Rusya'dan sahte 'Made in Turkey' uyarısı

Rusya'nın Batılı ülkelerin yaptırımlarına misilleme olarak gıda ürünü ithalatına getirdiği yasak, Türk üreticileri için fırsat oluşturdu.

Rusya'dan sahte 'Made in Turkey' uyarısı
Rusya'nın Batılı ülkelerin yaptırımlarına misilleme olarak gıda ürünü ithalatına getirdiği yasak, Türk üreticileri için fırsat oluşturdu. Rus yetkililer, Avrupa ülkelerinde üretilip Türkiye üzerinden 'Made in Turkey' etiketiyle Rus pazarına gönderilmek istenmesi muhtemel mallar konusunda ilgilileri uyardı.

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko, Avrupa sebze-meyve ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden Rusya piyasasına kesinlikle sokmayacakları uyarısında bulundu. Alekseyenko’ya göre Türk şirketler açısından en önemli tehdit Avrupalı ürünlerin “Made in Turkey” markası ile Rusya pazarına girmeye çalışması.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rosselhoznadzor üst düzey yetkilisi, Rusya’nın Batı ülkelerine gıda ambargosunu uyguladığını, Türkiye’nin yeni dönemde önemli rol oynayabileceğini söyledi. Alekseyenko, “Bu uygulama ülkemizde gıda üretimini artıracak. Ama Rusya coğrafyası büyük, o yüzden dışarıdan da gıda ürünleri ithalatına ihtiyacımız var. Bugün daha önce bazı tekelci devletler yüzünden Rusya piyasasına giremeyenler için güzel fırsat doğdu. Örneğin Türkiye. Türkiye Rusya gıda piyasasında önemli rol oynayabilir.” dedi.

Rusya’nın daha önce de Batı ülkelerine ambargo uyguladığına dikkat çeken Alekseyenko, “Daha önce Rusya’nın et ürünleri piyasası ABD ve Avrupa’nın tekelindeydi. Biz başka ülkelerle, Güney Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ile işbirliği yaparak bu tekeli kaldırdık. Daha şeffaf bir piyasa rekabeti oluşturduk, fiyatlar da düştü. Ben bugün de benzer durumun oluşacağına inanıyorum. Çünkü Batılı üreticiler Rusya’ya kendi fiyat politikalarını empoze etmişti. Şimdi bu alanlarda tekelcilerden kurtulduk ve yeni ülkelere kapımızı açıyoruz.” şeklinde konuştu.

Türk-Rus ticari ilişkilerinin başarılı şekilde geliştiğine işaret eden Rosselhoznadzor üst düzey yetkilisi, “Türkiye’den yılda yaklaşık 1 milyar 700 milyon dolarlık sebze-meyve alıyoruz. Şimdi bu sevkıyatın artırılmasını istiyoruz. Ayrıca, Rosselhoznadzor olarak daha önce Rusya piyasasına getirilmeyen bazı gıda ürünlerinin sevkıyatına ilgi duyuyoruz. Balık, et, tavuk eti, süt ve başka ürünler. Rusya’da çiçek piyasası da önemli. Kadınlarımız çiçeği çok seviyor. Türkiye bu alanda da önemli rol oynayabilir.” diye tavsiyede bulundu.

Türk ürünlerinin Rusya’ya rahat gelmesi için bazı gümrük çalışmaların yaptıklarını anlatan Alekseyenko, “Lojistik alanlarda faaliyetleri artırdık. Gürcistan üzerinden Yukarı Lars gümrük kapısının açılmasına katkı sağladık. Karadeniz kıyısı Novorossiysk limanı üzerinden sevkıyat kapasitesini artırdık. Geçenlerde Karadeniz’de başka bir gümrük kapıyı daha açtık. Çok yakın zamanda Türk gıda ürünlerinin Rusya’ya geleceğine inanıyoruz. Geçen hafta Ankara’da yaptığımız görüşmelerde bize 41 Türk süt üretici firmanın listesini sundular. Hepsi Rusya’ya ürün satmaya, Gümrük Birliği ile uyumlu olarak ilgili hijyenik taleplerimize uymaya hazır. Kurum olarak Türkiye’nin güvencesini alarak bu firmalara kapımızı açıyoruz. Ürünler üzerinde ek denetleme ise 1 yıl sonra yapılacak. Ayrıca Türk üreticilerini 15-18 Eylül’de Moskova’da yapılacak uluslar arası gıda fuarı World Food’a davet ediyoruz. Bu katılımın Türk üreticilerine faydalı olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk gıda üreticilerine tavsiyelerde bulunan Alekseyenko, “Türk firmaları gıda ürünleri denetimi yapan federal mercilerle sıkı işbirliği yapmalı. Rusya norm ve taleplerini incelemek ve uymak lazım. Ürünlerin güvenliği bizim için en önemli.” dedi.

Avrupa gıda ürünlerinin farklı markayla üçüncü ülkeler üzerinden Rusya piyasasına sokmayacakları hususunda sert uyarılarda bulunan Alekseyenko, “Örneğin, “Made in Turkey” markası yapıştırılan Polonya elmasının ülkemize sokulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu Türkiye’nin imajına da zararlı. Uluslararası dolandırıcılar böylece Türk ürününün imajına zarar veriyor. Ben inanıyorum ki Türkiye de bu tür korsanlığa karşı.” şeklinde konuştu.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.