Kazazedelere milyonluk tazminat şoku

Devletin Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası'yla oluşturduğu Güvence Hesabı'yla toplu taşıma araçlarında meydana gelen trafik kazalarında mağdur olan ailelere ödediği tazminatı geri istemesi aileleri mağdur ediyor.

Kazazedelere milyonluk tazminat şoku
Devletin Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası'yla oluşturduğu Güvence Hesabı'yla toplu taşıma araçlarında meydana gelen trafik kazalarında mağdur olan ailelere ödediği tazminatı ve diğer bütün masrafları araç sahiplerinden veya yakınlarından geri istemesi aileleri mağdur ediyor. 2007'de Adıyaman'da 24 kişinin, 2008'de Gaziantep'te 9 kişinin hayatını kaybettiği kazalarda devlet, her iki kazada mağdur ailelere ödediği tazminatı kazada ölen araç şoförlerinin ailelerinden istedi.

Güvence Hesabı tarafından mağdur edildiklerini belirten aileler, araçların sigortasının yapılırken kendilerinden Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası istenilmediğini ve ödenen paranın kendilerinden istenilmesini hukuki olmadığını savunuyor. Gaziantep'te yaşanan kazada şoför Yasin Fırat'ın oğlu Mehmet Fırat (40), aynı kazada babasını, kardeşini, amcasını ve 6 köylüsünün acısını yaşayamadan ikinci büyük şokla karşılaştığını söylüyor. Ödenen tazminatların kendilerinden geri istenildiğini dile getiren Fırat, "Ailemi kaybettiğim kazadan 3 sene sonra Güvence Hesabı'ndan bir yazı geldi. 'Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortanız yoktur' diyerek ödenen bir buçuk milyon lira tazminat geri istendi. Psikolojimiz bozuldu. Bir işte çalışıyorsun hemen bir haciz geliyor. Madem bu sigorta zorunluydu, bu araba muayeneden geçerken, sabit sigortası yapılırken bu neden istenmedi? Hayatım kabus oldu." şeklinde konuştu.

Gaziantep'teki kazada annesini ve yakınlarını kaybeden Kemal Kaplan ise kendilerine ödenen tazminatın, şoförün ailesinden icara yoluyla alınmak istediği dile getirerek, "Şoförün yakınlarının mal varlıklarının hepsine icra konuldu. Şoförü, kazada hayatını kaybedenlerden daha çok mağdur ettiler. Şoförün iki tane oğlu vardı, çocukları perişan ettiler. Evlerine icra konuldu." diye konuştu.

Adıyaman'dan Giresun'a fındık toplamaya giden işçileri taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 24 işçi hayatını kaybetmiş, işçilerin tazminatları 6 yıl sonra ödenmişti. Ancak devletin oluşturduğu Güvence Hesabı, aracın sahibinden mağdurlara ödedikleri tazminatı ve diğer tüm masrafları geri istendi. 2007 yılındaki kazada şoför koltuğunda oğlunu kaybeden baba İsmet Karabiber, "Kazadan ötürü bizim ciğerimiz yanarken devletin ödediği yaklaşık 2 milyon liralık tazminat bizden istenilmesi ile ikinci bir şok yaşadık. Bu insanlar nasıl bir vicdana sahip. Ortada çok büyük haksızlık var." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Bankacılık Sigortacılık Programı Öğretim Görevlisi Bekir Kaya, devletin oluşturduğu Güvence Hesabı'nın yanlış uygulandığını ve insanları mağdur ettiğini savunuyor. Milyonlarca araç sahibinin bu tehlike ile karşı karşıya olduğuna belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Madem bu sigorta zorunluydu, neden zamanında araç sahiplerine bildirilmiyor, hiçbir uyarı yapılmıyor, trafik denetimlerinde sorulmuyor ve taşıma ruhsatı alınırken bu sigorta talep edilmiyor? Bu sorun tüm kısa mesafeli taşıma yapan araçların sorunudur. Kanunda büyük bir boşluk var. Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası gereğince kısa mesafeli taşımalarda meydana gelen kazalar neticesinde kazazedelere ödenen tutarların araç sahiplerinden geri istenmesi hukuken mümkün değil. İdarenin hatasının vatandaşlara yüklenemez."

Güvence Hesabı Müdürü Abdülkadir Küçük ise kanunda verilen yetkiyi kullandıklarını belirterek, "Sigortası olmayan aracın yerine biz ödeme yapıyoruz, daha sonradan ödediğimiz parayı almak zorundayız. Hazine Müsteşarlığı'nın çıkarmış olduğu bir genelge var. Dolayısıyla o genelge tarihine kadar bunların ödenmesi gerekiyor. Zorunlu koltukların bizim sorumluluğumuza geçmesi 14 Haziran 2007 tarihinde girdi. O genelgenin çıkma tarihi de 2010'dur. Bu iki tarih arasında emsal kararlar çerçevesinde bunların tabiymiş gibi hareket ediyoruz. Koltuk sigortası olmayan kazalarda şoförler sorumludur." açıklamasını yaptı.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.