Bakan Çelik: 'Ne iş olsa yaparım' dönemi bitti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugünden itibaren “Ne iş olsa yaparım” döneminin bittiğini söyledi.

Bakan Çelik: 'Ne iş olsa yaparım' dönemi bitti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugünden itibaren “Ne iş olsa yaparım” döneminin bittiğini söyledi. Çelik, Bakanlık olarak bazen iş dünyası ve işçileri anlamakta zorlandıklarını dile getirdi.

Bakan Faruk Çelik ve Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, UMEM Beceri’10 Projesi’nin ödül törenine katıldı. Törene ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenli, Milli Eğitim Bakan Yardımcıları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan ve yaptıkları işin devrim niteliğinde bir iş olduğunu belirten Hısarcıklıoğlu, "Fakat maalesef ya çok icraat yapıyorsunuz bizim bu icraat yok oluyor veyahut da negatif gündemler çok yoğun olduğu için bu projemiz maalesef Türkiye’de yeterince hak etmiş olduğu önemi göremiyor. Bu müthiş bir şey, bugüne kadar olmamış bir şeyi yaptınız. Bundan dolayı şükranız. Biraz sonra anlatacağım. Aslında bu salonda olan herkes biliyor ama maalesef bakın yarın göreceksiniz medya bunu satın almayacak. Ben burada sizlerin aleyhine 'şöyle' desem, 'böyle' desem yarın medyada olacaktı. Ama bu işsiz kardeşime, işçi arayan kardeşime imkân sağlayacak ve hepimizin şikâyetçi olduğu her türlü işe destek sağlayan bir proje. Maalesef bu projenin alıcısı yok. Yine de biz çalıyoruz ki, satmak için. Tabi ben bir tüccarım hem Kayseriliyim. Satmasını iyi bilirim ama siyasetin olduğu yerde siz bizlerden daha iyi satarsınız. Ne olur bu projemizi anlatın.” dedi.

İş gücü piyasasında halen yapısal sorunların devam ettiğini vurgulayan ise Çelik, “Kırdan kente göç devam ediyor. Halen tarıma önemli ölçüde dayalı bir toplum olarak tarım kesiminde ciddi bir nüfusun olduğunu biliyoruz. Emek-yoğun üretimden teknoloji-yoğun üretime geçiş konusunda sıkıntılarımız var. Eğitim istihdam ilişkisinde önemli adımlar atıldı ve atılıyor ama o alandan da istediğimiz noktaya geldiğimiz söyleyemeyiz. Bunun gibi yapısal sorunlardan kaynaklanan vasıf uyumsuzluğu problemleri ile karşı karşıyayız. Bundan hareketle şunu söyleyebiliriz. İşsizlikle mücadelede en önemli problemlerden biri mesleksizliktir. Yaptığımız araştırmalara göre elemen temininde güçlük geçen işverenlerin yüzde 60’i mesleki niteli ve beceri eksikliğine vurgu yapmıştır. Bu sorunu çözemezsek işsizlikle ilgili kalıcı başarıya ulaşmak mümkün değil. Nitekim 2010’da toplam yüzde 20,3’ünü düşük seviye yeterliliklere dayalı işler oluştururken 2020’de bu oranın yüzde 14,5’e gerileyeceği istatistiki verilerle sabit. Yani düşük seviye yeterliliklere iş bulma imkânı git gide daralacak. Bundan dolayı nitelikli elaman ve nitelikli elemanın yetişmesi konusunda da gerekli eğitim alt yapılarının oluşması önümüzdeki dönem acısından da önem arz etmektedir. 'Ne iş olsa yaparım' dönemi bu günden itibaren bitmiştir. Yani geleceğe bunu taşımanın da bir anlamı yok.” ifadelerini kullandı.

Çelik ayrıca “Bir tarafta nitelikli iş gücü bulamayan iş dünyamız var. Bir tarafta 'iş bulamıyoruz' diyen işsizlerimiz var. İki buçuk milyon civarında işsizimiz var. Gerçekten de bu hizmetleri görünce, bu olup bitenleri görünce bu iki kesimi de anlamakta zorlandığımız biz de bakanlık olarak söyleyelim yani.” siteminde bulundu.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.