"Tarımsal atıklar Türkiye'yi kömür ithalatından kurtarabilir"

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde yapılan 3 yıllık araştırma sonucunda çay atığı, fındık zurufu, mısır, buğday, çeltik, kolza sapları gibi tarımsal atıkların briket ve palet olarak üretiminin yapılarak katı yakıt olarak değerlendirilebileceği tespit edildi...

"Tarımsal atıklar Türkiye'yi kömür ithalatından kurtarabilir"
Bayburt Postası - Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirilen 3 yıllık araştırma sonucunda çay atığı, fındık zurufu, mısır, buğday, çeltik, kolza sapları gibi tarımsal atıkların briket ve palet olarak üretiminin yapılarak katı atık olarak değerlendirilebileceği belirlendi.

Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Biyokütle Bilim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mahmut Dok, merkezde 3 yıllık bir çalışma sonucunda fındık zurufu, çay atığı, çeltik kavuzu, çeltik, buğday, ayçiçeği, kolza ve mısır sapları gibi tarımsal atıkların katı yakıt olarak kullanılabileceğini tespit ettiklerini söyledi.

Bu atıkların kömür yerine kullanılabileceğini ortaya koyduklarını belirten Dok, "Yani çiftçilerimizin rastgele yaktığı tarımsal atıklar yakıt olarak kullanılarak ekonomiye kazandırabilir" dedi.

Tarımsal atıkların kalori değeri yüksek çıktı

Tarım atıklarının ekonomiye kazandırılması için 3 yıl önce Karadeniz Bölgesi'ndeki tarımsal atıkların ve fabrika atıklarının kalori ve ısı değerlerini belirlemek için araştırma yapmaya başladıklarını anlatan Dok, şöyle devam etti:

"Araştırmamızı tamamladık. Bunun için 8 materyali ele aldık. Bunlar fındık zurufu, çay atığı, çeltik kavuzu, çeltik sapı, buğday sapı, ayçiçeği sapı, kolza sapı ve mısır sapıdır. İlk olarak bu atıkların kalori değerlerini ve baca gazı emisyon değerlerini belirledik. Bunların 3 bin 500 ila 4 bin 500 kalori ısı değerinde olduğunu tespit ettik. Daha sonra bunların karışımını yaparak karışım değerlerini aldık. Son olarak ise en uygun karışımları belirledik."

Çay atığı linyit kömüründen daha yüksek kaloriye sahip

Özellikle 4 bin kalori ve üzerindeki çay, kolza, mısır, fındık, buğday ve ayçiçeği saplarının değişik oranlarda kombinasyonlarının yapıldığına işaret eden Dok, şöyle konuştu:

"Sonuç olarak çay atığı, ısı değeri yüksek katı yakıt olarak kullanılabilir. Türkiye'de üretilen linyit kömüründen daha kalorili. Çay atığının kömürün yerine kullanılabileceğini belirledik. Ayrıca çay atığının kombinasyona girdiği yani karıştığı tüm atıkların ısı değerini de yükselttiğini tespit ettik.  Isı değeri en düşük olan atık bile 4 bin 100 kaloriye çıktı. Araştırmamızın sonucunda tarımsal atıkların ısınma amaçlı rahatlıkla kullanılabileceğini kanıtladık. Önemli olan palet ve briket yapmak şartıyla kullanılmasıdır. Yoksa diğer türlü hiçbir değeri yok, çünkü kütleleri çok hafif."

- "Tarımsal atık, çevreci yakıt"

Dok, çay atığının bulunmadığı durumlarda fındık zurufu ile mısır sapının karışımından kalorisi yüksek katı atık üretimi yapılabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu yakıtlar çevreci yakıtlar. Emisyon değerlerini ölçtük, kükürtdioksit sıfır çıktı. Karbon oksit, azot oksit limitlerin çok altında. Kül oranları da önemli, kül oranlarının ise yüzde 10 altında olduğunu belirledik. Türkiye'de üretilen linyit kömürün kalori değeri 3 binin altında. Bizim yaptığımız araştırmada en büyük tarımsal atık 3 bin 500 kalorili çeltik kavuzu ve çeltik sapıdır. Diğerleri 4 bin ila 4 bin 500 kalori. Tarımsal atığın 15 milyon ton olduğunu tahmin ediyoruz. Türkiye ısınma amaçlı 7 milyon ton kömür ithal ediyor. Türkiye'deki 15 milyon ton tarımsal atığın yarısı bile değerlendirilse kömür ithalatından Türkiye'yi kurtarabiliriz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.