Altının Sahte ya da Gerçek Olduğu Nasıl Öğrenilir?

Sahte altın almamak için dikkat edilecek hususlar.

Altının Sahte ya da Gerçek Olduğu Nasıl Öğrenilir?

Altın fiyatları üzerindeki yükseliş uzun süreli yatırımcıların yüzünü güldürürken yeni yatırımlara olan talebi de artırıyor. Ancak altının sahte olma olasılığı, yastık altı yatırım yapan kişileri endişelendiriyor. Ancak altının gerçek ya da sahte olduğunu anlamanın kolay yolları bulunuyor. İlk sırada bir uzman desteği almak gelse de eğer bu yolu tercih etmiyorsanız diğer yöntemleri deneyebilirsiniz. 

Gerçek Altını Ayırt Ederken Dikkat Edilecekler

● Gerçek altın takılar sahte olanlara göre daha ağır oluyor. Aynı ayarda, gerçek olduğundan emin olduğunuz bir takınız varsa kıyaslayabilirsiniz. 
● Altınların üzerinde ayarlarını, saflığı belirten damgalamalar bulunuyor. 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi 1000’de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) bulabilirsiniz. Ayrıca 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri de takılarda yer alabiliyor. Genellikle 22 ayar bileziklerde, 18 ayar taşlı mücevherlerde 14 ayar ise zirkon taşlı takılarda kullanılıyor. 10 ve 9 ayar yurt dışından ihraç edilen takılarda, 8 ayar ise elmas ile beraber tasarımlarda yer alıyor. Bu genellemelere bakarak akıl yürütebilirsiniz. 
● Uzmanlar fiyatların da belirleyici olduğunun altını çiziyor. İşçiliği az olsa da gram altın gibi ürünlerin, piyasa fiyatı altında satılamayacağına dikkat çekiliyor. Çok ucuz altınlarda sahtecilik şüphesi artıyor. 
● Altının manyetik olmadığını ve mıknatısla çekilemediğini aklınızda tutmalısınız. Eğer mıknatıs çekiyorsa takının sahte olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. 
● Altının üzerine yukarıda bahsedilen damgaların olmaması da sahte olabileceği şüphesi doğuruyor. 
● Altın takılarda, üretici firmalar genellikle takının bir yerine kendi amblemini yerleştiriyor. Bu amblemin bulunmaması yine şüphe uyandırıyor. 
● Altının aldığınız renkte geldiğinden emin olmalısınız. Örneğin yeşil altın aldıysanız ancak bakıra çalıyorsa gerçek olduğundan şüphe duyabilirsiniz. 
● Kullanılmış takılarda aşınma, aşınan yerlerde metal görünümü ve renk bozulması varsa sahte altın olduğuna dair endişe duyabilirsiniz. Gerçek altında bu sorunların yaşanması beklenmiyor. 
● Altının sahte olup olmadığını anlamak içi seramik yüzeylere sürtme testi yapılabiliyor. Altın ürün seramiğe sürtüldüğünde seramiği yüzeyinde siyah ve tonlarında iz oluşuyorsa bu altın olmadığını işaret ediyor. Bu işlem sırasında altın rengi iz çıkıyorsa gerçek altın olduğu düşünülüyor. Seramik testi sırasında seramik parçanın çizilebileceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Ayrıca bu test ürünün üst kaplaması hakkında fikir veriyor. Yani metal üzeri gerçek altın kaplama yapıldıysa bu testten yine altın rengi onucu alabileceğinizi aklınızda tutmalısınız. 
● Eskiden beri bilinen altın ısırma da bir diğer testi oluşturuyor. Diğer metallerden daha yumuşak olan altının diş basıncıyla etkilenmesi bekleniyor. Altın ısırıldığında iz çıkıyorsa altın saf anlamına gelir deniyor. Ancak dişlerinizin zarar görmesi ve takınızda kalıcı iz oluşması riskine karşı bu test önerilmiyor.

Profesyonel Destek En Net Sonucu Veriyor

Tüm tahminlere, hatta birden çok şüphe bulgusu olmasına rağmen altının gerçek çıkma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle tek bir noktayı değerlendirerek hemen altının sahte olduğuna dair yargı sahibi olmamalısınız. Kesin sonuç almak için kuyumculardan destek alabilirsiniz. Elinizdeki bir takı seti veya çeyrek altın olabilir. Uzmanlar genellikle ilk görüşte altının sahte olup olmadığını anlıyorlar ancak gerekli hallerde farklı laboratuvar testleri de yapılıyor. Nitrik asit ve hidroklorik asit ile gerçekleştirilen testler sonrası eldeki materyalin altın mı yoksa değersiz bir maden mi olduğu kesin sonuçla bildiriliyor. 

Güvendiğiniz yerlerden altın alışverişi yaparak siz de yatırımlarınızı garanti altına alabilirsiniz. Sahip olduğunuz altınları uzmanlara göstererek fikir alabilir, sahte altın almış olmanız durumunda durumu gerekli mercilere bildirerek şikayetçi olmalısınız.                                             
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.