Bayburt Belediyesi HES projesinden vaz mı geçiyor?

İhale komisyonu araştırmasını yapıyor ve en kısa sürede rapor Başkan Memiş’in önünde olacak...

Bayburt Belediyesi HES projesinden vaz mı geçiyor?

Yılan hikayesine dönen ve sık sık haberlerimize konu olan Bayburt Belediyesi HES Projesi iptal mi oluyor?

Şu an için gelinen noktada Belediye Başkanı Mete Memiş’in, HES projesinin geldiği noktadan rahatsızlık duyduğu ve kısa sürede bir karara varılacağı yönünde…

Proje için lisans alımının ardından kur-faiz cephesinde yaşanan gelişmeler, finansman maliyetlerini hayli artırmış görünüyor. Projeye karar verilirken 1,75 olan dolar, yatırım aşamasında 2,12’ye, 2,3 olan Euro 3 TL’ye çıkmış durumda. Daha açık bir ifadeyle finansman maliyetleri piyasa koşulları çerçevesinde % 20 civarında artmış durumda. Hal böyle olunca, hedeflenen karı piyasa koşulları şimdiden götürmüş durumda. Dolayısıyla projenin, Bayburt Belediyesi’ne olası ekstra bir yük getirme ihtimali, projeye geri adım attıracak gibi görünüyor!

İnşaat İhalesi yapılan ve iptal edilen, inşaat ihalesi yeniden yapılan ve şu an için belirsizlik içinde olan HES projesi, Belediye Başkanı Mete Memiş’in verdiği talimatla a’dan z’ye masaya yatırılmış durumda.

İhale komisyonu araştırmasını yapıyor ve en kısa sürede rapor Başkan Memiş’in önünde olacak.

Rapor ne söyleyecek? İşte merak edilenler... 

HES Projesi; Bayburt Belediyesi için artık kârlı olmaktan çıktı mı?
CEVAP: Evet çıktı. Çünkü projeye karar verildiği tarihte, Euro 2.3 Lira idi, bugün ise Euro 3 Lira’ya dayanmış durumda. Zaten çok geç kalınmış olan projede, bugün ihale süreci sonuçlanmış olsa ve satınalmalar başlasa, maliyet artık çok yüksek! Projeye başlandığı tarihlerde yüzde 25 gibi beklenen kâr marjı, bugün satınalmalarla eşdeğerde. Yani kâr beklentisi artık mümkün değil! Belli ki belediyenin şansı pek de yaver gitmemiş.

Projenin geri dönüşü için 7-8 yıl yıl gibi süre söyleniyordu, gelinen noktada bu mümkün mü?
CEVAP: Artık değil. Veya şu an için bu mümkün görünmüyor. 10 yılı aşabilir görünüyor.

Bayburt Belediyesi, “aklın yolu bir” dese ve projeyi iptal etse, zararı olur mu?
CEVAP: Bu kadar zamandır verilen emek, enerji ve istihdamın yanı sıra bir de EPDK’ya verilen yaklaşık 500 Bin TL’lik teminat mektubu var. Normalde EPDK, iptal edilen projelerden bu parayı tahsil ediyor ve geri ödemiyor. Peki, projenin iptal edilmesi durumunda, 500 Bine yakın tutarında EPDK’ya verilen teminat mektubu sorunu nasıl aşılacak? İşte bu sorunun cevabı ise şimdilik tam bir muamma!

Gelişmeler bu adreste olacak...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sahipsiz Memleket 10 yıl önce

Akarsularımız ile ilgili yasa meclisten geçer geçmez HES projeleri mantar gibi büyüdü kapanın elinde kaldı yani.. Bir sabah bi baktık Bayburt-Erzurum güzergahında onlarca iş makinesi büyük bir iştahla çalışıyor. Yeşil tanımıyor, ağaç tanımıyor, çoruh nehri çaya dönmüş aldırmıyor, ekolojik denge alt üst ediliyor yani.. Konu ile ilgili olarak Dönemin Millet Vekili, Belediye Başkanı ve Ticaret Odası Başkanı hiç kimseyi bilgilendirmeye bile gerek duymuyorlar acaba ne oluyor ve yapılan bu HES in Bayburt Belediyesine, Bayburt a katkısı nedir diye..O gün kü şartlarda Belediye bu pastadan payını çok rahat alabilecek durumda idi ama Basiretsiz ve Beceriksiz yöneticiler sayesinde tarihi bir fırsat Bayburt Belediyesi adına heba edilmiştir.Eğer bunu başarabilselerdi Bayburt Belediyesi resmen abat olmuştu. En az yüzde onunu almış olsa Belediye için müthiş bir akar olmuştu ve bu hizmet olarak bize dönecekti ama... BEYLER VİCDANLARINIZ RAHAT MI.. SİZ ANLADINIZ BEYLER..

Avatar
Sahipsiz Memleket 10 yıl önce

Körler sağırlar birbirini ağırlar misali siz bol bol basın önünde birbirinize plaket taktim edip poz verin.. devam edin milletin gözünü boyamaya..Oturduğunuz makamın hakkını vermeyin sakın aman ha...Popülizme devam.. HES projesinin Bayburt a uygulanma noktasında Belediye o zaman çok rahat bu projeden yüzde 10 alıyordu hatta bunu projenin bizzat koordinatörü Bayburt Groop adına Ahmet ŞENTÜRK ve yetkilileri Bayburt için seve seve bunu kabul ediyorlardı. Ama o dönemin gerek Belediye Başkanı ve yöneticileri bunu kabul etmeyip ayrı bir HES te biz yapalım sevdasını kapıldılar ve Bayburt Groobun yapmayı düşündüğü ikinci HES in projesini alip yattılar. Sonuç bu.,. Bayburt için Bayburt Belediyesi için çok büyük bir gelir olabilecek bir hamle idi beceremediler yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Bu olayın canlı şahidi ve meseleyi en iyi bilenlerden biri olan dönemin AKP Merkez ilçe Başkanı sayın Orhan OKUMUŞ tur. Bu konuyu en iyi bilenlerden birisidir.. Basın mensuplarının dikkatine arz olunur.

Avatar
Sahipsiz Memleket 10 yıl önce

HES projesinde Bayburt Belediyesi için Tarihi fırsatı heba edenler utanmalıdır.. Vicdanlarınız rahat mı beyler... Rahat uyuyabiliyor musunuz..O Nehirde bu memleket te dünyaya gelen kundakta ki sabi nin bile hakkı vardır.. Peki Bu HES in Bayburta Bayburt luya ne faydası oldu biri çıkıp açıklasın ve sakın bize KDV ye yansıyor falan fıstık gibi bahanelere sığınıp atıp tutmasın. Biz Bayburt lu lar olarak elektriği ucuza mı kullanacağız bize iskonto mu yapılıyor Hayır.. Çoruh aksın Bayburt İnşaat 49 yıl para kazansın. Bayburt ta yapılan ve şuan faaliyet te olan HES in bir aylık gelirini bilen var mı arkadaşlar... Bence hiç bilmeyin çünkü kafayı yersiniz.. En iyisi biz uyumaya devam edelim. Ne gereği var değil mi..Yoksa birileri Diyarbakır'daki petrol den pay istiyormuş... Biz de Çoruh Nehrinden mi istesek.. Lolanlı boğazını kesip biz de mi eylem yapsak biz de mi kimlik kontrolü filan yapsak..

Avatar
Sahipsiz Memleket 10 yıl önce

HES in başına bir Müdür atayıp ara sıra basında konu ile alakalı basın açıklamaları veren sayın Hacı Aili Polat hani HES e ne oldu.. 5 Yıl bitti bak.. HES te gelinen nokta buymuş demek.. Tıpkı yapmadığın şeyleri, yapmış gibi gösterip.. 4 YILA NELER SIĞDIRDIK NELER... diye binlerce koca kitapçık bastırıp 7 düvele dağıttırdığın gibi... Yazık Israf Haram dır Hocam.. ve bunu en iyi bilen de sensin sanırdık ama yanılmışız meğer..Şimdi ben soruyorum Ne sığdırdın hocam.. Bilboartlara bol bol resmini koymaktan ve Belediye ye makam şoförlüğü yapmaktan, başta çalışanlarını olmak üzere halkı azarlamaktan başka ne yaptınız..Kabul edin artık başarılı olamadınız çünkü bir ekibiniz yoktu. Çünkü herkesin Belediye Başkanı olamadınız ve AKP nin il başkanı gibi davrandınız.. Basının önünde öyle rozeti çıkarıp ben artık herkesin başkanıyım demekle olmuyor.

Avatar
Aydın Aydın 10 yıl önce

Gözün aydın Bayburt um varın yoğun bi Çoruh un vardı onu da sattılar ama seni yine uyuttular.. Bayburt Belediyesi için HES projesi çok büyük bir fırsattı ancak bu fırsatı nimete dönüştüremeyenler UTANSINLAR..Nerede o dönemin Vekili, nerede oda başkanı. nerede Belediye başkanı.. Haaa Duuuuur ben anladıııııııııııııııımm. Bekir Çetin in neden Belediye Başkanı Yapıldığını şimdi çok daha iyi anlıyorum.. Tabi yaa....Bineceği atı seçerler tabi.. Çünkü işlerini başka nasıl yürütecekler.....

Avatar
Sahipsiz Memleket 10 yıl önce

Buradan tüm Basın Mensubu olan arkadaşlara sesleniyorum. Bu HES konusunu başından beri lütfen iyi araştırın ve bu konuda Bayburt Belediyesinin hakkını almada kimin ihmali ve kusuru varsa araştırın ve lütfen kamuoyu ile paylaşın bunu.. Bakınız isim veriyorum O dönem de ki AKP nin Merkez İlçe Başkanı Sayın Orhan Okumuş bey bu konuyu en iyi bilenlerden birisidir ve kimseden korkusu çekinmesi de yoktur onunla bi röportaj yapın lütfen.. kimler nasıl kusurlu davranmış nasıl ihmalkar davranmış ve Bayburt Belediyesinin HES ten alması gereken payını nasıl heba etmişler. Beceriksiz ve basiretsiz idareciler yüzünden Bayburt Belediyesi için süper bir gelir kaynağı olacak bir proje de neler olmuş, neler yaşanmış...Tüyü bitmemiş yetimin hakkı nasıl heba edilmiş. Bayburt Belediyesini uçuracak bir gelir nasıl heba edilmiş..Bakın lütfen...

Avatar
Fatih 10 yıl önce

PES dogrusu... Dovizin bunca yillik gecmise baktiginizda artis oranlari veya risk oranlari bellidir. Siz bunu goz onune almadan mi boyle bir projeye imza attiniz.Gerci tamamlanma surecini tahmin edemeyen doviz artisini nasil tahmin etsin...
Isin ozu "bizim oglan bi cahallig etmis gusura galmayin"

Avatar
Hakan Kullep 10 yıl önce

Konuşulanlar yazılanlar sadece cahil cühela zırvası lütfen bir bilen konuşsun