Yatırım için konut mu, arsa mı?

Getirisi en yüksek ve en düşük konut fiyat endeksini iller bazında açıklayan Merkez Bankası verilerine göre, aralarında Bayburt’un yer aldığı 28 ilde yatırımcının anaparası enflasyon karşısında eridi.

Yatırım için konut mu, arsa mı?
Bayburt Postası - Bayburt’ta konut alan yatırımcılar enflasyonun gerisinde kaldı. Merkez Bankası, getirisi en yüksek ve en düşük konut fiyat endeksini iller bazında açıkladı. Konut fiyat endeksine göre, aralarında Bayburt’un yer aldığı 28 ilde yatırımcının anaparası enflasyon karşısında eridi.

Verilere göre en yüksek artış yüzde 21.46 ile Kilis, Adıyaman ve Gaziantep’te gerçekleşti. Getirisi en düşük bölge ise 4.20 ile Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesi oldu.  Konut getirileri açısından yapılan kıyaslamada 26 bölgenin tamamına bakıldığında, konut fiyatları Türkiye ortalaması olan yüzde 13,04’ün altında gerçekleşen Bayburt, Erzincan ve Erzurum, 6.99’la 26 bölge arasında anaparası en çok eriyen 5’inci bölge oldu.

Türkiye geneli açısından iller bazında yapılan kıyaslamada da Kilis, Adıyaman, Gaziantep, Aydın, Denizli, Muğla, İstanbul, Van, Bitlis, Hakkâri, Muş, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak, Antalya, Burdur ve Isparta’da fiyatlar Türkiye ortalaması olan yüzde 13,04’ün üzerinde gerçekleşti. Konut fiyat endeksine göre anaparanın enflasyona göre eridiği iller ise Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Samsun, Çorum, Amasya, Tokat, Zonguldak, Bartın, Karabük, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Ağrı Ardahan, Kars, Iğdır, Diyarbakır ve Şanlıurfa şeklinde sıralandı.

Konut mu, arsa mı?

Öte yandan arsa alan yatırımcıların konut alan yatırımcılara göre daha karlı çıktığı belirlendi. Uzmanlara göre konut getirisi enflasyon karşısında eriyen illerde yatırım tercihini arsadan yana kullananların daha kârlı bir yatırım yapacağına dikkat çekilirken, kentsel dönüşüm için gelecekte yapılması beklenen planlamadan daha çok arsa yatırımcılarına yönelik olumlu etkileri olacağı belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.