Engelli işçiler 3 yıldır kadro bekliyor

İŞKUR aracılığıyla 2007 yılında kamuda 'geçici işçi' olarak istihdam edilen engelliler, bütün uğraşlarına rağmen kadroya alınmamaktan dertli.

Engelli işçiler 3 yıldır kadro bekliyor
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla 2007 yılında kamuda 'geçici işçi' olarak istihdam edilen engelliler, bütün uğraşlarına rağmen kadroya alınmamaktan dertli. Kendilerinden sonra 2009 ve 2010'da işe alınan engellilerin kadroya alınarak yılın tamamında çalışma imkanı tanındığını dile getiren engelli geçici işçiler, kendilerine haksızlık yapıldığını öne sürüyor. Bunun için daha önce Aile ve Sosyal Politikalar eksi bakanları Selma Aliye Kavaf, Fatma Şahin ile görüşen işçiler, şimdi de Ayşenur İslam'dan randevu taleplerine cevap bekliyor.

İŞKUR vasıtasıyla 2007 yılında 800 engelli, kamuya ‘geçici’ statüsünde çalıştırılmak üzere işçi olarak alındı. Bir yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılan işçilerin sözleşmeleri, bu süre sonunda askıya alınıyor. Bir sonraki yıl da tekrar işe alınıyorlar. İŞKUR, engellilerin istihdamına yönelik benzer uygulamayı 2009 ve 2010'da da yaptı. Ancak bu dönemlerde işe alınanlara kadro verildi ve yılın tamamında çalışma imkanı sağlandı.

Aynı konumda olmalarına rağmen erken işe alındıkları için kendilerinin mağdur edildiğini ileri süren engelli geçici işçiler, bu yüzden Ankara’da kapı kapı dolaşarak çare arıyor. Devletin en üst kademelerinden söz almalarına rağmen 3 yıldır özlük haklarında düzeltme yapılmadığını aktaran söz konusu işçilerin umudu, resmi açıklamalara göre 302 işçinin hayatını kaybettiği Soma'da yaşanan elim maden kazası ardından gündeme gelen özlük hakları. Bu çerçevede yapılacak değişikliğe kendilerinin de dahil edilebileceğini dile getiren işçiler, bunun için Aile Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’dan 6 aylık çalışmalarına mukabil 6 dakikalık randevu talep etti.

Orman Bakanlığı’nda bu kapsamda 74 işçi çalışıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir işçi, "Verilen süreden sonra sözleşmemiz askıya alındığından dolayı bizlere işsizlik sigortasından ödenek de vermiyorlar. Birçoğumuz evli. Ev geçindiriyoruz. Başka bir iş bulamadığımızdan dolayı para kazanma imkanımız da olmuyor. Birçok vekil ile görüştük. Hiçbir kimse buna el atmadı. Üstelik taleplerimizi ilettiğimiz milletvekilleri bizlere çok kötü davranıyor. Bu konu da ilerleme sağlayamazsak AİHM'ye gideceğiz.”

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.