Gümüşhane'ye, Bayburt’a çok Trabzon’a az!

Rize Milletvekili  Nusret Bayraktar ilginç bir açıklamada bulundu. Doğu Karadeniz Bölgesi Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) kapsamında yürütülen Yeşil Yol projesi ödeneğinin 8 ile eşit miktarda dağıtılmasını eleştiren Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, “40 milyon liranın Bayburt’a da 5 milyon, Rize’ye de 5 milyon, Trabzon’a da 5 milyon olarak gönderilmemesi gerekirdi” dedi.

Gümüşhane'ye, Bayburt’a çok Trabzon’a az!

Bayburt Postası - Rize Milletvekili  Nusret Bayraktar ilginç bir açıklamada bulundu. Doğu Karadeniz Bölgesi Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) kapsamında yürütülen Yeşil Yol projesi ödeneğinin 8 ile eşit miktarda dağıtılmasını eleştiren Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, “40 milyon liranın Bayburt’a da 5 milyon, Rize’ye de 5 milyon, Trabzon’a da 5 milyon olarak gönderilmemesi gerekirdi” dedi.

Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan “Yeşil Yol” Projesi için Trabzon’un DOKAP kapsamında bulunan diğer illere göre merkezi bir kent olduğunu “Trabzon 8 il içerisinde orjinde yer alan, merkezi bir konumda olan ilimizdir. Siz Trabzon’a da 5 milyon lira, Bayburt’a da 5 milyon lira, diğer illere de 5 milyon lira gönderdiğiniz zaman adaletli bir dağıtım yapmış olmazsınız. Sayın Bakanımızdan bundan sonraki kaynak aktarımlarında Trabzon’u ayrı bir konumda değerlendirmesi gerektiği kanaatindeyim. Turizm destinasyonu bakımından bu merkez çok önemli. Çaykara Soğanlı Yaylaları ile İyidere, İkizdere Vadisi ve o bölgedeki turizm merkezlerinin Rize’ye ve Bayburt’a bağlantılarını Trabzon yapacak. Bir taraftan Çakırgöl ile Gümüşhane’ye, diğer taraftan Erikbeli ile Giresun’a bağlanacak” şeklindeki ifadeleriyle dile getiren Bayraktar, “Kimse kıskançlık yapmasın. Trabzon-Rize, Trabzon-Giresun çekişmesi gereksiz. Trabzon’un gelişmesi ve kalkınması Rize, Giresun ve  Gümüşhane’ye de katkıdır. Bizim birbirimize ihtiyacımız var. Bölgesel anlamda proje üretmemiz gerekiyor. Trabzon’un daha çok gelişmesi hepimizin yararınadır. Bu 40 milyon liralık kaynağın illere dağıtımında ciddi bir adaletsizlik var. Trabzon turizm destinasyonu bakımından en önemli merkezlerden birisidir. Solaklı Vadisi, Uzungöl, Çaykara Soğanlı Yaylaları ile İyidere, İkizdere Vadisi o bölgedeki stratejik turizm merkezlerinin Rize’ye bağlantıları önemli. Trabzon bu bağlantıyı yapacak. Trabzon bir taraftan da Çakırgöl Tesisleri ile Gümüşhane’ye bağlanacak. Diğer taraftan Erikbeli’nden Giresun’a bağlanacak. Yani Trabzon 4 ile bağlantısı olan orjin, merkezde bir bölgedir. Dolayısıyla siz Trabzon’a da 5 milyon TL, Bayburt’a da 5 milyon lira, diğer illere de 5 milyon lira gönderdiğiniz zaman adaletli hareket etmiş olmazsınız. Bu hiç adaletli bir yaklaşım değildir. Bundan sonraki kaynak aktarımlarında sayın bakanımızdan bu özellikleri nedeniyle Trabzon’u ayrı değerlendirmesini bekliyoruz” dedi.

Bakan Yılmaz da hak verdi

Bayraktar’ın açıklamasına hak veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da önümüzdeki yıl bu gerçeğe dikkat edeceklerini söyledi. Kaynak dağılımında Trabzon’a haksızlık yapıldığını kabul eden Bakan Yılmaz, “iller tartışmasın diye böyle yaptık, bizi anlayışla karşılayın” dedi. Bundan sonraki dönemde illerin performansına göre dağıtım yapılacağını Bakan Yılmaz, “Bu sene iller arasında fazla tartışma olmasın diye bütün illere eşit miktarda para aktardık. Elbette eşitlik adalet değildir adalet farklı bir durumdur. Önümüzdeki yıllarda kaynak aktarılan illerin bu parayla ne yaptığına bakıp performanslarını değerlendireceğiz. 40 milyon liranın 5 ‘er milyon lira halinde eşit olarak dağıtılması bir anlamda performans testidir. İllerimiz parayı alıp hızlı ve kaliteli bir şekilde harcıyorlar mı bunu değerlendireceğiz. Bundan sonraki ödenekleri verirken de bu performans durumunu göz önünde bulunduracağız. Elbette bütün illere kaynağı eşit şekilde bölmek adaletli bir yaklaşım değil. Önümüzdeki dönemde böyle yapmayacağız. Bizi anlayışla karşılayın” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.