“TOKİ yapılaşması hatalı”

Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE), 2013 yılı toplantılarına devam ediyor. 2013 yılının ilk toplantısını İzmir’de gerçekleştiren BAYPROJE, bilgilendirme amaçlı ve fikir alışverişlerinde bulunulan toplantılarının bir yenisini daha İstanbul’da gerçekleştirdi.

“TOKİ yapılaşması hatalı”

Bayburt Postası - Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE), 2013 yılı toplantılarına devam ediyor. 2013 yılının ilk toplantısını İzmir’de gerçekleştiren BAYPROJE, bilgilendirme amaçlı ve fikir alışverişlerinde bulunulan toplantılarının bir yenisini daha İstanbul’da gerçekleştirdi.

Tarım, hayvancılık, ulaşım gibi konuların konuşulduğu toplantıda Bayburt Eski Belediye Başkanı Vural İşaşır, TOKİ yapılaşmasının hatalı olduğunu, eski Bayburt evlerinin restore edilerek şehre tarihi kimliğinin verilmesi gereği üzerinde durdu. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Ünsal Kıraç ise Bayburt’ta yanlış yapılaşmanın yeşili yok ettiğini belirtti.

Anadolu Yakası Bayburtlular Kültür ve Yardım Derneği”nde gerçekleşen toplantıya  BAYPROJE Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, yönetim kurulu üyesi Akın Bayrak, Aslan Çakır, Erdal Yazoğlu, Ergun Akbaş, Fatih Okumuş, Fuat Fettahoğlu, Hanefi Ağın, Hüseyin Karadeniz, Kemal Coşkun, Kenan Kalkan, Lütfü Silo, Münir Bostancıoğlu, Nazir Türk, Nihat Bozkurt, Onur Türker, Osman Okumuş, Rıfat Yıldız, Selahattin Ağın, Selahattin Yaz, Selçuk Oltulu, Suat Müftüoğlu, Şakir Akçay, Temel Yaz, Ünsal Kıraç, Vural İşaşır ve Yılmaz Kırali katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BAYPROJE Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, 2013 yılında düşünülen etkinlikler ve devam eden projeler hakkında bilgi verdi.

Devam eden, “Orta Öğretim Öğrencileri Öykü Yazma Yarışması”, 18 Mayıs 2013 tarihinde Bayburt’ta yapılacak olan “Bayburt Şehircilik Kongresi”, Bayburt turizmini geliştirme amaçlı “Uygulamaya Dayalı Turizm Eğitimi” projesi, “Bayburt’un Kırsal Kesim Üretiminde Kadının Yeri ve Etkinliğinin Artırılması” ile “Üniversitenin Bayburt’un Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Hayatına Beklenen Etkileri ve Gelişme Stratejisi” konulu projeler hakkında bilgi veren Yıldız,  yeni araştırma projeleri ile ilgili konu başlıkları hakkında ön bilgi vererek, bu tür araştırmalar ve etkinlikler için sponsor desteğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Konuşmasında, Bayburt’a yatırım yapmanın ve bu yatırımı yönetmenin güçlükleri bahseden ve  BAYPROJE’nin de bu tür teşebbüslerin destekçisi olacağını belirten Yıldız,.  “Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardım Derneği daha önce  “Üniversite’nin Bayburt’un Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Hayatına Etkileri ve Gelişme Stratejisi” konulu araştırmaya sponsor olmuştu. Bu çalışma başlatılmış bulunmaktadır. Bu toplantıda da konuları daha sonra belirlenmek üzere, hemşerilerimiz BAYSÜT firması, Ünsal Kıraç, Fatih Okumuş, Lütfü Silo ve arkadaşları dört ayrı araştırma veya etkinliğe sponsor olmayı kabul etmiş bulunuyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

BAYPROJE Yönetim Kurulu üyesi Akın Bayrak ise, Bayburt’ta tarım ve hayvancılık konusunda, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü” ve “Bayburt Üniversitesi” ile dernek olarak yakın temas içinde olunduğu, üniversite bünyesinde Bayburt’taki çiftçilere yönelik bir “Sürekli Eğitim Koordinasyon Merkezi” kurulması hususunda görüş birliği sağlandığını belirtti.

Bayrak, Bayburt Meslek Yüksek Okulunda “Hayvan Sağlığı ve Beslenmesi” ile “Bitkisel Üretim” bölümlerinin açılması hususunda çalışmaların devam ettiğini vurguladığı konuşmasında, Bayburt’taki şehircilik hakkında görüş ve düşünceleri olanların 18 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenecek olan ”Bayburt Şehircilik Kongresi”nde bulunmalarını ve görüşlerini iletmelerini istedi.

Katılımcıların  görüşlerini bildirdiği toplantıda söz alan Bayburt Eski Belediye Başkanı Vural İşaşır’ın, TOKİ yapılaşmasının hatalı olduğunu, eski Bayburt evlerinin restorasyon yapılmak suretiyle şehre tarihi kimliğinin verilmesi gereği üzerinde durduğu toplantıda, Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Ünsal Kıraç ise Bayburt’ta yanlış yapılaşmanın yeşili yok ettiği üzerinde durdu.

Bayburt taşı ile ilgili çalışmalar ve uygulamaya konan projelere dikkat çeken Fatih Okumuş, üretilen taşın karayolu, demiryolu ve denizyolu marifetiyle nakledilecek olması, dolayısı ile Karadeniz’e demiryolu bağlantısının ve Araklı tünelinin önemine vurgu yaptı.

Toplantıda konuşan işadamı Kemal Coşkun, Bayburt’ta temel ekonomik göç olarak görülen hayvancılık alanında ciddi eksikliklerin olduğunu ifade ederek, “İl Tarım Müdürlüğü personeli nicelik, nitelik ve duyarlılık açısından hayvancılığa destek verecek şekilde yapılandırılmalı. Hayvan sağlığı ve beslenmesi konularında hayvancılara destek yanında, alım, satım, kayıt işlemlerinde gereken süratin sağlanması gerekiyor. Bu konuda yaşanmış kötü örnekler var. Köklü bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var” dedi.

İşadamı ve siyasetçi Fuat Fettahoğlu ise Bayburt’ta meyveciliğe önem verilmesi gerektiğine değindi. Fettahoğlu, Bayburt’ta meyvecilik alanında uygun toprak yapısı, uygun yöre ve uygun ürün seçimi ile başarılı sonuçlar alınabileceğini, bu konuda köylünün bilinçlendirilmesi ve yatırımcıya azami ölçüde yardımcı olunması gerektiğini belirttiği konuşmasında, elma, vişne, ceviz gibi meyvelerin yetiştirilebileceği ve alım garantisi ile üretim yaptırılabileceğini dile getirdi.

Toplantıda Bayburtluların gerek kişisel, gerekse kurumsal olarak, gönül birliği, güç birliği içinde olmaları, Bayburt’un sorunlarının çözümü hususunda bir araya gelmeleri, fikir ve çözüm üretmelerinin önemi üzerinde duruldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.