Bayburt'ta kadının 'tapu' gibi adı var!

Bayburt'ta gayrimenkul sahipliği ile ilgili ilginç bir gelişme yaşanıyor.

Bayburt'ta kadının 'tapu' gibi adı var!
Bayburt Postası - Bayburt'ta  gayrimenkul sahipliği ile ilgili ilginç bir gelişme yaşanıyor. Ocak 2013’te gayrimenkulün tapusunun yüzde 58’i erkeklere, yüzde 42’si ise kadınlarda iken, aradan geçen süreçte kadınların gayrimenkul sahipliği oranı daha da arttı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan rakamlara göre Ekim 2014 itibarıyla Türkiye’nin tamamındaki 139.9 milyon gayrimenkul bulunurken, bu gayrimenkullerin 88.8 milyonu erkeklerin, 51 milyonu ise kadınların üstüne kayıtlı.  Buna göre toplam gayrimenkulün tapusunun yüzde 63,5’i erkeklerde, yüzde 36,5’i ise kadınlara ait olduğu ortaya çıktı.

Bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde gayrimenkullerin sahipliği üzerine yaptığı son araştırmaya göre kadın mülkiyet sahipliğinde sayı üzerine en fazla Ankara, oran üzerine ise en fazla Bayburt olarak belirlendi.

Bayburt'un yarısı kadınların

Türkiye genelinde gayrimenkullerin sahipliği oranında erkeklerin payı yüzde 63’e düşerken, Bayburt’ta ise bu oran yüzde 57,4’e düştü.

Türkiye'deki gayrimenkul sahipliğine göre, erkeklerin en çok tapu sahibi olduğu il yüzde 86,7 ile Hakkari olurken, en az tapu sahibi olduğu il ise Bayburt oldu. Gayrimenkullerin tahmin edildiği gibi en çok İstanbul’da bulunduğu belirlendi. Yapılan araştırmaya göre Batı'dan Doğu'ya gidildikçe kadının tapu sahipliği oranının ciddi şekilde düşerken, Bayburt’ta ise tam tersine erkeğin tapu sahipliği oranı Türkiye ortalamasına göre oldukça düşük çıktı.

Verilere göre kadınların en fazla gayrimenkul sahibi olduğu illerin başında da sayı olarak Ankara ve İstanbul geliyor. Oran olarak ise Bayburt, Yalova ve Çankırı olduğu tespit edildi.

Kadınların tapuda erkeklere en yakın olduğu il!

Öte yandan kadınların gayrimenkul sahipliği oranında erkeklere en yakın olduğu Bayburt’ta aradaki fark biraz daha kapandı. Ocak 2013 verilerine göre ise Bayburt'ta bulunan gayrimenkullerin yüzde 41,71'inin sahibinin kadınlar, yüzde 58,29’unun sahibinin ise erkekler olduğu kaydedilmişti. Ekim 2014 itibariyle bu rakamlar erkekler yüzde 57,4’e düşerken kadınlarda ise yüzde 42,6’ya yükseldi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.