81 kentin vizyon planı çıkarıldı

Kentsel Vizyon Platformu 6 ayda 81 kentin vizyon planını tamamladı.

81 kentin vizyon planı çıkarıldı

Kentsel Vizyon Platformu 6 ayda 81 kentin vizyon planını tamamladı. 17 Ağustos 2013 tarihinde hayat bulan platformda Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Şehir Plancısı, Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı Faruk Göksu da bulunuyor.

Platform kurucuları, kentlerin geleceğinin ‘imar planlarına dayalı bir yaklaşım yerine’ ‘kentsel vizyon’ yaklaşımı ve tasarımın gücü ile yeniden kurgulanması gerektiğini dile getirdi. Bu anlayışla 81 Kent 81 Vizyon projesini devreye aldıklarını anlattı. Kentsel Vizyon Planları; 81 uzman tarafından ortaya koyuldu. Uzmanlar ‘Kent Atölyesi’nde bir araya geldi ve 3 aylık eğitimler sonucunda 81 kentin vizyon planını tamamladı.

Plancı, sosyolog, mimar ve tasarımcılardan teşekkül eden bu grup kentleri betimledi. Kent dinamiklerini algılamak amacıyla, Kentsel Strateji şirketi tarafından geliştirilen yeni bir analiz yöntemi olan BEK Analizi çalışmalarına girdi. Kentler arasında bölgesel işbirliği senaryoları hazırlanarak kent kurgusuna yönelik şemalar ve vizyon tanımları yapıldı. 81 kentin farklılıkları, temaları, stratejileri tanımlanırken sektör, program ve projelere ilişkin somut öneriler geliştirildi. Son olarak kentlerin geleceğini şekillendirecek olan temel ilkeler belirlendi.

Faruk Göksu, “Vizyon planları hazırlanırken81 kentin öncelikli 10 temel sorunu ile fırsatı ortaya çıkarıldı ve sorunların çözümü için projeler geliştirildi. Elde edilen sonuçlar, stratejik göstergeler ve gelecek senaryoları dikkate alınarak her kente özel BEK Analizleri hazırlandı.”şeklinde konuştu. Kentlerin master planları için 162 mekansal gelişim şeması çizildiğine de değinen Faruk Göksu; “Bölgesel ve kentsel stratejik bakış açısı ile gelişim şemaları çizilen kentler, bulundukları coğrafya ve paylaştıkları değerlere göre ölçeklendirilerek vizyon planları oluşturuldu. Her kentin geleceği,‘vizyon’ yani söylem ve ‘eylem’ başlıkları altında kurgulanarak, kentlerin gelişim stratejilerini tanımlayan 647 kent kodu belirlendi.” dedi.

Kentsel Vizyon Platformu kapsamında yürütülen çalışmalar ile kente ve kentlilere değer katacak, insanlara mutluluk verecek yaşam alanları tasarlandığını belirten Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Türkiye’de imar planları üzerinden yürütülen çalışmalar, süreç detaylandırılmadığında doğru sonuçlar getirmeyecektir. Bu doğrultuda tüm çalışmaları yaparken kentlerin ve kentlilerin istek ve ihtiyaçlarınıanaliz ediyoruz” şeklinde konuştu. Kentlerin geleceğinin ‘yeni kent kurgusu nasıl olacak’ ve ‘kentler hangi stratejik rolü üstlenecek’ gibi iki temel sorunun yanıtı ile yeniden kurgulandığını belirten Erden Timur, “Böylece, bölgesel ve kentsel ölçekte master planların hazırlanması için gerekli alt yapıyı ortaya çıkarmış olduk. Yapılan çalışmalar sonucunda her biri elli sayfayı bulan vizyon planları kitap olarak hazırlandı. Planlar öncelikli olarak belediye başkanları olmak üzere kamu, özel ve sivil kurum ve kuruluşlarla tartışılacak.” dedi.

81 kentin vizyon planlarını hazırlamak için 81 kent stratejisti adayından başarılı olan 5 kişinin işe alındığını da belirten Timur, “Programa katılarak ‘kent stratejisti’ olmak isteyen adaylar, kısa süreli eğitimler aldılar. Eğitim sonrası seçilen aday, seçtiği kent için araştırma yaparak strateji çalıştayına katılma şansı buldu. Programların geliştirilmesi ile işe alınan adayların sayısını 10’a ulaşacak.” diye konuştu.

Kentsel Vizyon Platformu’nun faaliyetleri şöyle:

Vizyon Atölyesi kuruldu, 81 kişi eğitildi, 7 çalıştay yapıldı. Vizyon Planı hazırlama sürecinde, 243 rapordan yararlanıldı. Kentlerin, 1.620 sorun ve fırsatı belirlendi. 81 Kentin 81 BEK Analizi hazırlandı, 5.000 kavram üretildi. Kentlerin mastır planları için162 mekansal gelişim şeması çizildi. Vizyon ve Eylem Çerçevesi hazırlandı, 4.374 konu ele alındı, 243 proje önerildi. Kentlerin geleceği için ilkeler belirlendi, 647 kod belirlendi. Programa katılan 5 kişi işe alındı. Toplam 81 Kent için 3.884 sayfa 81 Vizyon Planı hazırlandı.

Haber: Cihan

Bayburt’un geleceği için 10 temel ilke, 10 temel sorun ve 10 temel fırsat gibi tespitlerle birlikte kente dair birçok alana göre kentsel vizyon yaklaşımının tüm aşamalarıyla detaylı bir şekilde anlatıldığı Bayburt Vizyon Planı’nı okumak için lütfen tıklayınız…



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zahitli 10 yıl önce

Keşke şu bayburtta sol görüşe sahip bir basın olsaydı.mülki amiri ,belediye başkanını, vekili,çevre şehircilik il müdürünü vizyonsuz,üretkenlikten uzak, sorumsuz,beceriksiz, şehrin sorunlarını çözmek gibi bir çaba içerisinde olmadıklarından dolayı muhalefet etseydi bu şehir bu kadar pecmude duruma düşmezdi. Türkiyenin 2023 hedefi kensel dönüşümü bitirmek,daire yapan firmalar eğer yaptıkları ve yapacakları daireleri satarsa imzası atılan fakat yapımına bir türlü başlanamayan 768 adet toki konutları ve Zahit ,veysel,karasakal mahallelerinde başlatılması düşünülen kentsel dönüşümün imarı başlayacakmışmış.Tabi bir afet olurda birilerinin canına mal olursa haydi müslüman dilendirmezler cemiyeti yap bir yardım ,işte yara da sarıldı tamam sorun bitti,geçen yıl böyle oldu. o günden sonra bu mahallede yaşayanlarında insanca yaşama haklarının olduğunu ,evlerinin nasıl olduğu,hangi şartlarda yaşadıklarını bir doğal afette neler olabileceği hiç tartışılmadı Çünkü Bayburt basını yağcılık peşinde.