Taşın kralı Ankara'dan, ustası Bayburt'tan

Taşın iyisi Ankara’dan, ustası da Bayburt’tan çıkıyor. Kullanım ömrünün uzun oluşu ve sertliği nedeniyle inşaat sektörü tarafından en çok tercih edilen ünlü andezit taşının bir o kadar ustaları da ünlü!

Taşın kralı Ankara'dan, ustası Bayburt'tan

Bayburt Postası - Taşın iyisi Ankara’dan, ustası da Bayburt’tan çıkıyor. Kullanım ömrünün uzun oluşu ve sertliği nedeniyle inşaat sektörü tarafından en çok tercih edilen ünlü andezit taşının bir o kadar ustaları da ünlü!

Özellikle Ankara’da olmak üzere ülkenin hemen her yerinde geçimini taş işçiliğiyle sağlayan Bayburtlu ustalar adından söz ettirmeye devam ediyor. Ülke genelinde daha çok Ankara Gölbaşı’ndaki bölgeden çıkarıldıktan sonra dev bloklar halinde dağdan ocaklara, çeşitli ebatlarda ise ocaklardan piyasaya uzandığı süreçte, andezit taşı daha çok Karadenizli ustaların elinden geçiyor. Bu Karadenizli ustaların neredeyse tamamı da, Bayburt’tan gidiyor. Mevcut potansiyeline rağmen doğal taş sektörünün uzun yıllardır geliştirilemediği memleketinden göç etmek zorunda kalan Bayburtlu taş ustaları, ülkenin dört bir yanındaki taş işçiliklerinin en büyük emekçileri haline gelirken, aynı zamanda tarihi eserlerin restorasyonundan, yeni modern yapılarda yer bulan taş işlemeciliğine kadar da sektörün bilinen en meşhur ustaları oldu.

Bayburtlu ustaların saltanatı son mu buluyor?

Uzun yıllardır babadan oğula bir gelenek gibi devam eden bu süreçte, doğaltaş sektörü son zamanlarda artık sıkıntılı!

Geçtiğimiz günlerde çıkan bir habere göre 38 yıldır taş ustalığı yaparak geçinen Bayburt’un Taht köyünden Ali Demirhan, kendi yerlerine işçi bulamadıklarından dert yandı. Ankara’ya Bayburt’un Taht köyünden gittiğini ve taş işçiliğine baba mesleği olarak başladığını söyleyen Ali Demirhan, babadan oğula bir gelenek halinde devam eden mesleği için artık yeni ustalar yetiştiremediğini anlattı.

Taş işçiliğinin eziyetli olduğu kadar el sanatları açısından zor bir meslek olduğuna “Zor ama biz alıştık artık. Makineler büyük ocaklarda var. Bu binaların projesi gereği elde yapılması gerekiyor. Proje işçilik istiyor, el sanatları gerektiriyor” sözleriyle dikkat çeken Demirhan, işçi bulamadıklarını ise “Ağır iş olduğu için kimse yanaşmıyor herkes çocuğumu okutayım diyor, çırak bulmakta zorlanıyoruz. Bir oğlum var, onu da okutuyorum. Onu hiç inşaata sokmadım ben. Çok zorluklar çektim. Onu okutuyorum o yüzden. Ben sokmadım onu bu işe, o da bu işi yapmayı düşünmüyor” şeklinde ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.