Başkentte 50 yıldır süregelen Bayburt coşkusu

Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü anısına Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde organize edilen kutlama gecesi renkli görüntülere sahne oldu. İşte o geceden satırbaşları...

Başkentte 50 yıldır süregelen Bayburt coşkusu
Bayburt Postası - Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü anısına Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde organize edilen kutlama gecesi renkli görüntülere sahne oldu. 1966 yılında kurulan Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği, gecede 50. yılını kutlarken, derneğin kurucu yönetiminde yer alan ve 50 yıl boyunca derneğe hizmet etmiş olan isimleri unutmadı.

 

Bayburt Postası'nın 50. Yıl Özel Eki ve dernek tarafından hazırlanan Bayburt'un Sesi Dergisi'nin yoğun ilgi gördüğü geceye; Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt Milletvekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Bayburt eski Milletvekili Şaban Kardeş, Kültür Turizm eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Bayburt eski valileri Ali Haydar Öner ve Osman Dıraçoğlu, Anayasa Mahkemesi üyesi Hicabi Dursun, MHP MYK Üyesi Doç. Dr. Şeref Oruç, Bayburt Vakfı Onursal Başkanı Kurban Yazoğlu, Yazar Şair Yahya Akengin, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Genel Başkanı Faruk Kılıçaslan, dernek başkanları ve çevre illerden Bayburtlular katıldı. 

Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adnan Bayram ve yönetim kurulunun evsahipliğinde gerçekleşen gece Bayburt Halk oyunları ekibinin gösterisiyle başladı. Sehlan Burak ve Muhsin Bayburtlu'nun da sahne aldığı gece Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adnan Bayram'ın selamlama konuşması ile başladı.

Konuşmasında; Kop Savunması’nın 100. Yılına değinen Bayram; "Kop savunmasının 100. Yılında, Kop Şehitleri Anıtı ve çevresinin, Milli Şehitlik olması yönünde yapılan çalışmaları merakla takip ediyor, Ankara bürokrasisinin önemli noktalarında görev yapan değerli hemşerilerimizin bu haklı payeyi en kısa sürede Kop destanı ile buluşturacağına inanıyoruz." dedi.

"Bayburt olarak 'Ankara İl Tanıtım Günleri'nde yer almak istiyoruz"

Bayram, konuşmasını şöyle sürdürdü:  

"Bayburt’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılında, şehrimizin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda da ‘kurtuluşuna’ dair adımlar atıldığını görüyor, heyecanla bekliyor, bu anlamda Ankara’da yaşayan Bayburtlular olarak her türlü destek için hazır olduğumuzu sizlerin huzurunda bir kez daha dile getiriyoruz. Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak uzun yıllardır hasreti içerisinde olduğumuz, Ankara da il Tanıtım Günleri’nde yaşanan Bayburt eksikliğini gidermek için hazırlıklara başladığımızın bilgisini veriyor, konu ile ilgili tüm dinamiklerin ve hemşehrilerimizin desteğini beklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz. 

Bundan tam 50 yıl önce, 1966 yılında kurulan Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği, yarım asrı geride bırakmanın haklı gururunu yaşıyor. 2010 yılında göreve geldiğimizde, ilk olarak Ankara’da hizmet veren Bayburt dernekleri arasında yaşanan ayrılığa son vermek oldu. Tüm derneklerimizi bir araya toplayarak, Ankara’da bir Bayburt platformu oluşturmuş olmanın ve hep birlikte hareket ediyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bununla da yetinmeyip, ilimizin de içinde olduğu bölge illerini kapsayan, kısa adı KARDER olan Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin de yönetiminde yer almış, saydığımız tüm bu derneklerin verdiği destek ile görevimize devam ettiğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Ankara’da bulunan Bayburtlular arasında birliği, ekonomik ve sosyal yardımlaşmayı sağlamayı, yöresel kültürün tanınmasına ve gençler tarafından öğrenilmesine aracı olmayı, Bayburtluların tanışma ve kaynaşmalarını sağlayacak sosyal ve kültürel faaliyetler yapmayı kendisine misyon edinen Ankara Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği’miz; birlik, beraberlik ve dayanışmamızı daha da güçlendirerek yoluna devam edecektir. Bu vesile ile geride bıraktığımız 50 yıl içerisinde, başta kurucu yönetimimiz olmak üzere, derneğimizde görev alan tüm değerli yöneticilerimize, Ankara'da Bayburt kültürünün yaşatılmasına verdikleri emek ve mesai için teşekkür ediyoruz." 
 
1966 yılında kurulan derneğin ilk kurucu yönetimi ve eski başkanlarının unutulmadığı gecede duygulu anlar yaşandı. Derneğin; kurucu yönetim kadrosunda yer alan Mehmet Çatalbaş (Rahmetli, ailesine verildi), Ali Yıldırım, Atilla Değirmencioğlu, Atilla Adiloğlu, Seher Okumuş, Yılmaz Yakut (Rahmetli, ailesine verildi) ve Namık Kemal Zeybek'e teşekkür plaketleri Bayburt Milletvekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu tarafından verildi. Derneğin bugünlere gelmesinde emeği olanlara teşekkür eden Kavcıoğlu, Bayburt'u güzel günlerin beklediğini müjdeledi. 

Ağbal: "Bu vatanda bu bayrak inşallah sonsuza kadar dalgalanacak"


Gecede yoğun ilgi ile karşılanan Maliye Bakanı Naci Ağbal, anma gecesine katılan Bayburtluların ve özellikle de gençlerin fotoğraf isteklerini kırmadı. 63. yaşını kutlayan Bayburt Postası standını da ziyaret eden Ağbal, gecede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir kez daha geçmişte yaşadığı sıkıntıları yaşamaması gerektiğini belirterek, atalarımızın bu topraklara binlerce yıl önce geldiğini ve bu toprakları bizler için vatan yaptıklarını ifade etti.

Ağbal, "Tarih yazıldı, herkes yapacağını yaptı. Şimdi esas bize düşen biz nasıl tarihi yazacağız. Bu milletin birliğini, beraberliğini kimse asla bozamaz. İnşallah bu memleket bin yıllarca daha güzel yönetilecek" dedi.

Bayburt'un bir evladı olduğunu anlatan Bakan Ağbal, "İnşallah Allah utandırmaz güzel hizmetler yaparız. Hem Bayburt'umuza hem de 80 vilayetimize sonuna kadar güzel hizmetler yapmayı Rabbim bize nasip eder. İnşallah birliğimiz, dirliğimiz daim olur, memleketimiz daha iyi noktalara gider, daha güzel şeyler olur. Bu vatanda bu bayrak inşallah sonsuza kadar dalgalanacak" diye konuştu.

Bayram Aygün'ün sunduğu kutlama gecesi daha sonra Sehlan Burak ve Muhsin Bayburtlu'nun söylediği Bayburt türküleri ile sona erdi. 



Başkentte 50 yıllık Bayburt özlemi

Ankara Bayburt Kültür ve Yardım Derneği bundan tam 50 yıl önce, 1966 yılında kuruldu. 1966 yılında Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda gerçekleşen muhteşem bir 21 Şubat programı ile faaliyetlerine başlayan dernekte dünden bugüne sırasıyla şu isimler başkanlık yaptı:

Kemal Konar (1966-1970), Mehmet Çatalbaş (1970-1972), Erol Tuncer (1972-1973), Zihni Ozansoy (1974-1975), Mehmet Kılıç (1975-1976), Nafiz Yakut (1976-1978), Servet Müftüoğlu (1978-1979), Kemal Maraba (1979-1986), Kenan Kalkan (1986-1994), Dursun Yaşa (1994-1998), Halit Yıldız (1998-2002), Altan Savacı (2002-2003), Özdemir Yakut (2003-2010), Adnan Bayram (2010 - ....)
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.