Bir müze, bir bölgeyi nasıl değiştirir?

Temmuz ayında Baksı Müzesi’nde gerçekleşecek ICOM Uluslararası Müzecilik Workshop’ı için geri sayım başladı.

Bir müze, bir bölgeyi nasıl değiştirir?
Temmuz ayında Baksı Müzesi’nde gerçekleşecek ICOM Uluslararası Müzecilik Workshop’ı için geri sayım başladı. Dünyanın en saygın müze temsilcileri, Baksı’da “Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler”i konuşmaya hazırlanıyor...

Avrupa Parlamenterler Meclisi tarafından verilen “Avrupa Konseyi 2014 Yılın Müzesi Ödülü”nün sahibi Baksı Müzesi, kuruluşunun 10. yılında “Uluslararası Müzecilik Workshop”ına ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor. ICOM (Uluslararası Müzeler Konseyi) ve Baksı Müzesi işbirliğiyle düzenlenen workshop, 23-26 Temmuz 2015 tarihleri arasında Baksı Müzesi’nde gerçekleştirilecek.



“Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler” ana başlığıyla hazırlanan workshopa uluslararası alanda 20 üye katılacak. Ayrıca 50 dolayında yerli müze temsilcisi de bu özel etkinlikte yer alacak. Ana fikri, “müzelerin bulundukları ortama sağladıkları sosyo-kültürel ve ekonomik katkılar” olan workshopta öne çıkan başlıklar şunlar: 

- Bölgesel müzelerin yaşayan kültür ve bölgeyle kurabilecekleri bağlantılar,
- Somut ve somut olmayan kültürel değerler ve müze bağlamı,
- Bölgesel müzelerin yörelerindeki potansiyeli üretime yönlendirmede katkıları,
- Bölgesel müzeler ve üretim/istihdam ilişkisi.

Ulaşım sponsorluğunu TURSAB’ın üstlendiği workshopın kapsamlı bir kitabı, İngilizce ve Türkçe olarak iki ayrı baskıyla yayımlanacak. 

Son yıllarda dünya ölçeğinde ilgi uyandıran bölgesel müzeler, ekonominin yeni dinamiği olarak dikkat çekiyor. Kültür turizminin en önemli öznelerinden biri olan bölgesel müzeler, bulundukları ortama sosyo-kültürel katkılar sağlamanın yanı sıra üretim ve istihdama dayalı bir ekonomik değer yaratarak kalkınmada da rol oynuyor.     

ICOM; 1946 yılında kurulan Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM; kâr amacı gütmeyen, uluslararası bir sivil teşkilattır. Dünyadaki mevcut ve gelecekte var olacak somut ve soyut, tabii ve kültürel mirasın muhafazasını, sürdürülmesini ve topluma aktarılmasını kendine hedef edinen müzeler ve müze çalışanlarından oluşur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
tomur atagök 9 yıl önce

Tebrikler. Hem sanatçı, hem müzeci hem de Hüsamettin Koçan ile uzun yıllar müzecilik de dahil bazı projelerde çalışan biri olarak gönülden kutlarım.