Bayburt'un sarı taşını kim keşfedecek?

Dünyada en kolay işlenebilen maden özelliğine sahip Bayburt’un sarı taşı yanlış tanıtılıyor.

Bayburt'un sarı taşını kim keşfedecek?
Bayburt Postası - Dünyada en kolay işlenebilen maden özelliğine sahip Bayburt’un sarı taşı yanlış tanıtılıyor. Yumuşak yapısı ve işlendikten sonra dekoratif görüntüsüyle dikkat çeken kentin meşhur sarı taşı, daha çok yapı ve kaplama malzemesi olarak pazarlanıyor.

İç cepheler için ideal olmasına rağmen aksine dış cephelerde de tercih edilen bu özel taş, soğuğa karşı dayanıklılığı zayıf olduğu için bir süre sonra aşınmalara karşı aynı şekilde zayıf kalıyor. Bu durum da taşın imajını olumsuz yönde etkiliyor. 

Özelliğine katma değer katacak ustalarını arıyor

Özelliğiyle işleme sanatında Bayburt’un en önemli değerlerinden biri olması beklenirken, inşaat sektöründe yanlış uygulamalara maruz kalan sarı tüf taşı, aslında ünlü heykeltraşlar tarafından keşfedileceği günü bekliyor. 

Çoğunlukla yapı ve kaplama malzemesi olarak pazarlanan ve öyle tercih edilmesi sağlanan Bayburt sarı taşının, ham halinin yanı sıra el işlemesiyle zenginleştirilmiş görüntüsü iç mekânlar için daha ideal. 

En kolay işlenebilen taşların tercih edildiği taş işleme sanatında heykeltraşların elinde şekillenebilecek ve yumuşak yapısı nedeniyle iç mekânlar için popüler bir ürün olarak öne çıkabilecek olan Bayburt sarı taşının, sahip olduğu özelliğine katma değer katacak ustaların eline ne zaman geçeceği, bir başka deyişle ne zaman keşfedileceği ise merak konusu.

Bayburt Postası Arşiv / 9 Nisan 2014

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.