Bayburt'ta tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilecek

Tıbbi ve Aromatik bitkiler arasında bulunan Alıç, Dargun, Kantaron, Kızılcık, Kekik, Kuşburnu üretimi için destek verilecek.

Bayburt'ta tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilecek
Bayburt Postası - Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığınca bölgede başlatılan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi Projesi kapsamında Bayburt'ta çiftçilere bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans salonunda yapılan toplantıya DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, Proje Koordinatörü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Yüksel Kan, Bayburt Üniversitesi Organik Tarım Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri, muhtarlar, çiftçiler ve arıcılar katıldı.

Toplantıda konuşma yapan DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce "Özellikle sağlık alanında gün geçtikçe öneminin artması nedeniyle tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı yıllık 100 milyar dolara ulaşmış durumda. Ülke olarak bu anlamda bitki çeşitliliği olarak tüm Avrupa'dan daha zengin olmamıza rağmen pazar payımız son derece düşük. Dolayısı ile burada müthiş bir potansiyel var. Biz DOKAP olarak sahip olduğu bu potansiyeli katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek iç pazar ve ihracata yönelik yeni bir sektörü  ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında bölgemizde başlattığımız doğal alanlarda yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin envanter çalışması tamamlanmak üzere. Bölge illerimizde bu anlamda yaklaşık 4000 bitki türünün yerinde tespiti yapıldı. 8 ilimizde Ar-Ge deneme alanları oluşturularak tespit edilen önemli türlerin deneme amaçlı yetiştiriciliğine başlandı. Şimdi bu anlamda illerimizde bu üretimi yapacak olan çiftçilerimizin eğitimine başlıyoruz. Bayburt özelinde de özellikle Tarhun, Kantaron, Alıç, Kuşburnu, Kızılcık, Kekik gibi türlerle ilgili çalışmalarımızdan başarılı sonuçlar aldık" dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut ise dünya genelinde gittikçe büyüyen bir pazar olan tıbbi aromatik bitkiler üretiminde ülkemizde de son dönemde birçok çalışma başlatıldığını belirterek, Bayburt'un bu anlamda bakanlıkça çalışma başlatılan pilot iller arasına alındığını söyledi. Bayburt'un bakir coğrafyası ve zengin florası ile bu alanda önemli bir potansiyel barındırdığını belirten Karabulut, DOKAP tarafından başlatılan bu çalışma kapsamında Bayburt'ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bayburt Üniversitesi işbirliği ile iyi sonuçlar alınacağına inandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından Proje koordinatörü Prof. Dr. Yüksel Kan tarafından proje hakkında ve tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliği hakkında sunumlar yapılarak katılımcılara eğitim verildi. Programın öğleden sonraki bölümünde proje kapsamında Bayburt Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde deneme üretimi yapılan parsellerde katılımcılara ekimi yapılan bitki türleri gösterilerek yetiştiriciliğe, hakkında bilgiler verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.