Biri, Anish Kapoor’a Bayburt taşını anlatsın

Dünyaca  ünlü Hint asıllı İngiliz sanatçı Anish Kapoor’un, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki taş eserleri ve heykelleri dikkat çekiyor. PICASSO ya da Dali gibi dünyanın en önemli sanatçılarını ağırlayan SÜ Sakıp Sabancı Müzesi, bu kez güncel sanatın en tanınmış isimlerinden Anish Kapoor’un eserlerine yer verdi. Serginin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yaptı.

Biri, Anish Kapoor’a Bayburt taşını anlatsın

Bayburt Postası - Dünyaca  ünlü Hint asıllı İngiliz sanatçı Anish Kapoor’un, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki taş eserleri ve heykelleri dikkat çekiyor. PICASSO ya da Dali gibi dünyanın en önemli sanatçılarını ağırlayan SÜ Sakıp Sabancı Müzesi, bu kez güncel sanatın en tanınmış isimlerinden Anish Kapoor’un eserlerine yer verdi. Serginin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yaptı.

Küratörlüğünü Sakıp Sabancı Müzesi’nin uluslararası danışma kurulunda yer alan Sir Norman Rosenthal üstlendiği sergi için yoğun bir çalışma yapıldı. 12 tonluk devasa ‘Erdem’ eseri gibi pek çok eserin yer aldığı sergi için müze galerisi adeta şantiyeye döndü.  Tonlarca ağırlıktaki heykeller ve taş eserleri vinç yardımıyla konuldu. Güncel sanatın en tanınmış isimlerinden Anish Kapoor, sergi ile ilgili yaptığı açıklamada, taş oymayı ilginç bir iş olarak niteledi. Soyut taş eserlerinde zaman ve sonsuzluk kavramını sorgulayan sanatçı, eserinin nasıl algılandığını değil ne kadar iyi biçimde sergilendiğini dert edindiğini söyleyerek,  “Taş oymayı ilginç bir iş olarak görüyorum. Malzemenin dönüşümünü yaşıyoruz. Fiziksel olarak sert olan bir şeyle başlarsınız, taşa yaptığınız her şey aslında onu kötüye kullanmaktır. O kötüye kullanma noktasını aşıp, harika bir şeye nasıl ulaşabilirsiniz. Beni ilgilendiren kısmı bu” dedi.

Eserlerinde mermer, oniks, kaymaktaşı, granit, kumtaşı gibi farklı malzemeler kullanan ve eserlerinde kullandığı taşları dünyanın farklı bölgelerinden toplayan Kapoor, İstanbul'un da "tarihi taşlar kenti" olduğunu dile getirdi. Açıklamasında, daha önce de geldiği İstanbul'u çok sevdiğini anlatan Kapoor, "Heykel yapmak için buradan taş bakacağım" diye konuştu.

Bayburt taşı, Kapoor gibi heykeltıraşları arıyor

İtalya, İran, İspanya, İngiltere gibi farklı ülkelerden topladığı taşları atölyesinde işleyen ve ortaya koyduğu eserlerle dünyanın önemli heykel sanatçılarından biri haline gelen Hindistanlı Anish Kapoor’un bu açıklamaları, dünyada en kolay işlenebilen taş özelliğine sahip Bayburt taşını getirdi.

Özelliğiyle Bayburt’un en önemli değerlerinden biri olarak görülen sarı tüf taşı, Anish Kapoor gibi heykeltıraşlar tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Daha çok yapı ve kaplama malzemesi olarak pazarlanan Bayburt sarı taşı, ham halinin yanı sıra el işlemesiyle zenginleştirilmiş dekoratif görüntüsüyle dikkat çekiyor.

En kolay işlenebilen taşların tercih edildiği taş işleme sanatında heykeltıraşların elinde şekillenebilecek ve yumuşak yapısı nedeniyle iç mekânlar için en ideal ürün olarak öne çıkan Bayburt sarı taşı, sahip olduğu özelliğine katma değer katacak ustalarını arıyor.

Anahtar Kelimeler:
Bayburt TaşıAnish Kapoor
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.