Demiryolu şart!

Bayburt Mermerciler Derneği (BAYMED) Başkanı Cihangir Yıldız, demiryolunun Bayburt’tan geçmesi halinde ulaşım bedellerinin yarı yarıya azalacağını söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçmesi planlanan Erzincan Trabzon Demiryolu projesinin Bayburt doğaltaş sektörüne sağlayacağı katkı hakkında bir açıklamada bulunan BAYMED Başkanı Cihangir Yıldız, demiryolu taşımacılığının dünyada denizyolundan sonra en ekonomik taşımacılık olduğunu söyledi.

Demiryolu şart!

Bayburt Postası - Bayburt Mermerciler Derneği (BAYMED) Başkanı Cihangir Yıldız, demiryolunun Bayburt’tan geçmesi halinde ulaşım bedellerinin yarı yarıya azalacağını söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçmesi planlanan Erzincan Trabzon Demiryolu projesinin Bayburt doğaltaş sektörüne sağlayacağı katkı hakkında bir açıklamada bulunan BAYMED Başkanı Cihangir Yıldız, demiryolu taşımacılığının dünyada denizyolundan sonra en ekonomik taşımacılık olduğunu söyledi.

Bayburt’ta doğaltaş ve mermer işletmecilerinin nakliye giderlerinin yıllık 245 bin lirayı bulduğunu söyleyen Yıldız, demiryolunun Bayburt’tan geçmesi halinde bu giderin yaklaşık yüzde 50’sinin üreticinin cebinde kalacağını belirtti.

Yıldız, nakliye giderinin yarı yarıya azalmasının üretim çeşitliliğinin artışını da beraberinde getireceğine dikkat çektiği açıklamasında, “Demiryolu taşımacılığı, denizyolundan sonra ikinci sırada en ekonomik taşımacılıktır. Bu çerçevede düşünüldüğünde, nakliye bedellerinin yüzde 50 daha ucuz olması karşısında dahi, yıllık olarak yaklaşık 123 bin liralık tutar üreticinin cebinde artı olarak kalacaktır. Girdi maliyetinde oluşacak bu azalma ile üreticilerimiz gerek makine ekipmanlarını modernize edebilecek, gerekse AR-GE çalışmalarına yönelenerek, ürün çeşitliğini artıracak, Bayburt ve ekonomisine ek katma değer sağlayacaktır” dedi.

Bayburt taşının, ‘Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli’ adlı projeyle üretiminin daha çok artacağını söyleyen uzmanlar tarafından, uluslararası pazarda daha çok yer alabilmesi için demiryolu alternatifinin önemli olduğuna dikkat çekildi...Doğaltaş sektörüne ilişkin bilgiler de veren Yıldız, Bayburt’ta 12 ayrı doğaltaş işleme tesisinin bulunduğunu ve yurt içi ve yurt dışı piyasaya hizmet veren bu işletmelerin ağırlıklı olarak Trabzon Limanı’ndan blok halinde ihracat yaptığını söyledi. Yaklaşık 2 bin metreküp yurt dışı ihracatı ile birlikte yıllık üretimin 5 bin metreküpü bulduğunu dile getiren Yıldız, yurt içi ihracatın yaklaşık yüzde 70’sinin Trabzon ve Karadeniz sahiline pazarlandığını söyledi.

Yıldız, yurt içi ihracatın kalan yüzde 30’luk kısmının ise ağırlıklı olarak İstanbul’a kadar pazarlanabildiğine dikkat çekerek, “Yaklaşık 3 bin metreküp üretimin nakliyesi karayolu ile yapıldığı için tonaj sınırlamasından doğan masraflar had safhadadır. Demiryolu taşımacılığının yüzde 50 daha ucuz olması, nakliye giderinin yüzde 50 daha üreticinin cebinde kalması demek” şeklinde konuştu.

AB-IPA kapsamında 2013 sonunda hayata geçecek Bayburt Doğaltaş Üretim Merkezi ile yıllık 5 bin metrekarelik üretim kapasitesinin yüzde 60 daha artacağını da dile getiren Yıldız, “Demiryolunun Bayburt’tan geçmesinin sektöre sağlayacağı maddi katkı yanında, yurt dışı ve yurt içi ihracatındaki ulaşım probleminin ortadan kalkacağı ve Bayburt’a sağlayacağı fayda ortadadır” dedi.

Fire sorunu tamam, sıra ulaşımda!

Öte yandan Bayburt doğaltaş sektöründen konuyla ilgili değerlendirmede bulunan bazı uzmanlar ise, demiryolunun Bayburt’tan geçmesi halinde kentte hali hazırdaki doğaltaş sektörüne fayda sağlayacağını, bununla birlikte nakliye giderlerinin yarı yarıya azalmasının hem sektördeki üretimi hem de işletme sayısını artıracağını vurguladı.

Yapı ve özelliğiyle taş işleme sanatının en ideal ürünü olarak göze çarpan Bayburt taşının aşınmaya karşı dayanıklılık açısından en çok batı illerinde tercih edilebileceğine dikkat çeken uzmanlar tarafından, bu bölgelere ulaşım konusunun ise sektörün önündeki en büyük engellerden biri olarak çözüme kavuşması gerektiği vurgulanırken, bugüne kadar ilkel yöntemlerle çıkarılan Bayburt madeninin çevre illerde ‘Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli’ adlı projeyle karayoluyla bile olsa pazarlanabileceği fakat uluslararası pazar için demiryolu alternatifinin önemli konu olduğuna dikkat çekildi.

Uzmanlar, Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçmesi planlanan ve bölgeyi Avrupa ve Uzak Doğu'ya bağlayan Erzincan-Trabzon Demiryolu’nun ‘Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli’ adlı projeyi taçlandıracağını ve Bayburt taşının en kısa ve en ekonomik yoldan uluslararası pazarda daha çok yer alacağını da sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.