En kolayı, ‘Bayburt Kent Modeli’

Türkiye'deki 81 ilin kent ve mahalle bazında yeniden şekillendirilmesi için kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu' her il için ‘Kent Vizyon Planı’ hazırlıyor. Marmara depreminin 14’üncü yıldönümünde kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu', bölge, kent ve mahalle olmak üzere uygulanabilecek kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattı.

En kolayı, ‘Bayburt Kent Modeli’

Bayburt Postası - Türkiye'deki 81 ilin kent ve mahalle bazında yeniden şekillendirilmesi için kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu' her il için ‘Kent Vizyon Planı’ hazırlıyor. Marmara depreminin 14’üncü yıldönümünde kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu', bölge, kent ve mahalle olmak üzere uygulanabilecek kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattı.

Türkiye'nin ilk akıllı binalarını tasarlayan ve üreten Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı Yatırım A.Ş. markası NEF ve Kentsel Strateji Şirketi işbirliğiyle kurulan Kentsel Vizyon Platformu, '81 Kent, 81 Vizyon' sloganıyla Türkiye’nin tüm illeri için Kentsel Vizyon Planları oluşturacak. Eğitim, etkileşim ve ekonomi başlıkları altında, strateji toplantıları, forumlar ve iş yaratma gibi sektöre katma değer sağlayacak girişimlerde bulunacak olan platformun çalışmaları hakkında bilgi veren Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı Faruk Göksu, “Bu sadece ‘vizyon’ değil, bir ‘eylem’ platformu. Biz her il için eylem programları hazırlayacağız. O ilin kültür, doğa, tarihi özelliklerini dikkate alarak stratejiler geliştireceğiz ve yönetimlere rehber olması amacıyla sunacağız. Programa çağrı yoluyla davet edilen ve ‘kent stratejisti’ olmak isteyen adaylar, kısa süreli eğitimler alacak. Eğitim sonrası seçilen aday, seçtiği kent için araştırma yaparak strateji çalıştayına katılabilecek. Böylece görüş ve önerilerini tartışmaya açma imkanına sahip olacak. Programa katılan ve başarılı bulunan 10 kişi en az 1 yıl süreyle ‘Kent Vizyon Planları’ hazırlanması sürecinde istihdam edilecek" dedi.

Anadolu illeri ağırlıkta olmak üzere hazırlanan planların il valiliklerine sunulacağını söyleyen NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ise "Amacımız bölge, kent ve mahalle ölçeğinde örnekler oluşturmak. Akıllı evler oluşturmamız gerekiyor. Ancak bu konuda kamu, özel sektörden daha duyarlı. Biz benzer stratejiyi ÇEKÜL Vakfı'yla beraber bundan Mardin'de uyguladık ve şehir 10 yılda çok büyük yol katetti. Hazırladığımız planları valiliklere sunacağız, mester planlar hazırlanacak, üç boyutlu maket yapılacak. Bunlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak" dedi.

Sadece Bayburt kaldı!

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüme 4 ilin ilgisiz kaldığı ve bu illerin Bayburt, Karaman ve Yozgat olduğu belirtilmişti. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Ülke genelinde sadece Bayburt’ta kentsel dönüşüm projesi başlamadı. Bayburt’a da ekip gönderdik o da dahil olacak ve 81 vilayetimizde kentsel dönüşüm faaliyetleri yürüyecek" dedi.

Önceki gün tweter hesabından “Kentsel dönüşüm tüm yurtta yaygınlaşarak devam ediyor. Riskli bina tespiti için müracaat etmeyen sadece Bayburt ilimiz kaldı” ifadelerini paylaşan Bakan Bayraktar, Ankara Mamak’ta gerçekleşen törende yaptığı konuşmada, Bayburt’a da Bakanlık tarafından görevlendirilen uzmanlar gönderildiğini ve kentsel dönüşümün Bayburt’ta da başlayacağını söyledi. Türkiye genelinde 80 ilde kentsel dönüşüm çalışmasının başlatıldığını sadece Bayburt’ta kentsel dönüşümün başlamadığını kaydeden Bayraktar, “Bayburt’a da ekip gönderdik o da dahil olacak ve 81 vilayetimizde kentsel dönüşüm faaliyetleri yürüyecek. 2012 yılından bu yana 170 bin birim konut ve işyeri yıkımını başlattık. Yıl sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar 400 bin konut rakamına ulaşacağız. 2023 yılına kadar kentsel dönüşümü büyük ölçüde tamamlayacağız ve 20 yılda da 6,5 milyon konutu değiştireceğiz. Teknik alt yapı hallolacak” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.