“Kişiliksiz ve kimliksiz yapılaşma toplumu rahatsız ediyor“

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kişiliksiz ve kimliksiz yapılaşmanın toplumu rahatsız ettiğini söyledi.

“Kişiliksiz ve kimliksiz yapılaşma toplumu rahatsız ediyor“
Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kişiliksiz ve kimliksiz yapılaşmanın toplumu rahatsız ettiğini söyledi. Yılmaz, birbirine benzeyen şehirlerin, yapılaşmaların bulundukları şehirlerin tarihi kimlik ve dokularını yok ettiğini anlattı.

Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı Erzurum'da Palandöken'deki Xanadu Otel'de gerçekleştirildi. Erzurum, Ardahan, Bayburt, Muş ve Bitlis valilerinin de katıldığı toplantıya bölge illerindeki belediyelerin başkanları da hazır bulundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, şehirlerin tarihi doku ve kültürlerini korumasının önemine işaret etti. Prof. Dr. Sözen, şehir kültür ve medeniyetlerinin korunmasında kamu ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görevlerin düştüğünü ifade etti. Düzenli şehirleşme için belediyelirin doğru planları hazırlayıp uygulamaya sokmasının gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Sözen, "Belediyelerden çatlak ses çıkmasın.Ortak akılla şehirleşmede hareket edilmeli. Büyük şehir belediyeleri var. Büyüklük sözcüklü olmuyor onu dolduran içerikle oluyor. Tarihi Kentler Birliği'nin 5 kuruş parası yoktur, ama bilgi biriki var. Güç para değildir, güç doğru yöntemin doğru ellerde üretilmesidir." dedi.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İstanbul ve Ankara'da kongre havasında yapılan toplantıları bölgesel toplantılar haline getirmekle doğru bir uygulamaya imza attıklarını dile getirdi. Yılmaz, birbirine benzeyen şehirlerin, yapılaşmaların bulundukları şehirlerin tarihi kimlik ve dokularını yok ettiğini anlattı. Ruhsuz, kimliksiz ve kişiliksiz ve ruhsuz yapılaşmanın geleneksel mimariyi katlettiğine vurgu yapan Yılmaz,"Ruhsuz, kimliksiz yapılaşmalar şehirleşmeye zarar veriyor. Şehirlerdeki sıvasız, boyasız yarım kalmış binalar kentsel görüntü kirliliğinden kurtarılmalıdır." diye konuştu.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'de Anadolu'nun kadim yerleşim merkezlerinden birisi olan Erzurum'un tarihi eserler bakımından açık hava müze konumunda bulunduğunu ifade etti.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.