Patentsiz il sayısı 13’e düştü

Ulusal ve bölgesel düzeyde rekabetin en önemli unsurlarından biri olan patente ve markalaşmaya Türkiye’de ilgi büyürken, Bayburt’ta ise tam aksine ilgi yok denecek kadar az.

Patentsiz il sayısı 13’e düştü
Bayburt Postası - Ulusal ve bölgesel düzeyde rekabetin en önemli unsurlarından biri olan patente ve markalaşmaya Türkiye’de ilgi büyürken, Bayburt’ta ise tam aksine ilgi yok denecek kadar az. Yöreye has ürünlere ilişkin üretim ve yatırımlarla doğrudan ilişkili olan patent tescili için hiç başvuru yapılmayan illerin yer aldığı iller sıralamasında en az başvurunun bulunduğu il olan Bayburt, bu başvurulara karşın hiç patent alınamayan 13 ilden de biri oldu.

Verilere göre Türkiye genelinde patenti olmayan il sayısı son 1 yılda 14’ten 13’e düştü. 2014 yılında patentli ürünü olmayan iller içinde yer alan Karaman’da Eylül ayında yapılan başvuruya karşı ilk kez patent tescil belgesi alındı.

Türk Patent Enstitüsü (TPE),  illerin patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka başvuru ile tescil sayılarını güncelledi. TPE’ye Ocak 1995-Kasım 2014 dönemi arasında Bayburt’tan yapılan başvurularda; markada 46, faydalı model ve endüstriyel tasarımda 1’er tescil belgesi alınırken, son 20 yıl içinde ise patent tescil belgesi hiç alınamadı. Verilere göre 1996 ve 2014 yılları arasında en az başvurunun yapıldığı 10 ilden biri olan Bayburt’tan yapılan 4 ayrı patent tescili başvurusuna tescil belgesi verilmedi.

Tescilli markası en az olan il, Bayburt

TPE’nin 2014 Kasım ayı itibariyle güncellediği son istatistiklere göre 1995 yılından bu yana hiç patent alınamayan 13 ilden 1’i olan Bayburt, aynı dönem içinde en az marka tescil belgesi alınan il oldu. Verilere göre son 20 yılda Ardahan’dan sonra en az marka tescili başvurusu yapılan kentte, aynı dönemde marka tescili için yapılan 101 başvuruya karşın, 46 tescil belgesi alınırken, faydalı model ve endüstriyel tasarımda ise yalnızca 1’er tescil belgesi alındı. Buna göre TPE istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana ise hiç patent alınamayan Bayburt, aynı dönem içinde; marka, faydalı model, endüstriyel tasarımda da en az marka tescil belgesi alınan il oldu.

Bayburt’u marka tescil sıralamasında 51 ile Ardahan, 58 ile Tunceli takip etti.

Diğer yandan ülke genelinde hiç patenti bulunmayan iller sayısı son bir yılda 14’ten 13’e düşerken, Bayburt, Erzincan ve Erzurum’un bulunduğu KUDAKA Bölgesi’nde ise tescilli patent sayısı 10’a yükseldi. KUDAKA illerinden Bayburt ve Erzincan’ın tescilli patenti bulunmazken, bölgede tescilli patentlerin tamamı Erzurum’dan yapılan başvurulara ait. Bölge genelinde son 20 yıl içinde yapılan patent başvurularından sadece Erzurum’dan yapılan başvurularda tescil belgesi alınabildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Dağdeviren 9 yıl önce

Bu haberi Ankaraya eğitime gidip, sağı solu ziyaret eden kalbur üstü zevatlara hediye ediyorum.
Anlayana Sivrisinek Saz, Anlamayana Davul ile Zurna Az...