Bayburt Doğal Taş Üretim Merkezi törenle açıldı

Bayburt’un doğal taş konusunda çok önemli potansiyeli bulunduğunu söyleyen Bakan Özlü, AB-Türkiye Mali İşbirliği çerçevesinde yürüttükleri Rekabetçi Sektörler Programı kapsamındaki projenin yeni döneminde, 405 milyon avro fonla 81 ilin tamamında yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceklerini açıkladı.

Bayburt Doğal Taş Üretim Merkezi törenle açıldı
Bayburt Postası - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bayburt Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), "Bayburt Doğal Taş AB Projesi" kapsamında kurulan Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezinin açılış törenine katıldı. Özlü, burada yaptığı konuşmada, Bayburt’un geleceğinin çok parlak olduğunu belirterek, "Bir katkı da biz yapalım. Bizim Bilim Merkezleri Projemiz var. Bayburt’a inşallah bir bilim merkezi yapacağız, şimdiden hayırlı olsun." dedi.

Bayburt’un doğal taş konusunda çok önemli potansiyeli bulunduğunu söyleyen Bakan Özlü, AB-Türkiye Mali İşbirliği çerçevesinde yürüttükleri Rekabetçi Sektörler Programı kapsamındaki projenin yeni döneminde, 405 milyon avro fonla 81 ilin tamamında yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceklerini açıkladı. 




"Şehirlerin farklı ve güçlü yönlerini iyi değerlendirmek önemli"

Bölgede KOBİ düzeyinde üretim yapan doğal taş firmalarına hizmet verecek Merkezin, mevcut potansiyeli çok daha güçlü şekilde hayata geçirmek için kurulduğunu ifade eden Özlü, "Bu Merkezde yürütülecek faaliyetlerle işletmelerimizin daha yüksek katma değerli üretim yapmalarının önünü açacağız. Her şehrin kendisine mahsus özellikleri, güçlü yönleri, avantajları bulunur. Proje üretirken şehirlerin bu farklı ve güçlü yönlerini iyi değerlendirmek büyük önem taşır. Biz de bu anlayışla projeler üretiyoruz. Bu projeleri çok yakından takip ediyor ve başarıyla yürütüyoruz." diye konuştu.

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında birçok ilde buna benzer çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Özlü, "Bu programın ilk döneminde 44 projeye 500 milyon avro fon sağlandı. Bu projelerle iki risk sermayesi fonunu hayata geçirdik. Ayrıca Türkiye’nin ilk lisanslı fındık deposunu, bir lojistik merkezi, 4 teknoparkı, 10 iş geliştirme merkezini ve bu merkeze benzeyen 9 ortak kullanım atölyesini kurduk ve işletiyoruz. Bu programın yeni döneminde ise 405 milyon avro fonla bu sefer 81 ilimizin tamamında yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz." dedi.


"Türkiye’yi KOBİ'ler büyütecek"

Bakan Özlü, dün büyüme rakamlarının açıklandığını anımsatarak, "Türkiye 2016'nın son çeyreğinde yüzde 3,5, yılın tamamında ise yüzde 2,9 büyüdü. Türkiye ekonomisi piyasa beklentilerini yine aştı, yine birçok insanı şaşırttı, mahcup etti. Geçtiğimiz yıl gerçekten birçok olumsuz duruma rağmen ekonomimiz hızlı şekilde toparlandı ancak şunu da biliyoruz ki bizim daha hızlı büyüme oranları yakalamamız lazım." dedi.

Bunu başarmak için 81 ilin katkısına ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Özlü, şunları kaydetti:

"Türkiye sadece birkaç büyük şehir eliyle, birkaç büyük firma eliyle büyüyemez. Türkiye’yi 81 ilimizdeki KOBİ'ler büyütecek. Bu merkez gibi projeleri hayata geçirmemiz bu yüzden önem taşıyor. Bu coğrafyadaki Allah vergisi doğal taşlara daha fazla katma değer katmamız lazım. Bu proje işte bunu sağlayacak. Bütün şehirlerimizde benzer adımlar atıldıkça Türkiye çok daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşacak."

Bakan Özlü, 16 Nisan’da halk oylamasına gidileceğini hatırlatarak, "Özellikle 16 Nisan'da çıkacak 'evet' kararından sonra ekonomimiz adeta şaha geçecek. Türkiye son derece dinamik, yenilikçi, hızlı bir sisteme kavuşacak, çok daha kararlı adımlarla yoluna devam edecek." diye konuştu.





Ağbal: "Dünyanın dört bir tarafına Bayburt'tan ihracat olacak"

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Bayburt için tarihi bir açılış gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Tesisin Bayburt başta olmak üzere bölgedeki doğal taş rezervlerinin işlenerek ekonomiye kazandırılmasına, Türkiye'nin dünya pazarlarındaki payının artırılmasına çok büyük katkı yapacağını belirten Ağbal, "Ülkemiz doğal taş yataklarının yoğun bulunduğu bir bölgede yer alıyor. Bu potansiyelimizi ekonomiye kazandırmada her geçen gün daha güzel gelişmeler oluyor. İnşallah bu tesis de bu gelişmelerin bir parçası olacak." diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye'nin doğal taş ihracatının 4 milyar dolar seviyesine eriştiğine dikkati çeken Ağbal, bunu daha da yukarıya çekmek için yeni ocakları faaliyete geçirmenin yanı sıra taşları blok şekilde ihraç etmek yerine modern tesislerde işlenmiş taş ihracı yapmanın daha önemli hale geldiğini anlattı.

Katma değeri ülke içinde oluşturacaklarını dile getiren Ağbal, "Bu tesisimizin önemi de buradan geliyor. Hem bölgesindeki doğal taş madenlerinin kapasitesini artıracak hem de bu taşların işlenerek piyasaya sürülmesini sağlayacak." ifadesini kullandı.



Tesisin hayata geçmesinde 2010 yılından beri emek veren herkesi tebrik eden Ağbal, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü nezdinde önceki bakanlara ve ekiplerine de teşekkürlerini sundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının projeye, fikre inandığını, zaten inanmaması halinde bunu AB projesi haline getirmeyeceğine işaret eden Ağbal, "Diğer partnerimiz de AB. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu projeye sahip çıktı ama Türkiye'deki AB Delegasyonu da bu projeye inandı, güvendi, fizibil buldu ve hep beraber protokole bağladık. İlk başka bir fikirden ibaret olan proje bugün ete kemiğe büründü, binaya, fabrikaya aşa, işe dönüştü." diye konuştu.

Fabrikanın doğal taş sanayisinin gelişmesine, büyümesine önemli ölçüde katkı vereceğinin altını çizen Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize de düşen biten fabrikanın çarklarının dönmesi için ilk can suyunu vermekti. Biz o görevi yapmak zorundaydık. O noktada Bakan olarak bana düşen görevi yapmaya mecburdum. Bugün görüyorum ki benim burada gösterdiğim inisiyatif karşısında benden daha cimri arkadaşlar, çok daha paranın kıymetini bilerek gerekli olan yerde gerekli ölçüde harcıyorlar. İnşallah şimdi çarklar dönmeye başlıyor. Geçen geldiğimde taşlar vardı, bugün kesilmiş blokları görüyorum, yarın geleceğim, herhalde buradan yüklenen tırları göreceğiz. Bayburt'tan yüklenen tırlar Azerbaycan’a, Rusya'ya, Körfez'e, Suudi Arabistan'a, Balkanlar'a, Avrupa'ya gidecek. Dünyanın dört bir tarafına Bayburt'tan ihracat olacak. Onun için son derece önemli, kritik projenin ilk başlangıç gününde birlikteyiz. İnşallah değişen, gelişen ve büyüyen Bayburt'un yeni resminin başlangıcı olur."



Bakan Ağbal, Bayburt OSB’de her türlü ihtiyacı karşılamak için kolları sıvadıklarını, önce doğalgaz sorununu çözdüklerini söyledi.

Bayburt OSB’nin su, kanalizasyon, altyapı, telekomünikasyon gibi bütün ihtiyaçlarını anahtar teslim olacak şekilde ihale ettiklerini dile getiren Ağbal, "Sözleşmesi yapıldı, müteahhite yer teslimi gerçekleştirildi. İnşallah kasım ayı geldiğinde Bayburt OSB her bakımdan, yani doğalgaz, elektrik, kanalizasyon, yolları, altyapısı ve çevre düzenlemesiyle her türlü yatırım talebini karşılayacak noktaya geliyor." dedi.

Katılımcılara Bayburt'a yapılan yatırımlarla ilgili bilgi aktaran Ağbal, önü açık olan Bayburt'un gelecek dönemde de yepyeni fırsatlarla bulaşacağını belirtti.

Bayburt'a son 14 yılda önemli yatırımlar yapıldığına işaret eden Ağbal, "İş adamlarımızın hepsinden Bayburt OSB'ye yatırım bekliyorum. Hayalim şu, ikinci OSB'yi açmak için Sayın Bakan'a gidip müracaat edeceğimiz günleri bekliyorum." diye konuştu.

Kente yapılan yatırımları anlatmakla bitiremeyeceğini belirten Ağbal, "Şimdi ben de sizden bir şey istiyorum. 16 Nisan'da referanduma gidiyoruz. Bu kadar emek veren bir bakanınız var. Burada parti marti ayrımı istemiyorum. Bütün siyasal partilerimizden, bütün hemşehrilerimizden benim için, Bayburt için 16 Nisan referandumunda güçlü bir 'evet'i de bekliyorum. Sizinki kolay. Bayburt için oy kullanın, destek verin, ben de şöyle Ankara'da fiyakalı bir şekilde yürüyeyim, olur mu?" ifadelerini kullandı.



"Projemizin yüzde 85'i AB, yüzde 15'i Maliye Bakanlığından desteklendi"

AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot da misafirleri Türkçe olarak selamladı.

Daha sonra konuşmasına Fransızca devam eden Begeot, yeni fabrikanın Bayburt’un gelirine, değerlerine, kültürüne katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Projenin yüzde 85'inin AB, yüzde 15'inin de Maliye Bakanlığınca desteklendiğini bildiren Begeot, sağladığı destek dolayısıyla Bakan Ağbal'a teşekkür etti.

Bölgesel rekabetin artırılması kapsamında Türkiye’nin farklı yerlerinde bu tip projeler bulunduğunu anlatan Begeot, Rize’de çay, Giresun’da fındık, Siirt’te fıstık, Kahramanmaraş’ta biber konusunda ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Begeot, "Neden AB olarak bu tipteki projeleri destekliyoruz? Bölgesel politikalarımız doğrultusunda özel ancak biraz daha az ünlü olan bölgelerin desteklenmesi, oralarda daha fazla istihdam, fırsatlar oluşturulması yer alıyor. Her zaman bu yönde destek vermeye çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.



Begeot, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü'ye de teşekkür ederek, şöyle devam etti:

"44 projenin hayata geçirilmesi, uygulanması konusunda çok büyük destekleri oldu. 2014-2020 arasını kapsayan programımız devam edecek. Ar-Ge, yenilik, inovasyon çalışmalarına daha da önem vereceğiz. Bölgesel rekabetçilik konusundaki desteklerimiz devam edecek, gelecekte bizi bekleyen zorluklar nelerdir, bunlara karşı neler yapılabilir bu konuda odaklanacağız. Gözümüzü geleceğe dikmemiz, yüzümüzü 21. yüzyıla çevirmemiz, inovasyon konusunda geri kalmamamız gerekiyor. Bakanlığımızdan üretimin dijitalleştirilmesi konusunda bir çok talep geldi, bunları beraber gerçekleştireceğiz. Dijitalleşme konusunda ortak çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Begeot, konuşmasını, "AB, Avrupa'nın, bölgemizin barışa kavuşturulması konusunda adanmışlığını devam ettirmektedir, beraber şimdi bunu yapabiliriz." sözleriyle tamamladı.

Konuşmaların ardından Bakan Ağbal, Bakan Özlü, Vali İsmail Ustaoğlu, AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu ve Begeot ile diğer ilgililer, kurdele keserek merkezin açılışını gerçekleştirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nurettin 7 yıl önce

Bayburtun taş sektörüne lokomotif olacak bu güzide tesisi bizlere kazandıran Başta Sayın Bakanımıza ve Milletvekilimize teşekkür ederim.Ancak bu güzel tesisin rantabl olabilmesi için lutfen biraz paraya kıyıp genel müdürünü,pazarlama müdürünü işinin ehli bilgi birikimi olan cevval kişilerden seçelim.yerel yöneticilerimizin ahbabı,dostu buraları işgal ederse burası kısa zamanda atölye haline gelir.6 aya kalmaz atıl vaziyete gelir.Saygılarımla

Avatar
aziz 7 yıl önce

Sevgili bayburtlular....sizce bu fabrikanin kac kez açılışı yapilacak?

Avatar
a.mehdi öztürk 7 yıl önce

bu büyük projede,emeği bulunan*yüksek mühendis"sn cihangir yıldıza,ve ilgililere
tşkler,fabrikanın devamlı çalışması için*demiryolu şart,!,zira maliyete yansır,da ondan.!

Avatar
kara 7 yıl önce

türk insani hic bir zaman bu kadar saf yerine koyulmadi. tas isleme tesisinin acilisini devlet erkani yapiyor. el insaf diyorum, baskada birsey demiyorum. eskiden insanlarda utanma duygusu vardi.

Avatar
Ozan 7 yıl önce

Bu fabrikada kaç kişi çalışıyor?