20. yıl coşkusu için geri sayım başladı

Bu yıl 20. kez düzenlenecek Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni için geri sayım başladı.

20. yıl coşkusu için geri sayım başladı
Bayburt Postası - Bu yıl 20. kez düzenlenecek Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni için geri sayım başladı. Her yıl Temmuz ayının ikinci haftası Bayburt Belediyesi tarafından organize edilen şölen, bu yıl Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle 31 Temmuz’a ertelendi.

Ramazan Bayramı’nın ardından 31 Temmuz Perşembe günü Türk Dünyası Parkı’nda “El Yazısı ve El Sanatları” sergilerinin açılması ve Masat Köyü'ndeki Dede Korkut’un mezarının ziyaret edilmesiyle başlayacak olan şölen, 3 Ağustos Pazar günü Aydıntepe Yaylası’nda düzenlenecek olan eğlence programı ve Yayla Beyi’nin seçimi ile sona erecek.

Dede Korkut Şöleni 20 Yaşında

Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni, 20’inci yılında. 1995 yılında Türk Dünyası'nın ortak değeri ve aynı zamanda mezarı Bayburt’ta olan Dede Korkut'un adıyla başlayan uluslar arası şölenlerin bu yıl 20.’si düzenlenecek. Bayburt’un uluslararası ilk ve tek kültürel organizasyonu olan Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni için geri sayım başladı. Hazırlık çalışmaları Bayburt Belediyesi tarafından yürütülen festivalde; âşıklar şöleni, kortej yürüyüşü, ikramiyeli balonların uçurtulması, yamaç paraşütü gösterisi, konserler, havai fişek gösterileri, Bayburt’un tarihi ve doğal mekânlarının ziyaret edilmesi, panel, halk oyunları gösterisi, buzağı yarışması, cirit müsabakası vb. birçok etkinlik yer alacak.

Ünlü sanatçılar yer alacak

Şölen kutlamaları kapsamında Genç Osman Stadyumu’nda gerçekleştirilecek konserlerde Bayburtlu sanatçılarımızla birlikte ünlü sanatçılardan Orhan Ölmez, Petek Dinçöz ve Rafet El Roman sevenleriyle buluşacak.

Halk oyunları gösterileri şölenlere renk katacak


Her yıl olduğu gibi bu yıl da yurt içinden ve yurt dışından gelecek olan halk oyunları ekipleri, sergiledikleri birbirinden güzel gösterilerle şölenlere renk katmış olacak. Bayburt başta olmak üzere yurt içinden Gümüşhane, Trabzon, Erzurum, Bursa ve Trakya halk oyunları ekipleri, yurt dışından ise Azerbaycan, Romanya, Kıbrıs ve Osetya halk oyunları ekipleri, kültürel zenginliklerini Bayburtlularla paylaşacak.

Herfene Korgan Köprüsü’nde

İlk yıllarda Aslan Dağı daha sonra ise Yeni Şehir Parkı’nda organize edilen şölenlerin vazgeçilmez etkinliği “Herfene” bu yıl tarihi Korgan Köprüsü’ne taşınacak. Akşar köyünde yer alan Tarihi İpek Yolu üzerindeki Selçuklu eseri Korgan Köprüsü yakınındaki mesire alanında organize edilecek olan Herfene programında halk oyunları gösterileri, çeşitli etkinlikler ile birlikte sanatçılar Tuğçe Nur, Bünyamin Oraç ve Muhsin Bayburtlu konser verecek.

Başkan Memiş'ten davet

Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni'nin ilimiz tanıtımı için önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Şölen Komitesi Başkanı ve Belediye Başkanı Mete Memiş, “Kültür ve sanat adına her güzelliğin var olduğu şölenimizde, yurt içinden ve yurt dışından gelecek olan halk oyunları ekipleri, kültürel zenginliklerini bizlerle paylaşacaklar.  Çeşitli yarışma ve gösterilerin olduğu festivalimizde yerel ve ulusal sanatçılarımız sevenleriyle buluşacak. Dört gün boyunca kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklerin yer alacağı Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni'ne, Bayburtlular başta olmak üzere Dede Korkut'u seven herkesi davet ediyorum” dedi.

Şölen programı şöyle:

31 Temmuz 2014 Perşembe
09:30 Sergi Açılışları
-Hat Sergisi Abdülkadir Varınca (Türk Dünyası Parkı)
-Ahşap Rölyef Sergisi Yüksel Yılmaz (Türk Dünyası Parkı)   
10:30 Masat Köyü Dede Korkut Türbesini Ziyaret 
11:30 Masat Yaylasında Öğlen Yemeği (İstanbul Masat Kültür Yard.Derneği) Âşıklar Şöleni
-Aşık Kul Nuri
-Ohan Üstündağ
-Aşık Süphani
14:00 Dede Korkut Anıtına Çelenk Konulması ve Kortej Yürüyüşü
15:00 Açılış Töreni (Hükümet Meydanı)
-İkramiyeli Şölen Balonlarının Uçurtulması
-Türk Hava Kurumu Yamaç Paraşütü Gösterisi
-Halk Oyunları Gösterileri
20:00 Konser (Gençosman Stadyumu)
-Devran
-Orhan ÖLMEZ
-Halk Oyunları Gösterileri
-Havai Fişek Gösterileri

01 Ağustos 2014 Cuma
10:00 / Abdulvehhap Gazi Türbesi, Bamsi Beyrek Mezarı ile Çımağıl Mağarası ziyaretleri ve Taşçılar Köyünde Öğle Yemeği (Taşçılar Köyü Derneği)    
10:00 Halk oyunları ekiplerinin tüm ilçe ve beldelerde gösterileri
14:00 Bayburt Konulu Panel (Bayburt Üniversitesi - Gökhan Budak Konferans Salonu)
16:00 En Güzel Buzağı Yarışması (Hayvan Pazarı)
17:00 Cirit Müsabakası (Cirit Sahası)
20:00 Konser (Gençosman Stadyumu) - Halk Oyunları Gösterileri - Sehlan Burak - Petek Dinçöz - Havai Fişek Gösterileri

02 Ağustos 2014 Cumartesi

09:30 Akşar Köyü Korgan Köprüsünde Herfene (Akşar Köyü Kültür ve Yard. Derneği)         
-Halk Oyunları Gösterileri ve Çeşitli Etkinlikler
-Sanatçılar: Tuğçe Nur, Bünyamin Oraç ve Muhsin Bayburtlu 
20:00 Konser (Gençosman Stadyumu)
-Muhsin Bayburtlu
-Rafet EL Roman
-Havai Fişek Gösterileri
-Halk Oyunları Gösterileri

03 Ağustos 2014 Pazar

10:00 Aydıntepe Yer Altı Şehrini Ziyaret
11:00 Aydıntepe Yaylasına Çıkış
-Halk Oyunları Gösterileri
-Sanatçılar: Devran ve Karadeniz Müzik Grubu
-Yayla Beyi Seçimi

İlgili haber: Şenliklerin eğlence programları iptal!



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mahmut 10 yıl önce

Pektek dincoz ismi geciyor yukaridaki aciklamada ama programda ismi yok?

Avatar
Mahmut Kardeş 10 yıl önce

Peki bu programın neresinde kültür var? Neresinde Dede Korkut var? Belediye sanatçı veya şarkıcılarla program yapacağına, onlara para kazandırmayı bırakıp Bayburt kültürüne önem versin. Kültürel etkinlik göremiyoruz bu programda... İl dışında gurbette yaşayan Bayburtlular olarak protesto ediyoruz...
Gidin diğer illerin programlarına bakın buram buram o ilin kültürü, sanatı kokuyor...Bayburt'un kültürü, sanatı, Korkut Atası nerede?