gösteriler yaptı, sergiler açtı. Yaklaşık 30 yıldır fotoğrafın birçok alanında uğraş verdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve özellikle de Bayburt üzerine uzun zamandır dokümanter çalışmalar yürütüyor. Çeşitli alanlarda sürdürdüğü belgesel çalışmaların ve projelerin yanı sıra şimdilerde foto-muhabirliği, yazarlık ve fotoğraf eğitmenliği yapıyor.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
KADİR TEMUR 10 yıl önce

iyiki varsınız,başarılarınızın devamını yürekten ister,Allaha emanet olunuz.
not:çımağıl mağarası,nın,ismine ilave olunmasını, temenni eder ,saygılar sunarız.